Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@-Evka- @blumen na tu výživu dětí jsem volala ale nemají nikoho u nás v okolí a mailem ani po telefonu nejsou schopni mi poradit a stob je nastavený pro dospělé, právě narážím na problém že všechny online programy jsou pro dospělé
, má objednané lázně tak trochu počítám s tím že nám pomůžou i tam a samozřejmě se budu shánět i ve špitále jestli ho někam nedoporučí
@anickadomnik no reflux mela moje starsi dcera asi tak do sesti let, zpusoboval ji (nebo spise castecne mohl) za laryngitidu. ale projevovalo se to jinak nez bolestma bricha. tvemu synovi chutnaji bzl cukrovinky?? to nasi male teda vubec, je hubena a vubec nechce jist, tak vidim, ze nemoc ma dve strany a ani jedna teda neni nic moc vid?
synovi to uz v nemocnici neni dlouhe? nebo uz jste doma?
@kakon právě jsem ho přivezla, no moc ho to tam ty poslední dva dny nebavilo to je pravda. On měl reflux když byl maličký, měl s ním problémy cca do 5 let, to často zvracel hlavně v noci jak se mu to vracelo zpátky, pak to ustalo. Myslím že to nemá s jeho bolestmi břicha nic společného, i dr. je stejného názoru. Dnes mi v podstatě řekla že si myslí že to zveličuje, že ho to břicho asi trochu bolí ale ne tak hrozně jak on se tváří. V podstatě, když on si stěžuje že ho břicho bolí a dr. mu ho prohmatává tak on říká že ho to bolí ale to břicho se mu nestáhne když mu ho zmáčkne.
Domluvila jsem se s dr. že od zítra bude chodit do školy, učitelku požádám aby mi nevolala a prostě ho tam nechám. Já už fakt nevím co
![]()
@kakon jo a ještě ty bzl sladkosti, no oni mu chutnají různé sušenky a muffiny od Scharu, s těmi má tedy teď smolíka, v propuštěcí zprávě má napsaný zákaz čokolády, černého čaje, perlivých nápojů, ovocných šťáv, mastného, tučného, kořeněného, cibule, česneku, kynutého pečiva, čerstvého pečiva… to je asi všechno + to co nesměl předtím
@anickadomnik je to na palici vid? jenze do ditete nevlezeme, takze jako matky si delame starosti, jelikoz nevime, jestli jim fakt neco neni. mi to dela moje 5leta dcera. bolesti urcite mela z jidla, nez ji zjistili celiakii a nez jsme presli na bzl stravu. ale i ted to obcas ve skolce zkusi a dozaduje se, at volaji mamince - teda mi. ze zacatku netusili, jestli si to vymysli, tak volali, ted uz na to jdou z jine strany, kdyz opet vyzaduje, ze ji neco boli, tak jako volaji - coz u tveho syna asi pred nim udelat nemuzou, pochopil by, oc tu bezi, ale mala se s tim spokoji a do peti minut je uplne cila a zadna bolest neni. kdyz nahodou lezi dale, tak mi pak zavolaji a domluvime se na dalsim postupu. takze mozna to na nas ty deti zkouseji, ale nikdy nemuzeme stoprocentne vyloucit opravdove bolesti. mozna zkus toho psychologa, treba se mu syn sveri. my tam dochazime pravidelne. kdyz je mala s dr, tak ji odpovida, spolupracuje, chova se na svuj vek, jakmile uvidi me, tak hned ze sebe dela malinkou, nejspis vypozorovala, ze ja ji uchranim, vse vyresim. proste maly manipulator..
jako nase mala ![]()
@anickadomnik mala mi jist skoro vubec nechce, jenze je uz tak malinka a drobounka, zoubky v rozkladu, jelikoz nema zadne ziviny.
@kakon no o zubech mi ani nemluv, klukovi diagnostikovali celiakii v 7 letech, když už mu lezly druhé zuby, jen dodám že už od 4 let jsme s ním jezdily po špitálech jako teď stále ho bolelo břicho občas zvracel občas průjmy apod. nikoho celiakie nenapadla, vždy ho po týdnu poslali domů s tím že mu nic není. (Pravděpodobně i díky této zkušenosti víc reaguju na to jeho stěžování) A když mu jí diagnostikovali tak už měl druhé zuby z důvodu dlouhodobé podvýživy tak zničené že v 8 letech dostal první kovovou korunku. Nemá na 6 zubech sklovinu a to měl mléčný zoubky jak z reklamy, krásné bílé, žádný kaz
![]()
@anickadomnik u nas to je prave naopak, mlecne zuby do tri let nadherne, pak se zacaly kazit, ale rychle, rapidnim zpusobem. zjistovali jsme ruzne duvody, vcetne jezdeni po nemocnicich. nakonec se ji zacaly delat vacky a zubarka zacala trhat. pak se ji zacaly drolit. dcera ma ze zubaru trauma a uz je neosetritelna - ani na pohotovosti ji neosetri, takze dojizdime do fakkultni nemocnice a cekame na zakrok pod narkozou. az bude mit druhe zuby, zacneme pecetit, snad to zvladneme. jinak ted ji uz v peti letech vylezly druhe spodni jednicky, zuby cistime a doufam, ze ty druhe budou v poradku.
vzhledem k tomu, ze nechce jist, tak nam na gastru napsali i nutrini drinky, ale ty nam nebudou psat vecne, musime nejak prekonat strach z jidla. ona ze stresu neji, ja zeru
![]()
tak doufam, ze syn bude v poradku. s tou ucitelkou promluv, ale musi to byt narocne pro vas jako pro rodice. drzte se.. ja mam ted problemy s varenim, pecenim. chleba by nejedlo ani prase, mam je takove zcuknute, tvrde, takze zadna slava. no snad se to casem naucim.
@kakon já se to pečení nikdy nenaučila, kupuju hotové chleby od Scharu
@anickadomnik my mame tuto diagnozu chvili- neco kolem 14 dnu, takze se v tom placatim, ale nastesti uz se nebudi v noci s bolestma bricha.. a dokonce po diete pribrala asi 0,5 kg, ale k tomu asi dopomohly ty nutridrinky pro deti..
@kakon a ona ti ty nutridrinky pije? do kluka jsme je nedostaly, vůbec mu to nechutnalo
Holky, mám recept na chleba, který mi připadá docela jedlý.
250g mouky Michalík II, 250g BZL mouky z Intersparu, 1-2 lžičky soli, trocha drceného kmínu - promíchat - důlek - kvasnice+trocha vody odlité z 400ml+ špetka cukru - nechat vykvasit - přilít zbytek vody+ 2lžíze oleje + 2 lžíce octa - vymíchat elektrickým šlehačem 5 minut - fakt tak dlouho a důkladně, dát do formy, nechat kynout aspoň 50 minut a péct 1h a 20 minut v pekárně.
Já do toho chleba občas dám cibuli nebo česnek nebo sušená rajčata nebo něco na ochucení, ale děti to moc nechtějí.
@anickadomnik nejdrive jsem koupila ty bananove a vanilkove, to ji nechutnalo, ale chutnaji ji ty jahodove a ciste, mame doma i cokoladove, ale to nezkusila. vzhledem k tomu, ze mala nechce jist a nepribirala, tak je mame predepsane na recept na jeden mesic z gastra. pak je budu muset asi kupovat… ale stoji teda fakt hodne, ikdyz jsou pro deti
@kakon Vidíš, přesně na to jsem se ptala sestry, když mi dávala recept a já to teď přepsala stejně bez toho ![]()
1 celou kostku.
Se sušenými kvasnicemi jsem to nezkoušela.
A je lepší, pokud je v chlebu více soli (2 lžičky) než méně, ale mi to nevadí.