Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@peclen A jak to prosím bylo u vás? Vy jste měli také zvětšené CSP, popřípadě jak moc? A kdy se začalo zmenšovat a zmizelo tedy do porodu?
@peclen moc děkuji
na magnetické rezonanci nám do závěru napsali, že máme chybějící CSP a že se zda byt zcela vyvinuto CC (corous callosum) a zrakové nervy.
Ale je pravda, že mozecek se stále vyvíjí a více budeme vědět kolem 30tt ![]()
Jinak děvčátka našla jsem článek o CSP, pan doktor tam popisoval Váš problém zvětšení CSP, a já jsem mu dneska napsala, ohledně absence CSP a odepsal toto:
absenci CSP bych nepovažoval za problém jestliže máte provedené MR mozku a ostatní struktury mozku jako corpus callosum a optické nervy jsou přítomny. Za mne samotná absence CSP není důvodem přerušení těhotenství, ale nejsem neonatolog a neznám Vaše další souvislosti. Je poměrně běžné, že při operacích vidíme chybějící septum pellucidum a pacientovi to nečiní potíže.
Dost mě to uklidnilo
![]()
Odkaz na článek
https://www.csnn.eu/…ositi-121847
@MichaelaPap. Přesně tento článek jsem si několikrát četla a pochopila jsem z toho, ze případné problémy související se zvětšeným CSP nejsou az tak závazné či do budoucna neřešitelné. Také mě napadlo mu napsat, ale myslela jsem ze neodepíše, tak ale uvidím co nám řeknou v pondělí a připadne bych si nechala říct názor ještě od nej. Moc děkuji za info! 😊
@mterka taky jsem nevěřila, že odepiše a jsem za to hrozně vděčná
Ale na to, že je o tom tak málo informací a lékaři o tom moc nevědí, tak jsme tu už 4, které řešíme stejný problém v relativně krátké době, takže to má určitě více miminek a být to něco zásadního a vážného, už by se o tom vědělo a psalo daleko víc ![]()
V pondělí budu čekat na info ![]()
@MichaelaPap. Přesně jak Vám píše lékař, 90% všech těchto nálezů je bez jakýchkoliv souvislostí s vývojem.
Tak jsme dnes byli v Gennetu a nejsem z toho vůbec moudrá, doktoři říkali že nejsou zvyklí aby to CSP bylo takto krátké a široké, že to může a nemusí nic znamenat, ale nedokáží ani přesně říct co by to mohlo znamenat, protože variant je hodně. Zítra jdu na magnetickou rezonanci, protože malá byla špatně natočená a nebylo přehledně vidět CC, které se zdá být v pořádku, ale nejsou si 100% jistí, proto mě posílají na MR. Poté mi budou brát plodovou vodu, ale stejně mi řekli, že přesto je tam ta abnormalita u CSP a tak i s výsledky z plodové vody nebudou moct 100% vyloučit všechny vady. Takže vlastně zkoumají něco u čeho neví co to může přesně znamenat. Mám z toho strašně smíšené pocity, neustále se mě ptali jestli všemu rozumím, ale jak mám rozumět něčemu, čemu ani oni sami pořádně nerozumí co by to mohlo být…
Budeme doufat že po MR se potvrdí že CC je v pořádku a snad z té plodové vody také dokáží něco vyloučit a zbydou jen nějaké malé otazníky…
@mterka a proc vam brali krev? Z toho by meli na neco prijit? Nebo jste si platili ten test za tech 12.000 kc?
@verundulinek neplatili jsme nic, ale prý aby zjistili jestli nejsme nosiči nějakého špatného genu, nebo nemám například nějakou infekci, která by mohla mít vliv
@mterka a za jak dlouho budete mit vysledky? To nam nedelali. A u jake jste byli geneticky?
@verundulinek výsledky snad do par pracovních dni a byli jsme u genetika pana Lednického, byl tedy celkem chladný a vyděsil mě ze všech doktoru, se kterými jsme dnes mluvili nejvíce. Nahore u paní doktorky Smetanové přišel ještě pan doktor Šimjak a ten mi přišel hodně pozitivní ze tam to CC je nejspíše cele v pořádku a mysli si ze to bude dobré, tak ten nám dal takovou největší naději
Vlastně to vypadalo ze na tu MR nás posílají spíše pro jistotu ať mají 100% potvrzené to CC ze je cele.
@mterka my chodime k paní doktorce Raškové a ta naopak nas po prvni kontrole poslala domu ani nam nedoporucila tu plodovou vodu a ta nam zas dodala nejvic optimismu, ale prave na ty testy nas neposlala. Jenom mi udelala test, zda nemam sklony k tromboze. Jdete na MRI na Hurku? Tam jsme byli take.
@verundulinek aha, v tu chvíli bych ocenila také spis trochu optimismu, než chladná slova a vlastně nám i řekl, ze s tímhle nálezem pokud si budeme prat muze napsat zadost k ukončení těhotenství, tak to mě rozložilo úplně nejvíce, jako kdyby to byl fakt nějaký vážný problém. Na MR nás posílají do Motole.
Příspěvek upraven 27.11.23 v 18:30