Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@majki.r No,me maly ignoruje uspesne porad, na vysvetlovani, nebo na slovo ne vubec nereaguje. Musim ho proste odnest.
@mišule4 Jasně, že jdou dát i na troubu a lednici. zadej si do googlu „dětská bezpečnostní pojistka na lednici“ a najdeš tam obrázky a odkazy. Já pojistky nemám, ale švagrová měla právě ten typ, co se na ledničku a troubu hodí, úplně na všem, taky měla jedno dítě, co by se v tomhle vyžívalo, nebýt pojistek.
K tomu spaní - to naprosto chápu, mě stačí dvě děti a to nejsou ani nijak extrémně hyperaktivní, ale to spaní byla moje smrt. Nedostatek spánku mě fakt ničí, první syn byl v tomhle v pohodě, ale u druhého jsem došla do bodu, kdy jsem si řekla, že pro dobro nás všech je třeba udělat s tím nočním obžerstvím krátký proces. V tomhle věku už to není o hladu, v roce a půl by už ani žízeň mít nemusel, ale to jedno kojení bych dejme tomu nechala. Náš prďolka se taky vztekal, pořád by se štosoval k nám do postele a napájel se, ale kupodivu ho to celkem rychle přešlo, když pochopil, že nedám. Nejdřív jsem ho po prvním nočním nakojení nechávala u nás v posteli, aby se necítil opuštěný a neřval sám u sebe v postýlce a pak už ani to nebylo třeba, protože myslím tak za tři čtyři týdny se přestal v noci budit úplně, takže spí u sebe až do 6 do rána, pak se nakojí a buď si u nás ještě chvíli chrupne, nebo už vstává.
@mišule4 taky mam doma nespave satane. Sam spi max pulhodku. Zjistila jsem, ze kdyz si k nemu lehnu a spim, tak chrni i hodinu a pul. Ja si zatim zdrimnu, neco si ctu…kojeni jsem zrusila a i tak se v noci budi 3-6 x ![]()
@lucisuska četla jsem jen úvodní příspěvek, ale přijde mi to chování naprosto normální a vychovávat tak malé dítě, o tom ještě nemůže být úplně řeč, že jo
jen ho nenech, aby si něco vymrčel, buď důsledná a nastavená pravidla jasně dodržuj, aťs e vzteká nebo ne - a když bude, buď klidná, trpělivá, ale stůj si na svém
@Lucca97 to si děláš asi legraci, rok a půl leté dítě pod ledovou sprchu! tvoje dítě bych být nechtěla ![]()
@mišule4 jo a bordel dela nedkutecny. Svincik a vytahane veci vsude. Tisickrat ho sundam ze stolu/zidle…po tisiciprvni padne dolu a kdyz se vzpamatuje, tak tam vyleze zase
a kdyz reknu ne, tak koukne stylem raneneho srnecka vystrci prstik a zahladi nenene a dal si jede svou
Taky máme bezpečnostní pojistky na všem : na lednici, na mražáku, skříně, dokonce na dvířkách a dávkovači na prášek u pračky, věčně to měl vylité na sobě
Je to u nás jak nedobytná pevnost. Naštěstí kuchyňská linka je řešená tak, že jde těžko otevřít, takže se tam malý nedostane, jinak by ty pojistky byl i tam
Ale jinak to co popisuješ je normáln chování dítěte, náš se chová uplně stejně ![]()
@mišule4 Počkej, ty máš 15 měsíčního syna, a on ti otevírá všechny dvířka, i když jsi mu říkala, ať to nedělá? A dala's mu to písemně? ![]()
Je úplně normální, a spíš by mě udivovalo, kdyby to nedělal. Dětské pojistky, nebo nekonečné hlídání a vysvětlování a zavírání je asi jediná možnost. On z toho časem vyroste.
Noční kojení, pokud ti nevyhovuje, tak bych zrušila. Po pár nocích si zvykne, a vyspíte se víc.
V IKEI MAJÍ POJISTKY ZA PÁR KORUN A JDOU PRAKTICKY NA VŠECHNO. Jak vidíš, nejdou na klávesnici, s tou mi vyvádí pořád něco.
Jinak na místa kam smí - všechno krom trouby a koše, lednici neotevře, dávám na strategická místa tlapkolapky - něco co ji fakt baví a dobře se uklízí - třeba plastovou nádobu plnou víček na zavařovačky, jednu dobu jim nedokázala odolat. Mě se moc vyplácí jít metodou pojistek na tom kam opravdu ne a minimálně zakazovat. Předevčírem jsem to zkusila ve vaně - napřed pokyn - tady máš kyblíček a polej si hlavu - ozvalo se samozřejmě neeee. Za chvilku - hlavně si nelej na hlavu vodu tím kyblíčkem - a už ho táhla nad hlavu
takže jestli chceš na něco fakt upozornit - zakaž to. Někdy si můžu jazyk ukousat, ale fakt je lepší to nějak přejít a příště zařídit aby se to nestalo. samozřejmě že to nejde u všeho…
@ejhle píše:
@mišule4 jo a bordel dela nedkutecny. Svincik a vytahane veci vsude. Tisickrat ho sundam ze stolu/zidle…po tisiciprvni padne dolu a kdyz se vzpamatuje, tak tam vyleze zasea kdyz reknu ne, tak koukne stylem raneneho srnecka vystrci prstik a zahladi nenene a dal si jede svou
joo raněný srneček je dobrý - tak se dívá můj poklad když jí nenechám vbíhat pod auta - to momnentálně frčí, doma jsem jí hyena nic nezakazovala.
![]()
Bezpečnostní pojistky máme taky, kolem tří let se je naučil otevírat.. bude mu 5 a pořád je pro něj největší zábava vysypávání a vylívání potravin, sprchových gelů a podobných věcí ![]()
@julie74 to pak jeden nevi.., byt prisna/ smat se
nas junior ho dokaze dokonale a kdyz to nezabere, tak zacne klepat koutkama od drzticky a kdyz porad nic, tak vytahne zbran nejvetsi- oooobri slzy ![]()
To vbihani, to je fakt na ranu starsi byla zlaticko. Ta krasne tapala, byla opatrna. U juniora- asi si poridim voditko ![]()
@J_Doe píše:
@mišule4 Počkej, ty máš 15 měsíčního syna, a on ti otevírá všechny dvířka, i když jsi mu říkala, ať to nedělá? A dala's mu to písemně?![]()
Je úplně normální, a spíš by mě udivovalo, kdyby to nedělal. Dětské pojistky, nebo nekonečné hlídání a vysvětlování a zavírání je asi jediná možnost. On z toho časem vyroste.
Noční kojení, pokud ti nevyhovuje, tak bych zrušila. Po pár nocích si zvykne, a vyspíte se víc.
Tak to mam divny dite, pac moje to nikdy nedelalo
stacilo jednou rict ne a proste ne. Do mych veci mi nikdy nelezla a jedine, co si muze sama otevrit je skrinka, kde ma dobroty s tim, ze se zepta, jestli si muze neco dat.
@Lenca27 No jo, ale ty máš jenom jedno dítě. Zkus jich mít alespoň 3, a zjistíš, o čem vlastně je výchova. ![]()
@J_Doe píše:
@Lenca27 No jo, ale ty máš jenom jedno dítě. Zkus jich mít alespoň 3, a zjistíš, o čem vlastně je výchova.
Dekuju pekne, jedno staci ![]()
@ejhle Jako kdybych četla o našem Honzikovi.
Bude mu 16m a ten kluk je všude. Pořídila jsem pojistky a ten pacholek se je naučil za 14 dní otvírat.
Takže už jedině asi trezor. Pobavilo mě to nenene. U nás to samé. Jde ke koši, úsměv na tváři nenene a šup už je v něm. To se opakuje snad 100× denně. ![]()