Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky holky, mám holčičku, který budou za 4 dny 11. měsíců a stále mi neleze ani nesedí. Už jsem ztoho zoufalá, každý ráno doufám, že ji najdu v postýlce sedět, nebo že se při hraní rozleze a stále nic ????. Několikrát za den se houpe na kolinkách, ale potom se zase rozplácne. Na neurologii chodíme, včera jsme byli a ji na fyzioterapii kde jsme dostaly nějaký cviky na cvičení. Když jsem sní dneska začla cvičit tak dostala záchvat hysterie a úplně zprkeněla, takže jsme toho moc nenacvičily. Paní na fyzioterapii říkala, že to s
ni bude dost těžký, že je dost tvrdohlavá ????. Prosím jak ji mám podpořit, aby začla lézt? Za každou radu, cvik, tip budu strašně vděčná.
Dcera zacala lezt 14 dni pred prvnima narozkama (sedet asi driv), nikam jsme nechodili a zadnym cvicenim jsem ji nemordovala. V roce neobchazela a nechodila. Chodit zacala v 15m a od te doby lita jako cert.
@hapovab zajimavy
kdyby jsi to vedela vid,, tak jsi se nenervovala tenkrata naopak uživala si ten rok pohody kdy dítě najdeš tam kde odložíš:-)
Malá se narodila 12 dní po termínu, císařským řezem kvůli nepostupujícímu porodu. Je to moje první dítě. Na neurologii řekli, že je v pořádku, hodně vnímavá akorad trochu opožděná kvůli tomu že neleze.
Příspěvek upraven 07.02.18 v 22:49
Já učila obě děti lozit na nafukovacím válci, pak když zvládly být na čtyřech, tak jsem jim dávala ruku pod hrudník, nebo plínu a nadzvedávala je a posunovala dopřede nohy. Taky jsem je to učila na zádech, že jsem jim hýbala nožičkama a říkala „leze, leze, leze“, to samý s ručičkama. Ale mě dcera začala lozit asi v osmi měsících a syn ještě dřív.
Jak dlouho se na těch kolinkach houpe? Jako evidentně se jí pohyb vyvíjí, to je dobře. Žádným závratným tempem, ale to by ti měli říct doktoři, jestli je.to ještě v normě nebo jestli je vývoj opožděný. Každopádně na sezení nečekej, na to má spoustu času,.když teprve peruje.
@axelina ja jsem se ale vubec nenervovala, byla „normalni“ tak jsem vedela ze plazit se do puberty nebude. Kamaradky syn chodil v 9 mesicich, ted ma 2,5 roku (stejne jako moje dcera), je na plinach a nemluvi, dcera nemela pliny od 2 let ani na noc a ve 2,5 letech mluvi normalne plynule a umi nazpamet asi 15 basnicek. Nevim proc je to ted tak nastaveny, ze dite, ktere v roce nechodi je opozdeny, a jakmile se ve 4 mesicich neotaci na bricho tak hooonem cvicit vojtovku.
@Dzeisi viz. Muj prispevek pro @axelina :nechapu proc se deti ted tak skatulkuji, hned je opozdena jakmile jim nesedi presne do tabulky, a vyraz opozdena me teda doslova urazi.Nech ji zit, dej ji cas.
@hapovab píše:
Dcera zacala lezt 14 dni pred prvnima narozkama (sedet asi driv), nikam jsme nechodili a zadnym cvicenim jsem ji nemordovala. V roce neobchazela a nechodila. Chodit zacala v 15m a od te doby lita jako cert.
Přesně jako naše, jen ta v roce ani neobcházela, jen lezla.. chodí od 15ti měsíců. V ten moment jsem zabalila kočár a jsem za tak „pozdní“ chození ráda - neznáme žádné balancování, dávání pozor na rohy, pády. Co začala chodit, tak s jistotou..
Takže klid, příjde to ![]()
@Dzeisi píše:
14 dní je to několikrát za den. Dřív to bylo tak 1 za týden.
Ale takhle je to dobré. Posun je evidentně viditelný, jenom pomalý. Teď si upevňuje svaly na další pohyb.
Chodila jsem s oběma dcerami na fyzioterapii, poslala nás doktorka.( U druhé dcery nás pak vyhnali, že není proč, protože je napřed).Ale proč to píšu, že jsme na té fyzioterapii s tou starší cvičily na měkkém míči, že třeba na něm byla na bříšku a já přidržovala a ona lozila ručičkama, pak různě ukazovali hračky a ona se po nich natahovala a tak dost se zlepšovala.
@hapovab ja určite neskatulkuju:-) muj kluk taky do 3 plíny a řekl jen Máma
já se teda kvuli tomu taky nenervovala..ale ted už se trochu nervuju protože by měl jít do školy a není mu vubec rozumět. Na logo chodíme a cvičíme a pokrok zadnej
dostane odklad takže rok k dobru - ale ja se bojim že se to proste nenaučí a bude takhle huhnat navždy