Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Dobrý den, maminky ráda bych se zeptala mám syna (3)roky, chodíme k zubaři pravidelně bohužel prcek má kazy na stoličkách čistíme pravidelně používáme pastu elmex od 0 do 6 let, hodně jsem o tom četla že je velmi učiný elmex gél ale bojím se mu namazat zoubek. Ráda bych se zeptala na váše názory jelikož někdo používá tak u malých dětí. Zoubek se má namaznout a nechat nebo se to má vypláchnout?? Budu ráda za info. Jsme objednaný na vrtání zoubky a na blombičky malý se určitě nenechá a také se bojím jelikož po vrtání zoubku to nezačne bolet ráda bych se zeptala na zkušenosti nebo čím to zachránit nebo kaz zastavit. Budu ráda za vaše zkušenosti ![]()
Příspěvek upraven 19.04.22 v 21:52
Ja to zkoušela jen minimální množství štětičkou na ta inkriminovaná místa. Pak bez oplachu.
Jsou tady na to diskuse, pohledej. Zkracene-ano, v krajnich pripadech je mozne ho pouzivat i u takto malych deti.
Používáme 2× týdně, malá má zničenou sklovinu zespoda na horních 4 zubech. Jinak má ale zoubky krásné, bílé, nezkažené. Dám jí ten gel jednosvazkovým kartáčkem na zoubky a pak jen vyplivne, nevyplachujeme. A 5× týdně používáme GC Tooth Mousse. Je dražší, ale taky pomáhá. A může se používat klidně každý den. Koukni ![]()
@kalie Dnes jsme zakoupili a jen trochu nanesli na místa, malý přitom namáznuťý slintal ale vydržel to a chvíli nechal otevřenou pusinku aby gél lépe zaschnul, mockrát děkuji za info ![]()
@Karolina0311 Ano, určitě se mrknu. Já právě nanesla gel na vatovou tyčinku a trochu nanesla pod zoubek (u stoličky ). Zoubky se mu kazí a má je skoro zkažené už všude bylo nám řečeno že je to genetikou a nebo kvůli tomu že jsme byli pod narkózou tedy na operaci
Doktorka nám tedy dala termín na vrtání zoubku ale prcek se nenechá takže to chci zkusit tím gélem ![]()
Konzultovala bych se zubarkou, jestli je to u vas nutné. Pripadne pry u deti s vetsi kazivosti se da na stolicky udelat jakesi zapouzdreni, ktere by je melo chranit. Ale to bys taky musela resit na zubním, zda je to u vas rozumne, jen jsem to tu nekde zahledla.
@Villanelle ano, řešila jsem to u zubařky teda bylo nám řečeno že je to spíše zkažené kvůli tomu že jsme postoupili více operací a byla podávána narkóza samozřejmě sme operace museli podstoupit z chirurgického hlediska.
Jsme objednaný na vrtání zoubku zdá se mi to zbytečné kvůli tomu že jsou to mléčné zuby ptala jsem se na to a každý mi pověděl to samé že je to zbytečné že je to mlečný zoubek a kazí se to také z kojení nebo genetikou, zoubky čistíme pravidelně elmex pastou.
Já bych teda osobně opravit nechala. Chlapečkovi jsou 3 roky a stoličky můžou být v pusince ještě dlouho. Hrozí tam zánět atd. Nemluvě o tom, že kaz bolí. Za mě rozhodně mléčné zoubky opravovat. Naše paní zubařka je stejného názoru.
@Minielasky píše:
@Villanelle ano, řešila jsem to u zubařky teda bylo nám řečeno že je to spíše zkažené kvůli tomu že jsme postoupili více operací a byla podávána narkóza samozřejmě sme operace museli podstoupit z chirurgického hlediska.
Jsme objednaný na vrtání zoubku zdá se mi to zbytečné kvůli tomu že jsou to mléčné zuby ptala jsem se na to a každý mi pověděl to samé že je to zbytečné že je to mlečný zoubek a kazí se to také z kojení nebo genetikou, zoubky čistíme pravidelně elmex pastou.
Vrtani rozhodne zbytecny neni
kdes na tom byla? A kdo kazdy ti to rekl, prosim te? ![]()
Mlecne zuby se musi opravovat, kaz je bakterialniho puvodu, bude se zvětšovat a šířit. Mu nechas sezrat zuby? vis, jak budou vypadat za dalsi tri roky?
Ještě dovetek, kojeni zuby nekazi, pokud se zuby cisti kvalitně. Je uplne jedno, jakou pastu pouzivas, i kdybys nepoužívala zadnou, je to fuk. Jde o cas a techniku, o to, abys opravdu z kazdeho zubu a cele plochy odstranila plak. Kaz se nezacne tvorit tak rychle, takze ty stolicky jste museli blbe cistit delsi dobu. Coz je normalni, je bezny, zvlast, kdyz cisti rodic, ze se na nejaky misto dostava hur, nebo ho pokazde nechava nakonec, kdy uz dite vyfrnuje, a tak se proste nedocisti poradne. Jen mi neprijde uplne ok te nechat v tom, ze se ty zuby kazi magicky samy od sebe. Ano, genetika hraje roli, ale i ta se da az na velke poruchy skloviny precistit. ![]()
@Villanelle Ptala jsem se na to snad všude všechno jsme odvolala, a každý mi teda řekl stejný názor že zoubek se dá opravit ale dítě kterému jsou 3 se nenechá ani pořádně vyšetřit že to mám čistit pečlivě a každopádně vyplachovat, máme to čistit a používat elmex gele může a nemusí se spravit ale aspoň pečovat a znížit riziko kazu k růstu abychom to aspoň zastavili
takže vůbec nevím a paní stomatologička nám řekla že to zkusíme pokud se nenecha tak se nenechá a pokračovat v peči o zouby.
Nas mel pokazene predni zoubky ze zadu. Cistili jsme podstive ale mel reflux. To ta sklovina trpi.
Byl na osetreni v analgosedaci - je to blbe misto a normalne by si to osetrit nedal (2 roky). Po uspani mu nasla jeste jeden kaz na stolicce a doporucila peceteni zubu - nanese se tenka vrstvicka blomby, ktera ten zub ochrani. Ma vyrazne ryhovani zubu, takze mu tam zbytky jidla zustavaji dele. A cistit po kazdem drobku je nerealne…
Na to peceteni ale zoubky musi byt bez kazu. Jinak by se to kazilo dal.
@Lubuch Ráda bych se zeptala na informace kde vrtájí zouby na spaní? U nás zubařka to bohužel nedělá. Ráda bych se zeptala na více info o tom.
@Minielasky
My byly v DentoMedico. Jsem z Prahy. Kdyz tak napiste, co by vas zajimalo ![]()
@Lubuch aha, no mi jsme až z litvínova, ale ráda bych se zeptala jestli přijimají malé prcky takto na uspaní a úpravy zoubku z daleka
mi máme zubařku svou ale bohužel nejsou na to vybavený a jdeme 2.6 na zkoušku jestli se nechá ![]()