Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den maminky a případné osůbky, regaující na mojí diskusi.
Jsem maminkou téměř tříletého syna a asi před 3/4 rokem mi byl zjištěn rozestup přímých břišních svalů na 10cm. Ano, 10cm. Tehdejší problem jsem řešila se 4 lékaři (obvodní, chirurgické odd, gynekologie a primář chirurgie). Co lékař, to jiný názor… Ve finále jsem se rozhodla přiklonit se názoru gynekologa a primáře chirurgie - pořídat další dítě a řešit až poté. Nyní jsem opět těhotná 10tt a mám obavy, co může následovat. Podobné diskuse jsem četla, ale vždy se jednalo o rozestup 3 až 4cm. Do poradny jdu až za týden a jsem div živá, jaké problémy můžou vyvstat vzhledem k vzniklé situaci (je možné, že rozestup i postoupil - fyzická zátěž spojená se stěhovaním se, zvednout 13kg syna do nákupního vozíku apod. Máte někdo podobnou zkušenost? Čeho se vyvarovat, čím neublížit a případně zlepšit. Jsem malého vzrůstu a při prvním těhotěnství jsem měla nejvíce napnutou onu část nynějšího rozestupu - od pupíku nahoru. Může se i při této diagnóze rodit přirozeným způsobem? Děkuji za Váš čas. *zuzka
@suzanach já to ani nevěděla že rozestup mám a trpěla jsme na šílený bolesti zad, vždy taková křeč, rozestup jsem měla víc jak 12cm
asi to chce nějaký ten podpůrný pás ![]()
Ahoj, já zjistila před měsícem, že mám rozestup 2cm (oproti tobě nic) a zjišťovala jsem co a jak. Určitě nenosti nic těžkého, podpůrný pás na dobu těhotenství a pak bych asi řešila operaci po porodu. Je zajímavé, že jeden doktor mi řekl „cvičte“ a druhý „cvičením stejně nic nevyřešíte“
Od vánoc mě chytají bolesti kolem pupíku a prý je to od té díry ve svalech. Tak taky nějak nevím co s tím. Být tebou, tak se asi nechám víc sledovat, i kdyby tě měl hlídat jen obvoďák.. 12 cm přeci jen už není žádná sranda a kdoví, jak se to zachová s rostoucím břichem ![]()
@Markéta80 můžu se jen zeptat jestli ses rozestupu zbavila nebo je to trvalý stav? ![]()
Já se přiznám, že jsem doteď myslela, že je to normální a že je to moje chyba, že po porodu poctivě necvičím. Jak to tedy je a kde to zjistím? Já mám totiž rozestup asi taky docela velký ![]()
Ahoj, ja mela po dceri taky 10cm a neresila jsem to, protoze jsem chtela druhe. druhe se mi povedlo az 13let po dceri a jsem taky ziva i kdyz po druhem tehu strasne zhuntovana a rozestup mam ted 13cm a obri pupecni kylu a za dva mesice jdu na abnominoplastiku, ktera bude na pojistovnu. tohle uz se jinak resit neda. malemu je ted pul roku.
@shagga no byla jsem na operaci, snad do 4cm to berou že je to po porodu ještě ok a pomůže cvičení. To co jsme měla já už se samo nikdy nespraví
mam tam i sítku ale prý se to zase může rozject
@Denis11 stejný postup u mě jen že musim na reoperaci a nějak s ena to necítim opět být celá rozřezaná ![]()
Děkuji Vám za čas strávený reakcí na můj dotaz. Jsem z toho též rozpačitá, ale ojedinělý případ to určo nebude a tak se to snad nějak zvládne. Do budoucna se té operaci asi nevyhnu, alehlavní prý je, že se jedná jen o rozestup svalů. Kdyby to propuklo v kýlu, byla by situace mnohem horší. Příštý týden budu konzultovat na gynekologii a pak dám vdět zjištěné informace.
@Markéta80 jejda,na reoperaci? a jak to?
taky budu mit sitku.. kde jsi byla na operaci? ja0jdu na kralovske vinohrady..
Můžu se zeptat? Ten rozestup se počítá u povoleného nebo u zatnutého břicha? Já vím, blbá otázka, ale fakt si nejsem jistá
![]()
@Denis11 motol, doktor rovnou říkal že je to fakt velká operace, po porodech že ta kůže už je na prd takže se bojí ukrojit toho moc a ještě že tak, po pár dnech doma se mě část pod pupíkem otevřela takže měto pak šil bez umrtvení takže říkal že znova rozřezat a víc stáhnout jenže na op jsem byla v květnu 2013 a do ted se to hojí
![]()
@Markéta80 ty jo..:-( a byla jsi na klasicke chirurgii, nebo na plasticky? ja jdu primo na plastiku a mozna budu mit i kotvu, ale je mi to jedno, hlavne abych uz nevypadala jak tehotna a mela zase placaty bricho. a nebolely me uz zada.. a dodrzovala jsi ten klidovej rezim? a jak dlouho jsi 8am lezela? me rekli 10-14 dni prave kvuli tomu, ze je to velka operace..
@Margery tak ja je zatly nemela takze ja bych rekla ze pri povolenych..