Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky
mám 11ti měsíční dcerku, která vždy usinala krásně sama. Před týdnem začala lézt a od té doby před spaním zkouší mé nervy. Když jí dám do postýlky, neustále se pretaci na břicho, jde na čtyři, chvíli zlobí a pak začne řvát. Přijdu, začne se smát a dělá hovadiny. Když jí dám na záda, začne opět hroznej řev. Jelikož má rýmu, musím jí každých pět minut vzít a odsat nudle. Když nebreci, dýchá úplně čistě nosem, takže v tom problém není. Jediný, co zabere je, když jí vezmu do naší postele, lehnu k ní a ona za chvíli usne. Jenže nechci jí na to učit, když byla tak šikovná a už spinkala bez pomoci sama. Co myslíte? Je to obdobím? Jaké máte zkušenosti? Přijde mi, že mě potvurka zkousi..
děkuji za rady.
Je možné ze uz sama spat nebude. U nas taky usinali sami jak zacali umet stat tak od te doby musíme ležet s nimi v ložnici. Oni si blbnou v postýlce a po nejake době jdou spat.
Je to normální. Když se učí něco nového, má tendenci to pak pořád procvičovat. Měli jsme to tak taky, když začal syn lézt a trvalo tak 6 týdnů než znovu začal usínat sám. Teď to máme zase, když začal chodit ![]()
Jak nas malej, jak zacal chodit bylo uspavani desny, porad utikal, kdyz sem ho dala do postylky tak rev a neprestal dokud sem ho nevyndala. Pro me bylo nejlepsi dat ho k nam lehnout si s nim a delat ze spim, to videl ze uz zadna sranda nebude a usnul taky a pak sem ho prenesla do postylky, jinak bych denne uspavala do pulnoci ![]()
To, že ti dítě usínalo dobře 11 měsíců neznamená, že to tak bude navždy. U spánku dětí je jen jediná jistota a tou je změna. Takže co je dnes nemusí být zítra. Já uspávám děti ještě teď, jsou jim 4,5 a 2 roky. Lehnu si k mladší tak, abych dosáhla na staršího, toho šimrám na zádech a povídám jim pohádku, čekám až usne mladší a odcházím. Starší většinou usne dřív. Střídáme se s manželem. Nevadí mi to, máme už takto zaběhnutý rituál.
@pajjjinka Zcela přirozený stav…nic není stejné, vše je proměnlivé, nic nezkouší, nezlobí, prostě jen roste, prostě jen je…
Pamatuji si na dnes již 29 měsíční, kdy se taky začala stavět vedle mě v posteli na čtyři, tak jsem si jí obrátila zpátky na záda, šupla prso a spali dál ![]()
Přesně to samé nám začalo tak měsíc zpátky, od té doby spí dítě s námi, musím u něj ležet a držet ho (aby se nepřetáčel) dokud neusne.