14 letá dcera kouří

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Ou
24138
21.9.16 16:05

Vstupte celá rodina do rodinné psychoterapie. To sebepoškozování je klíčový symptom, že někde je něco špatně a u takhle malé holky to vždy souvisí s celkovou situací v rodině. A teda sebenenávist, pocit ztráty kontroly a neschopnost unést negativní emoce, které jsou u kořenu sebepoškozování je docela odolná věc, když tím trpí čtrnáctiletá a rodinou je nucená do individuální terapie. Pokud se celá rodina odhodlá k proměně, tak to většinou jde daleko snáz.

Pokud chcete proměnit to co teď žijete do lepší podoby, včetně lepšího vztahu s dcerou, tak rodinná psychoterapie je nejjistější cesta.

Navíc je to většinou jen jedno sezení měsíčně - to se dá docela dobře zařídit.

Adresář terapeutů zde http://www.soft-zs.cz/…ce/terapeuti

a dole v odkazu přidávám jednu kazuistiku, abyste měla představu, jak taková rodinná terapie probíhá, že nejde o moudré, leč nepoužitelné rady, nebo vytahování špinavého prádla a nikdo není „viníkem“ problému.

http://www.sktlib.cz/?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
21.9.16 16:09

Já jsem sice kouřila později, ale za to se k tomu přidalo spoustu dalšího…no a nakonec jsem vystudovala VS, vdala se a ted mám úžasnou rodinu a tenkrát to tak rozhodne nevypadalo :cert: resila bych to sebepoškozování…muže to byt póza, ale taky ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
21.9.16 16:49

To sebepoškozování jit k psychologovi.
Kouření jsem zacla taky blbá mladá zkoušet brzo a samu mě to přestalo bavit.
Takže být tebou bych řekla dceři že ať si kouří ať se s toho klidně aj pos.re.
Ale pokud má kapesné víc nedostane a pokud chce pokračovat od 15r.bude chodit na brigády ať si koníček financuje.
Vsadím se, že taky zacla, aby se líbila starším klukum, takže s ní Res co nejdřív antikoncepci než přijde jiny malér.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
21.9.16 17:01

Znám pani, kde mamka kouří, otec kouří, kluk začal nebo spíš provalilo se to nějak po 13r. a ona říká co mám dělat mám ho prizabit, mám ho zliskat nebo mu zakazovat?
By jsme si museli s chlapem první namlatit.
Takže bych z holkou promluvila, nějaké pravidla nastavila, ale nedělala scény, je nadávala, nezakazovala. Musí na to dojít sama, že dělá kravinu.
Nebo nakup stevii a nenápadně ji dávej do jídel, ona ničí chuť na nikotin.
Můj otec taky kuril dlouho od decka a prestal v 55. On kvůli cukrovce začal sladit stevii. A přešla ho chuť i na cigarety, koupil si elektrickou a ani ta uz mu nechutnala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Padme93
21.9.16 17:33

V tom případě nezbývá nic jinýho, než jí vysvětlit, že kouření je nechutný. Smrdí z pusy, žloutnou nehty a zuby, dělá se akné, jsou hnusný vlasy. A pak jí prostě nechat, jestli má frajera, co jí cigára koupí, nemá cenu zákaz, stejně bude pokračovat.

V tomhle věku to děcka zkouší, za každou cenu chtějí být proti rodičům, protože to se tak prostě dělá, že jo. Pak si můžou navzájem v partě ublíženecky stěžovat, jak je rodiče nechápou, jak jsou vlastěn nezávislý a strašně vyspělý.

Mojí mladší sestře je 14, a taky revoltuje, u tý teda byly cigarety a chlast už někdy od dvanácti, prostě to zkoušela, ve třinácti randila s jednadvacetiletým emařem a podobně. Teď třeba má období, kdy experimentuje s barvama na vlasy, sama se stříhá, jeden týden emo, další zase rockerka, pak zas pastel goth…

prostě hledají svoje místo ve společnosti.

• Citovat
  • Upravit
757
21.9.16 17:33

Také jsem kouřila a s kamarádkama jsme sebepožkozování braly jako zábavu, chtěly jsme být důležité, teď to nechápu, ale asi to k tomu věku občas patří :(. Tedy záleží, jak moc se sebepoškozuje, my jsme si jen trochu řezaly do rukou :?. A jinak zákazy nic nevyřeší, stačí když jí jen řekneš a promluvíš si s ní, že to není zdravý, ale ať dělá, jak myslí a s tim sebepožkozováním jí řekni, že jí můžou zůstat jizvy napořád a že kdyby měla nějaký problém, ať se nebojí za tebou přijít a vyřešíte to. Uvidíš, že to časem bude dobré, já si na to taky přišla sama a teď kroutím hlavou nad tím, co jsem to všechno dřív vyváděla, chudáci rodiče :zed:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34393
21.9.16 17:45
@verunka156 píše:
Omlouvám se za anonymitu, ale mám problém.14cti letá dcera kouří a sebepoškozuje se. Nedá si říct chová se hnusně a podrážděně. Nemůžu jí nic říct beztoho anižby se nenaštvala. A navíc kouří a sebepoškozuje se. Už nevím co s ní…To sebepoškozování už se zlepšilo, ale kouří pořád a nevím jak jí v tom zabránit, když najdu cigarety tak je hned vyhodím, ale ona si stejně obstará nové.. :,(

Jaký máte spolu vztah? Ono je tohle období těžké, prošel si tím každý, někdo v pohodě, někdo řádil jak černá ruka :mrgreen: To kouření, no zkusil to každý, tím že jí cigarety pokaždé vyhodíš jí stejně nezabráníš aby dál kouřila pokud bude chtít, k tomu poškozování, výsledek je stejný jako s tím kouřením, pokud se vyloženě nepodřezává tak bych jí jen vysvětlila že bude samá jizva a jednou toho bude hodně litovat. Jde o to jestli má nějaký problém, jestli na sebe nechce upoutat pozornost a nebo jestli je prostě jen praštěná puberťačka. Bavíte se spolu? Svěřuje se ti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34393
21.9.16 17:46
@verunka156 píše:
Omlouvám se za anonymitu, ale mám problém.14cti letá dcera kouří a sebepoškozuje se. Nedá si říct chová se hnusně a podrážděně. Nemůžu jí nic říct beztoho anižby se nenaštvala. A navíc kouří a sebepoškozuje se. Už nevím co s ní…To sebepoškozování už se zlepšilo, ale kouří pořád a nevím jak jí v tom zabránit, když najdu cigarety tak je hned vyhodím, ale ona si stejně obstará nové.. :,(

Jaký máte spolu vztah? Ono je tohle období těžké, prošel si tím každý, někdo v pohodě, někdo řádil jak černá ruka :mrgreen: To kouření, no zkusil to každý, tím že jí cigarety pokaždé vyhodíš jí stejně nezabráníš aby dál kouřila pokud bude chtít, k tomu poškozování, výsledek je stejný jako s tím kouřením, pokud se vyloženě nepodřezává tak bych jí jen vysvětlila že bude samá jizva a jednou toho bude hodně litovat. Jde o to jestli má nějaký problém, jestli na sebe nechce upoutat pozornost a nebo jestli je prostě jen praštěná puberťačka. Bavíte se spolu? Svěřuje se ti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
21.9.16 17:47
@arinecka píše:
Jaký máte spolu vztah? Ono je tohle období těžké, prošel si tím každý, někdo v pohodě, někdo řádil jak černá ruka :mrgreen: To kouření, no zkusil to každý, tím že jí cigarety pokaždé vyhodíš jí stejně nezabráníš aby dál kouřila pokud bude chtít, k tomu poškozování, výsledek je stejný jako s tím kouřením, pokud se vyloženě nepodřezává tak bych jí jen vysvětlila že bude samá jizva a jednou toho bude hodně litovat. Jde o to jestli má nějaký problém, jestli na sebe nechce upoutat pozornost a nebo jestli je prostě jen praštěná puberťačka. Bavíte se spolu? Svěřuje se ti?

On si tím málokdo projde „v pohodě“. Já znám holku, o které si všichni mysleli, jak má pohodovou pubertu - tzn. nepaří, neslaví, nerebeluje. A ona měla těžké deprese a třikrát se pokusila o sebevraždu (vše rodinou považováno za nehody).

A už je v poho. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34393
21.9.16 18:05

@Bábrdl To je dobře že už je v pohodě :kytka: Ono je to fakt někdy těžké, člověk neví co se těm blázínkům honí v hlavě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
21.9.16 18:38
@Bábrdl píše:
On si tím málokdo projde „v pohodě“. Já znám holku, o které si všichni mysleli, jak má pohodovou pubertu - tzn. nepaří, neslaví, nerebeluje. A ona měla těžké deprese a třikrát se pokusila o sebevraždu (vše rodinou považováno za nehody).A už je v poho. :kytka:

Tak já se hlásím k těm, co to prošli absolutně v pohodě. Měla jsem jednu kámošku, se kterou jsem blbla - ale spíš nás zajímala hudba, filmy, sport. Takže ne, že bych nezkusila kouřit, ale neměla jsem důvod v tom pokračovat. Nějaké sebepoškozování a podobné věci podle mě nejsou pro pubertu „normální“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
21.9.16 19:16

@unuděná Také si myslím, že zdravě sebevědomá puberťačka, která má doma zázemí, cítí se v pohodě a nemá problémy se takto nechová.

@verunka156 Je to extrovert nebo introvert? Jaký vztah máte spolu? Svěřuje se ti, dokážete třeba spolu mluvit o „ženských věcech“. Jak moc ji projevuješ lásku ty? Objímáš ji? Říkáš ji, že jí máš ráda?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1008
21.9.16 19:18

Zakladatelko, podle mého názoru, je jediná cesta k dceři taková, že přimhouříš obě oči a to kouření přijmeš. Protože zákazem ničeho nedosáhneš a jen se vzájemně vzdálíte. Na jisté věci si už bude muset dcera v životě přijít sama a ty ji zákazem neochráníš. Prostě to přijmi, vem ji na balkon, uvařte si kafe/čaj, ať si bez obav před tebou zapálí a popovídáte si o tom sebepoškozování. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
22.9.16 14:09

Taky jsem měla takové období. S kouřením po mě rodiče tvrdě vystartovali + pamatuju si, že jim to „žalovali“ i jiní lidi, co mě s cigaretou viděli, takže měli vcelku přehled. Ale stejně tak půl roku - rok jsem kouřila, než jsem sama kvůli sportu přestala (ono se pak opravdu hůř dýchalo) a nikdy znovu nezačala.

Co se sebepoškozování týká - u mě to nebyla reakce na málo lásky od rodičů, ale spíš reakce na „málo lásky“ od vrstevníků. Za ty škrábance jsem se na jednu stranu schovávala, ale zároveň jsem tím chtěla být zajímavější a odlišit se - těžko se to popisuje. Nevím, jestli rodiče věděli, jak jsem k těm škrábancům (většinou v obličeji) tenkrát přišla, ale nikdy se o tom nezmínili a měla jsem kliku - kdyby mi to tenkrát vmetli, že ví, že si je dělám sama, strašně by mě to ponížilo a „umřela“ bych studem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.12.17 10:49

@Padme93
Je mi 14 a taky kouřím a s chutí můžu říct že cigarety ti dá každý týpek.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML