Je sebevědomí dědičné - zkušenosti

218
19.9.16 12:38

Je sebevědomí dědičné - zkušenosti

Ahoj,
chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti, do jaké míry je sebevědomí dědičné a do jaké míry se Vám ho podařilo ovlivnit výchovou? Máte třeba některá dvě děti, z nichž jedno sebevědomé je a druhé ne? A také by mě zajímalo, co utvářelo Vaše sebevědomí? Máte to v sobě, nebo spíš práci odvedlo okolí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12121
19.9.16 12:44

Ano, mám to doma přesně tak, jedno dítě bez sebevědomí (velmi chytré a nadané) a druhé velmi sebevědomé (řekla bych, že je spíš průměrnější) - ale umí se perfektně prodat.
Stejní rodiče, stejná výchova :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
218
19.9.16 12:47

@Taky jedna Díky za odpověď, zajímavé :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.9.16 12:57

Podle mě je to z větší míry dané, z menší ovlivněné výchovou.
Já mám sebevědomí dost nízké, ségra zdravě vysoké. A přitom já byla vždy ve všem lepší, úspěšnější, ona průměr.
Též stejní rodiče a stejná výchova.

Ale podle výzkumů mívá nejnižší sebevědomí nejstarší sourozenec. Další v pořadí jsou na tom líp :)

Raději anonymně, pardon :kytka: (z důvodu nízkého sebevědomí ;) )

• Citovat
  • Upravit
17221
19.9.16 12:57
@Taky jedna píše:
Ano, mám to doma přesně tak, jedno dítě bez sebevědomí (velmi chytré a nadané) a druhé velmi sebevědomé (řekla bych, že je spíš průměrnější) - ale umí se perfektně prodat.
Stejní rodiče, stejná výchova :nevim:

Je sebevědomé dítě to starší nebo mladší? Jak to vidím kolem sebe, tak ve většině případů je nejmladší dítě nejsebevědomější a nejnižší sebevědomí mívá prvorozené. Myslím, že je to tím, že u prvorozeného dítěte mají rodiče víc času na výchovu = kecají dítěti neustále do života a neustále opravují, co dítě udělalo špatně. Mladší děti mají na rozdíl od prvorozených víc svobody v rozhodování - rodiče neřeší při výchově drobnosti, které řešili u prvorozeného. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
19.9.16 13:01
@alifie píše:
Je sebevědomé dítě to starší nebo mladší? Jak to vidím kolem sebe, tak ve většině případů je nejmladší dítě nejsebevědomější a nejnižší sebevědomí mívá prvorozené. Myslím, že je to tím, že u prvorozeného dítěte mají rodiče víc času na výchovu = kecají dítěti neustále do života a neustále opravují, co dítě udělalo špatně. Mladší děti mají na rozdíl od prvorozených víc svobody v rozhodování - rodiče neřeší při výchově drobnosti, které řešili u prvorozeného. :nevim:

Může být :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alli_li
19.9.16 13:01

Tak u nas je sebevedoma a cilevedoma prvorozena, ze me to az kolikrat zarazi, protoze ja teda sebevedoma moc nejsem :-D
Druhorozeny si uz tolik neveri.
Stejne vychova, stejny pristup - oba stejne podporuji.

• Citovat
  • Upravit
12121
19.9.16 13:07
@alifie píše:
Je sebevědomé dítě to starší nebo mladší? Jak to vidím kolem sebe, tak ve většině případů je nejmladší dítě nejsebevědomější a nejnižší sebevědomí mívá prvorozené. Myslím, že je to tím, že u prvorozeného dítěte mají rodiče víc času na výchovu = kecají dítěti neustále do života a neustále opravují, co dítě udělalo špatně. Mladší děti mají na rozdíl od prvorozených víc svobody v rozhodování - rodiče neřeší při výchově drobnosti, které řešili u prvorozeného. :nevim:

Sebevědomý je ten mladší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
19.9.16 13:10

Já mám děti zatím malé (5 a 3 roky), ale pokud mohu psát aktuální situaci, tak sebevědomé je u nás rozhodně to starší. U nás to určitě vychází z typologie osobnosti a povahy. Starší dítě je extrovert, blažící po společnosti a středu pozornosti, kdežto mladší je introvert jak hrom, který si vystačí sám se sebou a nepotřebuje se nijak projevovat. Uvidíme, jak se to u nás vyvine do budoucna. Kdybych vzala sebe a svého bratra, tak si myslím, že jsme na tom byli a jsme dodnes, tak nějak stejně. Víc sebevědomí by nám neškodilo, ale bez něj taky nejsme. Tak nějak průměr. Stejní rodiče, stejná výchova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
19.9.16 13:22
@Taky jedna píše:
Stejní rodiče, stejná výchova :nevim:

jerstli to nejsou jednovajecne dvojky, tak jsi je nejspis stejne nevychovavala - pri vsi uprimne snaze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
413
19.9.16 13:28

Ahoj, já tři kluci. Řekla bych, že sebevědomí stejně a tak nějak zdravě… manžel celkem sebevědomý je. Já teda spis neee :). Je to zajímavé, páč je vychovávám spíš já :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12121
19.9.16 13:30
@Pudloslava píše:
jerstli to nejsou jednovajecne dvojky, tak jsi je nejspis stejne nevychovavala - pri vsi uprimne snaze.

Tahle teorie by neplatila ani na jednovaječné dvojky ;) Inteligent pozná co jsem tím chtěla říct ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3372
19.9.16 13:30

@Taky jedna Zdravím a mohu jen znát v jakém znamení jsou vaše děti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12121
19.9.16 13:32
@Petulka1234 píše:
@Taky jedna Zdravím a mohu jen znát v jakém znamení jsou vaše děti?

To „šikovné nesebevědomé“ je býk a sebevědomím překypující je vodnář.
Odpovídá to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
114
19.9.16 13:43

Co si jeste pamatuji z vysky, kde jsme meli vynikajici profesorku na psychologii-dedi se napr. temperament, ale sebevedomi ne. A velmi zajimava vec-nadani a chytri lide maji pry sklon o sobe pochybovat a nedocenovat se, cili casto maji nizsi sebevedomi. Ti prumernejsi o tom tak nepremysleji a byvaji jistejsi… sebevedomi formuje rodina a soc okoli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí