Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak jsem musela uznat že moje děti 18,22let už nejsou děti! ve škole stále vyznamenání ale praktický život nic moc spíše nic! Doma stále nakoupeno, uklizeno, vypráno…a to se dělá všechno samo(já-maminka)doma dost často padne"to mi nechutná, to není zdravé, proč nemám vyprané tričko…pokojíky- katastrofa!!!
Tak dost!!!nastavila jsem režim: každé dítě dostalo částku peněz, v ledničce svoji poličku, ve špajzu svůj košík na pečivo a nakupjí a vaří si sami,
mají dovoleno používat moje nádobí a spotřebiče pod podmínkou že bude vše umyto a uklizeno. Moje překvapení u syna18let- jak se kupuje maso? kde se pouští pračka? proč máme tolik prášků na praní? do žehličky se dává voda? večer není otevřeno v obchodě? chleba nevydrží týden-dovolil si zplesnivět!! No jo když to se samo doplňovalo… Moje reakce druhý den jsem si připadala jako krkavčí matka a ptala se dětí zda to zrušíme a oni byli nadšené že jim to moc vyhovuje a jedí si podle sebe!! Já chodím do práce s kabelkou jako dáma, nakupuji dle potřeby a vždy vím kolik mám doma pečiva a co mám uvařeno z minulého dne. Pokud děti chtějí abych jim uvařila třeba o víkendu tak si musí dopředu nahlásit. Jsem překvapená jak to krásně funguje a všichni jsme spokojení a jíme comáme rádi.
@Moucharda píše:
@vozdula ve věku 18 a 22 let? Není to zbytečně brzy?
Já myslím, že je to pozdě. Aleśpoň podle jedné české psycholožky, jejíž knihu už zase čtu. Povinnosti doma mají mít už mladší školáci (což moji páťáci zatím moc nemají - ale chystám se na ně - a taky už je to dost pozdě).
@Kobea píše:
Já myslím, že je to pozdě. Aleśpoň podle jedné české psycholožky, jejíž knihu už zase čtu. Povinnosti doma mají mít už mladší školáci (což moji páťáci zatím moc nemají - ale chystám se na ně - a taky už je to dost pozdě).
Predpokladam, ze to,,zbytecne brzy" byla ironie…
@vozdula ty bláho, jako nechci být krutá, ale tohle mě vyděsilo, jsi pěkně krkavčí matka
aby si dospělý člověk sám vařil nebo nakupoval??? to jsem ještě neslyšela…všude naopak doporučují, aby matka dřela za celou domácnost a to nejméně do třiceti let věku dítěte. Vůbec nechápu, jak by mohlo to mladší v pouhých osmnácti letech třeba vědět, jak a kde se kupuje maso…podle mě toho na ně nakládáš moc
hlavně doufám, že je nebudeš obtěžovat na důchod a uklidíš se do domova důchodců!!
Příspěvek upraven 08.09.16 v 11:20
Super. Plánuju to u synů jako ty. Nechci aby snachy dopadly jako já u exmanžela. Přítel měl ve 22 už dítě, je nejvyšší čas a hodně jim to dá.
Příspěvek upraven 08.09.16 v 11:21
@Moucharda píše:
To jako myslíš vážně? Do kdy chceš dělat dětem mamahotel? Do té doby, než si syn najde nějakou jinou blbku místo maminky, co mu všechno naservíruje až pod nos a dcera se odstěhuje k potenciálnímu nápadníkovi do domácnosti skorotchýně, které přejme tvou úlohu pečovatelky a zařizovatelky?
@Moucharda píše:
@Kobea píše:
Předpokládám, že ze strany @Moucharda šlo o ironii. Samozřejmě je to pozdě.
Já šla v 11 letech na víceletý gympl a už jsem dostávala měsíčně částku, ze které jsem si sama platila obědy, jízdné, věci do školy apod. A naši nezkoumali, jestli chodím do školní jídelny, věděli, že bych brzy poznala, že za tu částku se jinak nenajím a měla bych hlad. Na druhou stranu doma jsem zase tolik povinností neměla, mou hlavní povinností bylo řádně studovat (což jsem dělala), a doma samozřejmě pomáhat, ale rozhodně jsem netrávila celý víkend úklidem, praním, žehlením apod.
Tak někdy se s tou výchovou do života začít musí, že. Už to dávno měli umět.
@Moucharda V tomto věku jsem už měla vlastní domácnost. Přijde mi to spíš pozdě - podstrojovat puberťákům, tak, že ani neumí pustit pračku a ulehčit mámě nákup.
@Moucharda píše:
Gratuluji všem, co mají smysl pro ironii…
Já se pro jistotu zeptala, neb včera jsem byla za matku bestii, když jem líčila, jako si můj tříletý syn doma vysává a vytírá pokoj a 17 měsíční asistuje u nakládání prádla, pouštění pračky a následném věšení.
Zcela vážně jsem byla dotázána, zda na to nejdou ještě moc malí. A když čtu od některých zdějších matek, jak předškoláčkům dělají večer UM do lahvičky, aby se jim dobře chrupkalo, tak jsem si to chtěla ujasnit. ![]()