Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem, za měsíc bude naší malé tři roky. Snažím se být důsledná, nedělám vše co chce, ale začala být extrémně vzdorovitá. Zajímalo by mne, jestli je to ještě v mezích normy, jestli to vaše děti také dělají. Problém začalo být i cestování MHD ( nevydrží sedět). Máme cestu na cca 40min., používám povídání, ukazování věcí venku, knihu, křupky, pití, ale přesto často nevydrží sedět ani v kočárku, ani na sedačce. Je to běžné? Dělají to vaše děti taky? Další problém, chci něco vyřídit a že jí to nebaví, to chápu, ale jdeme např. okolo oblíbeného hřiště a ona si nenechá vysvětlit, že tam nemůžeme jít. Snažím se jí to vysvětlit, že dnes spěcháme, nebo jí slíbím nějakou oblíbenou činnost doma, ale naše malá se nedá. Nechce jít ani do kočárku ani sama. Nakonec ji musím nést cca 300m u toho kope nohama a vzteká se, že chce na hřiště, před sebou tlačím kočárek, domluvit si nedá, že chtěla na hřiště si pamatuje. Jak takovou situaci řešíte? Mimochodem na tom hřišti také nevydrží na místě déle než deset minut. Střídá vždy všechno, že by si dělala bábovky půl hodiny jako naše starší dcera, tak to neexistuje. Dost se bojím, aby z toho nebylo nějaké ADHD. Spí tak devět hodin za den celkem i s poledním spaním, pokud po obědě usne.
Normální období vzdoru, ono občas prostě nejde nic jiného, než to ítě popadnout a odnést. Nechápu proč hned ADHD, žádné 3 leté dítě nevydrží na hřišti dlouho u jedné činnosti, chce si to užít a lítá tam. Alespoň naše určitě. Oni jsou ještě malí na to aby udrželi dlouho pozornost. Nevím jak to praktikuješ, ale já s malou mluvím a když jdeme z bytu, ví kam jdeme a ví kdy třeba na to hřiště půjdeme. A jen taková otázka, máš to všude tak moc daleko aby musela jezdit v kočárku?? Nebylo by spíš lepší koloodrážedlo??
Také pozoruji cca od tří let vzdorovitost. To že nevydrží u ničeho slouho, to mi přijde normální - jediné u čeho vydrží delší dobu tak je tablet a pak modelování, když to dělá člověk s ní a pořád dělá něco jiného…
V kočáru nejezdíme cca od roku a půl, ani mne nenapadlo ji vozit déle. V buse nejezdíme, ale ve vlaku třeba taky nesedí, ale stojí uprostřed a balancuje, vyrovnává
. když se mi začne vztekat venku, že chce jinam než já, tak ji prostě nechám stát a jdu dál, ona mne s řevem doběhne…
Je naprosto normální
Takhle malé dítě ti nevydrží 40 min na místě jako pecka ani ti slušně neodkýve, že dnes se na hřiště nepůjde, když ho má pod nosem. ADHD je věc, která se řeší až u školních max předškolních dětí a dneska je to hrozně moderní diagnoza ![]()
Neporadím, jen Tě chci ujistit, že to je v tomto věku normální. Toto období bylo pro nás zatím nejnáročnější. Máme dvojčata, tak to bylo fakt o nervy, kolikrát jsem měla pocit, že to nedám.
Musíš to prostě přežít
![]()
@hanul12345 u známých na malou platí „strašení“. Jakmile se holka začne vztekat, tak stačí aby udělali jen náznak toho že někde vidí nebo slyší třeba čerta a dítě hned seká latinu ![]()
Mojí dcerce budou tři za dva měsíce. V kočárku už nejezdí od zimy, resp. jela asi jednou na celodenním výletě na spaní. Když potřebuju jít dál nebo rychle, jede na koloodrážedle. MHD miluje, tam je to v klidu, kouká kolem, povídá…po delší době začne dělat kraviny, ale zlobit ani ne. Scény taky umí, když nechce jít tam, kam já, řeknu ahoj a jdu. Hnedka ji mám za zadkem
Ale zase jsou jiné věci, špatně jí, ráda si nechává se vším pomáhat (hra na miminko - má malou sestřičku, tak se to dá čekat) ![]()
Moc děkuji za odpovědi. To jste mně potěšily, že je to běžné. ![]()
Naprosto normální. Z mého staršího syna by tě muselo klepnout.
Ja se v urcite dobe vecem jako mhd, hriste, obchody vyhybala jak jen slo
,protoze to co predvadel bylo o nervy…vypustila jsem ho v lese a to bylo nejbezpecnejsi pro nej i moje nervy…
Ale potesim te, z techto scen uz celkem vyrostl a necha si lecos vysvetlit
Je to úplně normální, mám stejně starého syna. Cestu 40 min. bych rozdělila na 2 etapy a někde v půlce bych hodila třeba 15min zastávku, která ji bude bavit. 40 minut mám problém vydržet sedět i já. Jinak zahoď kočárek, ať jde po svých, bude tak víc unavená za ten den a nebude vymýšlet ptákoviny. A na 300m nošení bych se jí z vysoka vypdrla
Lépe si naplánuj den, myslím s časovou rezervou na vztekání, abys nechodila pozdě, nespěchala, byla v klidu a nemusela vláčet řvoucí a kopací dítě. ![]()
@EvkaV píše:
@hanul12345 u známých na malou platí „strašení“. Jakmile se holka začne vztekat, tak stačí aby udělali jen náznak toho že někde vidí nebo slyší třeba čerta a dítě hned seká latinu
No fuj. Na období vzdoru pomůže jenom vytrvalost. Prostě a jednoduše vysvětlovat, anebo pak lapnout a odnést. Hotovo. To přejde.
@inkakřivák píše:
No fuj. Na období vzdoru pomůže jenom vytrvalost. Prostě a jednoduše vysvětlovat, anebo pak lapnout a odnést. Hotovo. To přejde.
Musím přiznat, je mi jí někdy už fakt líto, protože oni jí strašej opravdu furt a ona se pak bojí i vlastního stínu
takže pak zlobení obvykle nahradí hysterický řev ze strachu, že si jí něco odnese. Každopádně na zlobení to zabírá ![]()