Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A jake vsechna vysetreni mel? Co vsechno mu zjistili, kdyz uz byl tolikrat v nemocnici? Ja si nemyslim, ze je to psychicke, ale neznam vas. Muze to byt potravinova alergie, muze to byt strevni problem, cevni problem. Ultrazvuk urcite mel, ze? Sla bych ma nejake specializova gastroenterolog. pracoviste. Jinak proc drzi bezlepkovou dietu, pokud neni alergicky na lepek? Jako dite jsem mela taky bolesti bricha nenadale, byla v nemocnici a nic nezjistili. Az jako dospela jsem vyloucila nektere potraviny s podezrenim na alergii a od te doby problemy nemam…
@blumen jak už jsem psala má celikii, intoleranci laktozy, vyšší glykemii na lačno, hypothyreozu, ADHD, teď aktuálně má dělaný krevní obraz, jaterní testy, EB viry, bilirubin CRP a vše má ok
@-Evka- jo pravda náš mladej měl taky tu mononukleozu až v květnu, myslíš že se jim to zhoršuje prostě proto že je jaro?
![]()
@anickadomnik U dcerky tu souvislost vidím. Krom lehce napuchlého červeného obličeje má i jiné atypické problémy, které časově souvisí.
@anickadomnik Mám zkušenost se svojí dcerou (každý je jiný), pokud zase nezpřísním dietu, tak na konci srpna. Nicméně na podzim pro změnu začnou inverze
.
Třeba u sebe - vadí mi bříza a momentálně bez alergické reakce neoškrábu ani kořenovou zeleninu a to nejsem na ni alergická - jen souvisí s kříženou reakcí - a předpokládám, že tak nějak to může fungovat i u těch našich dětí.
@anickadomnik Jo, a co ještě mi pomáhá jako vodítko v těchto „krizových“ bolestech břicha, jako že to není psychické - barva stolice. V těchto situacích většinou mají stolici světle žlutou do bíla.
Momentalne kvetou brizy a diky zkrizene alergii ted nemuzu jist jablka, v zime je muzu jist bez problemu ![]()
Jeste me napadlo, ta stitna zlaz je momentalne spravne zalecena? Vysledky jsou v poradku?
@-Evka- a muzu se zeptat, jak zni diagnoza? Vzdyt bila stolice = acholicka a to vesti zavaznejsi problem ![]()
Tak tohle mě zajímá. Syn jako miminko nesnesl mléko, jablka a mrkev, se stolicí má víceméně problém pořád. Přes zimu se mně to zdá lepší ale loni od května do konce září žluté a bělavé stolice s nestrávenými zbytky, nadýmání, bolest kolem pupíku, neustálý hlad. Vyšetření prokázala tuky ve stolici, příčina neznámá
Jelikož vyšlo mléko slabě pozitivní v igg tak prý zkusit bezmléčnou dietu, na podzim se to uklidnilo a teď si zase začíná stěžovat, dieta nedieta. Arergii prý žádnou nemá
Jo a má lehký ekzém…
@blumen U nás to je při intoleranci laktozy, když dieta není pod kontrolou nebo když je nějaký akutní problém. Proč, netuším.
@-Evka- aha, to je divne, acholicka stolice vznikne, kdyz se do streva z nejakeho duvodu nedostane zluc
takze to znaci problem se zlucnikem nebo zlucovymi cestami, zvlastni ![]()
Napada me, ze to muze byt spojene s funci pankreatu…tedy slinivky brisni. Lidem byva spatne, pak je obdobi klidu, ale bolest se pak vraci. Odpovidalo by tomu i misto bolesti jak popisujes.
Slepe strevo se mi zda nepravdepodobne.
Dale me napada Campylobacter, helicobacter pylori, zanet zaludecni sliznice nebo dvanactniku.
@S.maya přesně, pankreas to taky může být, jen mi to nepasuje k malým dětem
ale mohli by při obtížích zkontrolovat i enzymy slinivky břišní a to už by se poznalo, zda je to v nepořádku… kdo ví, jestli to u dětí dělali.
@S.maya helicobaktera mu testovali cca před rokem a půl, v období kdy se ty bolesti opět takto vyhrotili, byl negativní, kampylobaktera má za sebou při tom měl šílené průjmy, které se teď nedostavili ale nevím nakolik jsou nebo nejsou podstatné. Zánět žaludeční sliznice nebo dvanáctníku by se neukázal při odběu CRP?