Akutní zánět u dítěte

121
14.4.22 19:18

Akutní zánět u dítěte

Zdravím, znovu si jdu k vám pro radu.
Včera u syna jsem při čištění zubů objevila opravdu hodně nateklé dásně, které při kontaktu s kartáčkem začali krvácet, ač jsem byla sebe opatrnější. Dost to oplakal.
Dnes jsem byla u pediatričky kde mi bylo pouze doporučený šalvějový a heřmánkový výplach. Tak otírám vatovými tyčinkami. Ještě jsem koupila chladivý gel s výtažky heřmánku aby se i trochu dokázal najíst.
Je někdo kdo má s tímto zkušenost?
Přijde mi, že to má hodně :(
Zubařka má dovolenou, uvažuji zítra o návštěvě zubní pohotovosti.
Velice děkuji za rady :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
843
14.4.22 19:56

Vyplachovat šalvějí, co to půjde. Jídlo měkké chladivé. Jogurt, přesnidávky. Zubař asi moc nepomůže, je to nejspíš zánět dásní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
14.4.22 20:00

Svar hrebicek a kloktat v puse.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K82
2202
14.4.22 20:03

Mam doma nejaky gel s chlorhexidinem (takova bila tuba s sedocervenym napisem, nemuzu se ted podivat, jsem na dovolene) a to mi vzd, zabira. Ale nevim, jak moc se mize chlorhexidin pouzivat u deti. Kazdopadne bych to konzultovala na zubnim, ne u pediatry..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2892
14.4.22 20:22

@Cucuretka ahoj, a kolik synovi je let, jestli se smím zeptat? Jestli má takový zánět, tak je to známka špatného čištění zubů, ma na zubech plak, který dráždí, pokud není jiná příčina…může to být herpeticka gingivostomatitida, to se takhle projevuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
14.4.22 20:27
@Gábííí píše:
@Cucuretka ahoj, a kolik synovi je let, jestli se smím zeptat? Jestli má takový zánět, tak je to známka špatného čištění zubů, ma na zubech plak, který dráždí, pokud není jiná příčina…může to být herpeticka gingivostomatitida, to se takhle projevuje

Synovi je 21m pouze. Čistíme 3D kartáčkem pravidelně, ale sem tam je to dřina, je možné, že nějaké místo určitě vynechat můžu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2892
14.4.22 20:36

@Cucuretka a teplotu nemá? Může to být opravdu to druhé co jsem psala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
14.4.22 20:41

@Gábííí
Teploty má už od soboty, u lékařky jsem byla 2×, 2× Negativní crp. Bez jiných potíží.
Máte zkušenost? Jak je to s léčbou? Když jsem koukla na kamaráda Googla tak se to nijak extra neléčí. Podotýkám, že malý přijímá tekutin dost a jídlo přizpůsobuji k situaci. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5302
14.4.22 20:49

Syn měl kdysi jako batole totéž, byla to herpetická stomatitida, pediatrička předepsala Rathanovou Tincturu, už nevím kolikrát denně se potíralo, ale zabírala skvěle a rychle, za týden už byl celkem ok. Tincturu jsem pak využila ještě několikrát na afty, tam taky celkem hezky účinkovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
14.4.22 20:52
@HankaHK píše:
Syn měl kdysi jako batole totéž, byla to herpetická stomatitida, pediatrička předepsala Rathanovou Tincturu, už nevím kolikrát denně se potíralo, ale zabírala skvěle a rychle, za týden už byl celkem ok. Tincturu jsem pak využila ještě několikrát na afty, tam taky celkem hezky účinkovala.

Takže lék na předpis? Nebo se mohu poptat v lékárně? Ráda bych mu pomohla, to čištění zubů opláču vždycky s ním. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5302
14.4.22 20:57

@Cucuretka je to míchaná tekutina na předpis, zda se dá koupit i bez něho si nejsem jistá, zeptat se můžeš zkusit, jinak zkusit cokoliv svépomocí kloktat (Corsodyl, odvary šalvěje, heřmánku), co mírní zánět, pastilky na zklidnění, anestetický gel od bolesti (jako u růstu zubů). Zuby jsem v té akutní fázi nečistila, aby dásně nekrvácely, těch pár dní to počkalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
14.4.22 21:03
@HankaHK píše:
@Cucuretka je to míchaná tekutina na předpis, zda se dá koupit i bez něho si nejsem jistá, zeptat se můžeš zkusit, jinak zkusit cokoliv svépomocí kloktat (Corsodyl, odvary šalvěje, heřmánku), co mírní zánět, pastilky na zklidnění, anestetický gel od bolesti (jako u růstu zubů). Zuby jsem v té akutní fázi nečistila, aby dásně nekrvácely, těch pár dní to počkalo.
Šalvěj i heřmánek jsem nasadila, přidávám i sem tam hřebíček, povedlo se mi i sehnat gel na úlevu s přídavkem heřmánku, takže mám vše.
Máte pravdu, asi nebude na škodu mu to teď přestat dráždit kartáčkem..
Děkuji moc za rady, při nejhorším se obrátím na pohotovost. :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2892
14.4.22 21:20

@Cucuretka to se vlastně nelečí, jen pokud jsou horečky, tak antipyretika a lokální anestetika, hodně pít, žádná dráždiva a tuhá strava

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1462
14.4.22 21:22

U ditete nevim, ale ja mela zanet v dasni, oteklo to… zubar musel nakonec rozriznout dasen, dal antb… takze pokud nekrvaci dasen, jen jako ze je podrazdena, ale je to otekle, jsou teploty, boli to, tak kaslat na nejake bylinky a upalovat k zubnimu… zanet muze byt dasne, zubu ci okostnice, uplna sranda to neni a pozna to podle me jen zubar, pediatr fakt neee :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
14.4.22 21:25
@llida píše:
U ditete nevim, ale ja mela zanet v dasni, oteklo to… zubar musel nakonec rozriznout dasen, dal antb… takze pokud nekrvaci dasen, jen jako ze je podrazdena, ale je to otekle, jsou teploty, boli to, tak kaslat na nejake bylinky a upalovat k zubnimu… zanet muze byt dasne, zubu ci okostnice, uplna sranda to neni a pozna to podle me jen zubar, pediatr fakt neee :mavam:

Právě, že dáseň je hodně citlivá, při malém podráždění hned krvácí. Ani nedává najevo, že by ho to bolelo, jen při tom čištění. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.