Zumba vs. spinnig

597
31.1.11 21:28

Zumba vs. spinnig

ahoj děvčata! dneska jsem byla poprvé na zumbě. Přišlo mi to docela zábavné, i když mi to moc nešlo, ale to skoro nikomu, přestože to byla už x-tá hodina toho kurzu. Jinak chodím pravidelně na spinnig. Potřebovala bych vědět, co je víc náročné, jestli se víc spálí při zumbě nebo při spinnu. Co byste si vybrali? Hezký večer

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
25324
31.1.11 21:36

Ahoj,já si myslím,že spining je náročnější,hlavně na kondičku apod.Já to beru podle toho,při čem se víc zapotím a zadýchám.Třeba při zumbě jsem se zapotila,a při spiningu mě málem klepla pepka :lol: Brala bych to podle toho,co tě baví,ale já osobně mám raději cvičení,které je doplněno posilováním na břicho,paže,nohy.Moje cvičitelka ke každé hodině přidá činky,výpady,kliky,posilovačky břicha.Já osobně mám nejraději bosu+step aerobic+bodyforming.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
31.1.11 21:39

Záleží na tom jak cvičíš… Ale samozřejmě nejvíc se spálí pokud pojedeš na spinningu na slabý převod (rovinka v sedle) celou hodinu na optimální tepovce. Ale to by asi nebylo tak zábavné, tak proto tam instruktoři dávají taky kopce v sedle, kopce ze sedla a rovinky ze sedla, aby se člověk trochu pobavil, aby byla změna a aby byla zábava a jak říkala jedna instruktorka, aby lidi měli pocit že makají :-) Ale spotit a zadýchat se při těžkém převodu na kopci ze sedla - to nemá s hubnutím nic společného - to je na posilování - tvorbu svalů.
Zumba je forma, jak co nejzábavněji donutit lidi cvičit v relativně vysokém tempu celou hodinu, ale rovince v sedle s optimalní tepovkou pro spalování se to samozřejmě nemůže vyrovnat. Na druhou stranu se procvičujee ccelé tělo.
Takže ideální je chodit na obojí :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
31.1.11 21:53

Ahojky,
spinning lektoruju. Na spinu spálíš cca 3 krát tolik co na zumbě, jezdím s tepovkou tak to mám změřený celkem přesně.

A kopce a jiný změny se nedávají kvůli zábavě, ale proto, že se díky nic dostaneš do správnýho tepovýho pásma a pěkně to vyvažuješ celou hodinu, tak abys spalovala účinně. Taky v různých pozicích zabírají víc jiný svalový skupiny. Ale zase záleží jak kterej lektor tu hodinu skládá. :wink:

Přeju ať dobře vybereš a hlavně ať tě to baví, to je základ :palec:

Příspěvek upraven 31.01.11 v 21:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
31.1.11 21:56

Jinak na spinu se dá taky zapojit celý tělo. Opět záleží na lektorovi. Já na spinu posiluju i ruce a delty během jízdy na kole a na konci posiluju břicho a záda :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pel
4861
31.1.11 22:08

Zrovna nedávno mi na toto téma přišel mail, je to od majitele Spinning centra tady u nás. Celé to sem dávat nebudu, zkopíruju pouze část:

SPINNING A HUBNUTÍ

NENÍ SPINNING NA HUBNUTÍ PŘÍLIŠ INTENZIVNÍ???
Přestože při spinningu spálíme nejvíc energie ze všech sportů (až 600 kCal během jedné lekce), tak jste možná slyšeli, že je spinning pro hubnutí nevhodný, protože je příliš intenzivní. Určitě jste se dočetli, že pro hubnutí je nejideálnější aerobní pohyb- tedy pohyb, při kterém je naše tepová frekvence nízká. Je to ale opravdu tak?

Rychlost a tempo tréninku jsou klíčovými faktory při spalování tuků. Intenzita našeho tréninku se rozděluje do několika tepových zón. Při cvičení v každé z těchto zón je tělo namáháno jiným způsobem a také jinak reaguje. Tím pádem je rozdílné i množství vydané energie a spáleného tuku. Je třeba si uvědomit, že tuk se pálí v každé z těchto zón, jenom v některých zónách se ho pálí více. Procentuelně více tuků se pálí v zóně, kdy je intenzita tréninku nižší (aerobní trénink). Při vyšší intenzitě (anaerobní trénink) tělo využívá jako zdroj energie spíše cukr (glykogen). Takže by se mohlo zdát, že cvičit méně intenzivně je pro hubnutí lepší. Ale…

Řekli jsme, že při vyšší intenzitě, tělo využívá jako zdroj energie glykogen. A tělo má ve fázi potréninkové regenerace, kdy se obnovují vyčerpané glykogenové zásoby, vyšší energetické nároky po dobu až 72 hodin. To znamená, že po intenzivnějším tréninku potřebuje tělo více energie i několik dalších dnů. Malý příklad: Stojí vedle sebe dvě dívky. Jedna včera intenzivně cvičila v posilovně a druhá šla na aerobik. Ta první spaluje více energie a to i přesto, že obě dělají to samé. Jedná se sice jen o 5-10% - ale po několik hodin až několik desítek hodin.

Pokud se věnujeme pouze aerobnímu tréninku, tělo sice v daný moment spaluje více tuku, ale s koncem pohybové aktivity, končí i proces spalování.

Není tedy tak jednoznačné, jestli je lepší aerobní, nebo anaerobní trénink. Ideální je kombinace obojího. Výsledkem takové kombinace je přímé pálení tuků při cvičení, zvýšení potréninkového metabolismu a také celkové zlepšení kondice.

A příkladem sportu, který toto umožňuje během jedné lekce, je právě spinning, kde se k typicky aerobní aktivitě (kolo) přidává zrychlování tempa do anaerobní zóny.

JEDNA NEVÝHODA NA ZÁVĚR
Musíme ovšem zmínit jednu nevýhodu spinningu a tou je jednostranné zaměření na spodní partie těla. Zbytek těla se zapojuje jen zřídka. Proto se doporučuje kombinovat spinning s dalšími sporty nebo využít kombinované spinningové lekce jako jsou Spinning Bodyform, Spin Core, Spinning Joga apod., které se po zhruba 30 minutách jízdy zaměřují na posilování zbylých svalových partií.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
597
31.1.11 22:11

Hm, tak jste mi potvrdili, co jsem si sama myslela. Dřív jsem chodila na step aerobic, jenže když jsem skončila školu a sestěhovali jsme se s mužem, tak jsem to domů měla hodinu, takže jsem začala po několikaleté pauze zase spin, který mám u práce. Jackie, nejezdíš náhodou v Praze? Takže si asi kurz zumby nekoupim :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
31.1.11 22:19

B.T. Jezidla jsem, ale před porodem jsme se odstěhovali a už bohužel nejezdím. Ale určitě tam najdeš spousty fajn lektorů. Jen se neboj klidně obejít všechny a vybrat si, kterej ti sedí stylem jízdy i hudbou. Ač se to nezdá, jezdíme sice všichni na kole, ale je mezi náma velkej rozdíl :mrgreen:
Každýmu sedí trošku jinej typ hodiny :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
597
31.1.11 22:24

To je škoda. Mám super lektorku a tam, co chodím, jsou vesměs všichni super. Jen jsem chtěla vyzkoušet někoho dalšího :-) Závěr je, že musím začít víc makat :-) ne jen jednou týdně :-) bez toho to prostě nejde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
31.1.11 22:31

B.T. z vlastní zkušenosti, určo choď dvakrát, je to velikej rozdíl. :wink:
A kam chodíš jestli se můžu zeptat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2921
31.1.11 23:32

Ahoj, ja si vybrala zumbu,protoze se zameruje na vic telesnych oblasti nez spinning.. :palec:
A co mam info od instruktorky, tak nejvic tuku se pali v tepove zone, kdy ses zadychana,ale jeste porad v pohode reknes nejakou vetu, jakmile se zadychavas az zajikas a nemuzes ji rict, znamena to, ze mas tepovou frekvenci moc vysokou a palis cukry :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
1.2.11 00:03

k té zumbě: prý se musí vyvažovat posilováním hlubokých břišních svalů, které zevnitř podpírají bederní páteř. Aby sis po čase nezpůsobila bolavá zádíčka (taky mám za sebou - z břišních tanců. nedoporučuju - ta bolavá záda uau) - takže bacha na zumbu v tomto ohledu!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6284
1.2.11 08:17

Zlatusko, tak to musím oponovat, pokud tě bolela záda z břišních tanců, dělalas něco špatně, při držení těla, které k břišním tancům patří, naopak bolesti zad odstraní.
Nemyslím, že jde říct, co je lepší. Záleží co ti vyhovuje a záleží, jak je lekce vedena. Mě osobně spinning nechytl a proto bych si ho nevybrala a ani se k němu nebudu vyjadřovat (nic proti němu nemám, ale mě to prostě neoslovilo). U sportu, který mi baví, do toho dokážu dát mnohem víc, a tím je to účinnější. Zumbu jsem zkoušela u různých lektorek. Je to nebe a dudy. Zvolila jsem lektorku, která je úžasně dynamická, zároveň hodně taneční (což mi vyhovuje, nejsou to jen pohyby typu úkrok překrok, ale opravdu salsový, sambový a dlaší kroky a točky) a ještě opravdu dbá na správné držení těla a posílení jeho částí a na to aby pohyby byly dotažené a ne jen takové máchání. Ona je takový malý zázrak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16557
1.2.11 09:05

Tak za mě teda taky zumba :palec: Začala jsem chodit 2× týdně přičemž jedna hodina je spíš do latinsko amerických tanců a druhá je víc aerobní :-D Spinning bych nezvládla,hodinu šlapat,to by mi odrovnalo kolena-v posilovně chvíli šlapu na rotopedu a po 10 min.mě strašně bolí kolena :nevim: Zumba mě baví víc i když s krokama ještě teda tápu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
1.2.11 09:09
mahdalka píše:
Tak za mě teda taky zumba :palec: Začala jsem chodit 2× týdně přičemž jedna hodina je spíš do latinsko amerických tanců a druhá je víc aerobní :-D Spinning bych nezvládla,hodinu šlapat,to by mi odrovnalo kolena-v posilovně chvíli šlapu na rotopedu a po 10 min.mě strašně bolí kolena :nevim: Zumba mě baví víc i když s krokama ještě teda tápu :mrgreen:

Spinning je jeden z mála sportů, který se doporučuje po natyžených koleních vzaech, uravným menisku a operacích kolene. Zátěž tam je minuální, pohyb stranou vůbec :wink:
Pokud tě bolí kolena, děláš něco špatně. Možností je tam hodně, ale tipla bych špatný nastavení kola.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková