Někdy si nevím rady s výchovou dítěte 1 a půl roku

123
14.9.16 17:27

Někdy si nevím rady s výchovou dítěte 1 a půl roku

Malý má rok a půl a posledních 14 dní se mi zdá, že se strašně změnil v chování. Na dovolené (od té doby je jiný) jsme trávili spoustu času venku, ale to i předtím. Od té doby se doma vůbec nedokáže ničím zabavit. Od rána od 6.30 mi nosí boty a ukazuje na dveře, že chce jít ven (vstává v 5.30). Okolo 8 vyrážíme a vracíme se těsně před obědem, nají se, vyspí se a zase chce jít ven. Takže znovu vyrážíme třeba ve 14.30 a vracíme se okolo 18 hodin. Bydlíme v paneláku, takže musíme jít opravdu třeba na procházku nebo do parku apod. Kdybychom měli domek se zahrádkou, tak je to jiné…
Když se mu cokoliv nelíbí, tak začne ječet a dělat scénu - ani ne tak plakat, ale spíš opravdu řvát, ječet, pištět apod. To se opakuje asi tak každých pět minut. Pořád něco vyhazuje z šuplíků, shazuje věci ze stolu, ze sedačky, prostě z čehokoliv, pořád bych mohla chodit za ním a vracet to zpět. Dřív to dělával někdy, ale teď opravdu pořád. Dřív si pěkně hrával s hračkama, dokázal se zabavit třeba i 15 minut a já jsem si mohla aspoň třeba nachystat vařit oběd. Teď je pořád se mnou a buď vyhazuje nebo se mě drží za nohu/nohy tak, že nemůžu udělat ani krok a chce se nosit a chovat. Když vysvětluju, že musím jít třeba pro brambory, abych uvařila oběd, tak to vůbec nechápe… POslední dobou mě začal i plácat po ruce, když mu něco zakážu, ale to jsem mu teda zatrhla. To bych opravdu nechtěla, aby dělal. Takže se vzteká, dupe, bouchá do různých věcí apod.
Já ho neskutečně miluju a nechci na něj křičet, zvyšovat hlas nebo ho plácat. Jenže si nevím rady. Dřív jsem mu pořád říkala Kubíčku apod., teď mu říkám docela často a důrazně Jakube… Docela mě to trápí, ale fakt nevím jak dál. Nejvíc se bojím toho, že bude hůř. Už jsme se doma začali pomaličku bavit o druhém dítěti, ale já si ho za takových okolností vůbec neumím představit a ani bych ho snad zatím nechtěla…
Je na tom někdo podobně? Jak řešíte podobné situace?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1320
14.9.16 17:39

@lucisuska Hodně sil, mám to podobné :hug: Malému je 20 měsíců a neuvěřitelně ječí a piští (nejrači a nejvíc samozřejmě v obchodě, na chodbě v bytovce nebo v MHD - bydlíme v Praze, takže se tomu nevyhnu :zed: :zed: :zed: ). Když mu něco řeknu, tak ještě víc piští a vyloženě se mi směje do ksichtu :pocitac: Prostě mě zkouší. Když ho okřiknu tak absolutně žádná reakce (ovšem stačí aby zařval tatínek a malej se hned rozbrečí a nechá toho, u dědy a babičky stačí jen oškliví pohled, já můžu dělat co chci a bez reakce :,( ) :zed: :zed: :zed: a mlátit ho nechci. Nereagovat na to je taky zlo :zed: co s tím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
14.9.16 17:41

Je to asi hnusne ale maly mi prijde trochu rozmazleny :D neber si to zle, ale semtam decku plesknout po zadku neni na skodu. Vim o cem mluvim, bracha byl taky takovej. :roll: chce jit ven? Proste nepujde. Nasi me hazeli do ledove sprchy kdyz sem chytala takovy amok. Proste nemuze byt vzdy po jeho a kdyz ho neokriknes nebo mu jednu neplesknes, nevi co dela spatne. :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.9.16 17:44

Když byl syn malý, nechávala jsem ho si hrát. Nechala jsem ho, ať mi vyháže všechno spodní prádlo z šuplíku. V kuchyni vyházel všechny časopisy, nádobí…a já si v klidu vařila. Pak se najedl a šlo se ven, nebo spát. Věci vyházené jsem nechala tak, nebo rychle hodila zpět do skříňky. Spodní skříňky jsem měla vyloženě pro něj, byly v nich věci, které mu nemohli ublížit a věci které může popř. zničit nebo jsou nezničitelné.

A že dítě řve, když se mu něco nelíbí a něco se mu zakáže je normální. Jak jinak to má dát najevo? Je to sice pro mámu peklo, ale máš jen jedno. Já si stěžovala taky na některé věci a byla úpně zoufalá. Teď jsou synovi 4,5 a dceři bude za chvilku rok…lezu po stropě a raději bych šla makat do uranovejch dolů!!!

Přestala bych bazírovat na tom, že někde něco rozhazuje a naopak bych mu byt přizpůsobila. Časem pochopí co se může a co ne. Za mě je ještě moc malý. A plácání přes ruku…někde to musel vidět. Není možné, že mu plácneš ty, když něco shodí?

Rozbitné a cenné věci, nebo ty o které by se zranil ukliď, dej do vyšších poloh a bude klid. Poznává svět, no. Bude hůř :-) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1320
14.9.16 17:46

@Lucca97 Já už mu dala i na holou (házel ve vzteku s hračkama, když prasknul se 7 hračkou za sebou, tak už jsem to nevydržela), ale při jeho chování bych ho musela bít několikrát denně a to nechci, navíc by na mě mohli sousedi i poslat sociálku, že ho tu řežu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
14.9.16 17:50

@Dajdí zkus tu ledovou sprchu, name to zabralo. :D normalne ho jak bude mit amok chytni a osprchuj ho v ledove vode. Jako mala sem se hazela po zemi jecela a mlatila rukama. Tata to udelal trikrat a mel odeme pokoj :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
14.9.16 17:52

Chce to hlavne trpelivost. Kdyz dela scenu, tak proste durazne rict, ze takove chovani nebudes tolerovat a pokud se neumi chovat, nemuze si hrat. Pak ho pripadne dat nekam, kde je bezpecno (v nasem pripade byla postylka, pozdeji detsky pokoj) a at tam zustane dokud se neuklidni. Syn mel takto prvni amok asi 4 hodiny. Po druhe uz jen 2 hodiny a potreti asi pul hodiny. Pak uz nikdy nic tak strasneho, s cimz bych si neporadila do par minut (neznamena, ze s nim nemam jine potize, ktere zase nezvladam ja :D )Pokud chces varit, tak se mi nejvice vyplatilo, kdyz jsem zapojila dite do vareni. Nemyslim skutecne vareni, to u takto maleho ditete moc nejde. Ale treba mu dat plastovou misku, varecku. Pokud opravdu potrebuje pocit, ze neco dela, tak treba kup balicek testovin jen na hrani a at si hraje s testovinama. Ty mas behem par vterin zametene a zadny velky bordel. Dite si to muze michat, prendavat lzici z misky do hrnce a podobne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.9.16 17:53

Jinak prosím, hlavně ho nebij! Kor tak malé dítě, proboha! Takové dítě ještě nechápe vše co by mělo, natož když mu někdo ubalí! Copak se má chovat podle příručky? Prostě to několikrát zopakuj, zakaž, tytyty nebo jinou jeho řečí a pak prostě řev ignoruj. Uhodit dítě znamená jediné: nezvládám to a nevím, jak na něj, tak volím tuto nesmyslnou strategii. Až bude větší, klidně na zadej pleskni, ale až poté, co mu to vysvětlíš, několikrát zopakuješ a řekneš, že přijde trest v podobě plácnutí. Vypěstuješ v něm akorát strach. Chceš. aby poslouchalo, protože ví proč má poslechnout nebo chceš aby poslouchalo jen proto, že se mámy nebo táty bojí? Opravdu to jde i jinak. A že se takto chová, ještě neznamená, že z něj bude gauner. Každé dítě má svá období.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
14.9.16 17:54

@Špuntice1986 jo, s prizpusobenim bytu souhlasim.. sice mam take po vareni vytahane nadobi po cele kuchyni, ale nic nebezpecneho a ja jsem rada, ze si v klidu uvarim, zatimco holka se zabavi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37145
14.9.16 17:54

Mam to podobný, malýmu bude za chvíli rok a půl, a je to hroznej živel. Hračky ho nezajímaj, v jednom kuse akorát vynadavá věci ze skříní a šuplíků, jak si sednu hned po mě leze, když něco dělam běhá kolem a dožaduje se nošení. Jak neni po jeho tak se vzteká, ječí, lehá si na zem a někdy se i mlátí do hlavy a to prosim i venku na ulici :roll: Aspon že v noci je to miláček. Nejlepší je odbít si rychle všechno co se doma musí udělat a vypadnout ven, aspon tam je celkem zvladatelnej. Většinu dne trávíme na hřišti, kde si hraje s dětma a aspon se utahá aby byl doma klid. Pořád doufam že je to přechodná fáze a časem se uklidní. Takže nejste v tom sama, přeji pevné nervy :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.9.16 17:56

@trpaslinka :mrgreen: jak to čtu, vzpomněla jsme si na syna, když se vztekal, že nechce nebo chce jít ven to začal hystericky ječet na celej barák a fláknul sebou o zem…totálního placáka…a jednou se tak praštil do hlavy, že od té doby jak začal řvát a vyvádět a chtěl s sebou plácnout…najednou zpomalil a pomalinku si lehnul na zem, aby nebylo bebí :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

souhlas s tebou, mě ignorace pomohla nejvíc… a vysvětlování, vysvětlování

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1320
14.9.16 17:59

@Lucca97 Sprcha je dobrý tip (ve vzteku už mi udělal pavouka na mobilu a rozflákal si flašku na pití, je to horká hlava, jak mu něco nejde hned s tim mlátí), nejhorší je ale to pištění (rozuměj pískot vyhnaný tak do výšek až tě bolestivě píchá v uších) na veřejnosti :zed: :zed: :zed: lidi si v MHD ťukají na čelo a nejlepší jsou hlášky typu "maminka by měla zakročit :zed: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1320
14.9.16 18:01

@trpaslinka My bagrujeme rýži :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37145
14.9.16 18:02

S tou sprchou si ste jistý? já bych měla strach abych si tim nezadělala na další scénu, když se bude muset vykoupat, pak si spojí vanu s ledovou vodou a nevleze mi tam vůbec :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Paja1979
14.9.16 18:04

No páni, a co az mu bude 18 a bude v puberte? :D

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat