Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
já míchám kysanou smetanu a jogurt a na vrch dávám pudink a krásně to drží ![]()
jablko bych tam nedavala vubec.. nebo ho povar nastrouhane a zahusti vanilkovym pudinkem.. ale aby to nebylo kysely..
dala bych banan a treba boruvky nebo jahodu..
jogurt - kdyz das hustou Holandii tak se nasakne do piskot a mohlo by to drzet nebo dej 2 platky zelatiny rozpustit do vody a vychladle vmichej do jogurtu ![]()
ahoj, no samotný jogurt držet nebude, já jsem ted dělala tento, myslím si, že je vhodný i pro dětí, možná bych vynechala ten cukr.
1 balíček dětských piškotů, ovocná šťáva nebo likér
Krém: 2 lžíce želatiny, 1 dl mléka, 3 kelímky bílého jogurtu (450 g), 3-4 lžíce pískového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 250 g jahod
Rosol: 1 l ovocné šťávy, 1 l vody, 1 balíček pudinkového prášku s jahodovou příchutí
Na ozdobení: ušlehaná smetana, jahody
Dno i stěny dortové formy vyložíme piškoty, které jsme pokapali ovocnou šťávou nebo likérem. Želatinu namočíme do vlažného mléka a necháme nabobtnat. Bílý jogurt, cukr, rozpuštěnou želatinu a jahody našleháme do hladkého krému. Na piškoty rozetřeme polovinu krému, pokryjeme piškoty a zakryjeme zbývajícím krémem. Z ovocné šťávy, vody a pudinkového prášku uvaříme rosol. Jahody ozdobně rozložíme na povrch krému a zalijeme je rosolem. Dort necháme v chladničce ztuhnout a rozležet. Před podáváním jej ozdobíme pevně ušlehanou smetanou a jahodami.
Ja jsem na prvni narozeniny upekla obycejnou tenkou piskotou placku, tu promazala dvakrat domaci marmeladou a navrch uslehala slehacku - malou moc bavilo se v ni patlat a i piskot s marmoskou mel uspech
Omlouvam se za prispevek mimo tema, to jen pro inspiraci ![]()
My ho děláme se zakysanou smetanou a krásně drží. Je dobré ho ještě zatížit a dát na pár hodin do lednice. Dávám: Jahody, banán, kompotované mandarinky.
Já dělala dort jen z jogurtu a držel (pravda, nebyl nijak velkej), ovoce jsem (narozdíl od toho, když ten dort dělám pro nás) nastrouhla ana hrubým struhadle - banány na kolečka… Malýmu to docela chutnalo, ale pošmákli jsme si i s manželem ![]()
Edit:
Dělala jsem to ze sušenek Hero bez cukru, který jsou slazený hroznovou šťávou a dávala jsem vrstvu sušenek, vrstvu jogurtu, vrstvu ovoce a furt dokolečka
Normální piškoty bych prckovi v roce ještě nedala ![]()
Příspěvek upraven 12.07.11 v 11:30
kate02 píše:
Já dělala dort jen z jogurtu a držel (pravda, nebyl nijak velkej), ovoce jsem (narozdíl od toho, když ten dort dělám pro nás) nastrouhla ana hrubým struhadle - banány na kolečka… Malýmu to docela chutnalo, ale pošmákli jsme si i s manželem
Kate a jakej jsi tam dala jogurt? A kolik?
kate02 píše:
Já dělala dort jen z jogurtu a držel (pravda, nebyl nijak velkej), ovoce jsem (narozdíl od toho, když ten dort dělám pro nás) nastrouhla ana hrubým struhadle - banány na kolečka… Malýmu to docela chutnalo, ale pošmákli jsme si i s manželem
Jinak dort je krásnej ![]()
jancic píše:kate02 píše:Kate a jakej jsi tam dala jogurt? A kolik?
Malýmu jsme dávali jen bílou holandii, takže tam byla ta, a teď nevim, jestli jedna velká nebo jedna a kousek…
a dvoje ty sušenky… Ale ta forma byla fakt malá, zas do velké se mi to dělat nechtělo… ![]()
Já dělám tu náplň ze šlehačky, dvou jogurtů a zakys.smetany.Toť otázka, jestli si ochotná udělat prckovi něco se šlehačkou ![]()
xangel87 píše:
Já dělám tu náplň ze šlehačky, dvou jogurtů a zakys.smetany.Toť otázka, jestli si ochotná udělat prckovi něco se šlehačkou
ten „náš“ dort má originální recept stejnej, ale pak jsme zjistili, že to drží i jen s jogurtem a zakysanou smetanou (a lenost byla prostě silnější, šlehat se nám nechtělo
) a nakonec jsme to i pro nás modifikovali tak, že místo jogurtu a zakys. smetany dáváme dva velký jogurty
Ty máme doma skoro vždycky… ![]()
kate02 píše:jancic píše:Malýmu jsme dávali jen bílou holandii, takže tam byla ta, a teď nevim, jestli jedna velká nebo jedna a kousek…kate02 píše:Kate a jakej jsi tam dala jogurt? A kolik?
Já dělala dort jen z jogurtu a držel (pravda, nebyl nijak velkej), ovoce jsem (narozdíl od toho, když ten dort dělám pro nás) nastrouhla ana hrubým struhadle - banány na kolečka… Malýmu to docela chutnalo, ale pošmákli jsme si i s manželema dvoje ty sušenky… Ale ta forma byla fakt malá, zas do velké se mi to dělat nechtělo…
A ještě - dávala jsi tam cukr, nebo tak něco?
jancic píše:kate02 píše:A ještě - dávala jsi tam cukr, nebo tak něco?jancic píše:Malýmu jsme dávali jen bílou holandii, takže tam byla ta, a teď nevim, jestli jedna velká nebo jedna a kousek…kate02 píše:Kate a jakej jsi tam dala jogurt? A kolik?
Já dělala dort jen z jogurtu a držel (pravda, nebyl nijak velkej), ovoce jsem (narozdíl od toho, když ten dort dělám pro nás) nastrouhla ana hrubým struhadle - banány na kolečka… Malýmu to docela chutnalo, ale pošmákli jsme si i s manželema dvoje ty sušenky… Ale ta forma byla fakt malá, zas do velké se mi to dělat nechtělo…
Nene, vůbec nic, malej do roku a půl skoro cukr nedostával… To ovoce a sušenky to dosladily docela dost…
Já tam dávala hrušku, banán a jabko ![]()
Tak pro všechny pochybovače a pochybovačky
, dort jsem udělala z jogurtu (Zott), piškoty a nastrouhaný ovoce + banány. A drží!!!
kate02 Díky!!!!
Ahoj maminy,
Ovoce budu dávat čerstvý, to asi povařit že, aby změklo (nedokážu si představit jak dlabe jablko)
malému bude ve čtvrtek rok. Chci mu udělat dort (někde jsem to našla) - dolu piškoty, pak ovoce (u nás hrušky, jablka, banán), na to jogurt a nechat uležet v lednici. Dělal ho někdo? Držel? Moc se mi to nezdá..