Někdy si nevím rady s výchovou dítěte 1 a půl roku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5950
14.9.16 21:56

Nic ve zlém, ale to chování dětí, které tady popisujete, je v jejich věku naprosto normální. Píše se tu „nervy mám jen jedny“ apod., z čehož usuzuju, že se snadno necháte vytočit. A chcete mít klidné pohodové dítě? Takhle to nefunguje.
Za mě: V první řadě zůstat za všech okolností v klidu - když nejde o život, jde o víte co. Pokud dítě dělá něco vyloženě nežádoucího, třeba mlátí mobilem, tak mu to prostě znemožnit, buď sebrat věc, nebo dítě odnést pryč, pokud věc sebrat nejde. A zamýšlet se nad tím, co je výchova (zákaz rozbíjení věcí) a co je pruzení (řvaní na výskající dítě, které běhá po bytě).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
14.9.16 21:57
@čolíto93 píše:
A kdyz proste vidim jak se ty decka (obcas i matky) chovaj tak proste nechapu

Nech bejt. Nevím tedy, co přesně máš na mysli, ale… Mám skoro 2letou dceru. Je zlatá, je hodná, nevzteká se (myslím neháže sebou o zem, to asi teprve přijde), na všem se s ní domluvím, vysvětlím jí, udělá to. Venku mě obvykle poslechne… Přijdeme do obchodu, jak když do ní střelí, začne lítat mezi regálama, já za ní, na nervy. Co mám dělat? Má z toho srandu, když za ní běhám, jedině dát do kočáru a připoutat nebo do velkého vozíku. Když ani jedno nemáš? Je to děs a je to o nervy. Taky by si asi každý mohl říct a možná si to říkají, kde jsem jen udělala chybu? Nevím, jak tomu zabránit, na nákup musím. V ruce ji neunesu. Takže nákup je jeden velkej stres pro mě a pro ni zábava. Naštěstí nesahá po věcech v regálech a když už, tak si to jen vezme a dá zpátky nebo do košíku. Když jí nechci koupit lízátko, řeknu, že kupovat nebudeme, dám ho zpátky a v pohodě. A prostě ne, když by se vztekala, tak ji vezmu a půjdu dál. Jsou situace, kdy kolikrát nic nezmůžeš. A jak říkám, mám hodný dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4315
14.9.16 22:09

@majki.r Takový rozdíl, to by byla moje smrt :mrgreen: I z těch 3 let mám vítr, spíš co to udělá s dcerou. Je to taková naše citlivka. No a pes, ten už asi bude mít svoje místo standardně pod postelí :mrgreen:
@Amys Budeme mít tedy jen 2, ale dcera si už umí pěkně ošéfovat psa, takže mimino zvládne levou zadní :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12550
14.9.16 22:13

@kacka52 :D Tak s pejskem to máme stejné. :D Před příchodem dcerky to byl mazlíček rodiny, teď je na druhé koleji, bobínek.
Taky jsem zvědavá, jak malá přijme druhátko. Myslím, že skoro všechny děti to zvládají těžce, ať je rozdíl 5 let nebo 2 roky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4315
14.9.16 22:15

@čolíto93 S tím se setkáš ještě tolikrát, až budeš mít dítě. Pokud budete chodit do kolektivu, na kroužky, plavání tak tam 100%. Různí lidé mají různou výchovu. S tím neuděláš nic. Také se mi nelíbilo chování kamarádky dcery. Kousala děti, štípala a fakt brutálně. Zřejmě jako následek rozchodu rodičů a nějaká snaha na sebe upozornit. Tak se už nestýkáme a je mi fajn. Dítě už mi nikdo ‚netýrá‘ :mrgreen: Celkově mám radši klidné děti, jako je dcera. Ty lítající, vřeštící a všude se ukazující nemusím. A třeba zrovna takové bude druhé dítě. Tak sklapnu, srazím paty a zařídím se mezi matky divočáků :mrgreen: Co me netrhá žíly, to si nepřipouštím a vypouštím to. Není to podstatné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
14.9.16 22:20
@majki.r píše:
@Amys :palec: :D A Tak to k tobě budu chodit pro rady :D

Mám jedinou radu - nějak to přežít :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12550
14.9.16 22:22
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1150
14.9.16 23:20

@lucisuska reaguju na původní příspěvek, diskuzi jsem nečetla.
Tvůj malý se chová jako normální dítě v jeho věku. 'U dětí se střídají různé fáze (často velmi rychle), některé děti projdou jen některými, některé zase všemi. Někdy visí na mamince a jindy mají období, kdy si dokážou samy vyhrát a chovají se vzorně.

Co s tím? Vydržet, milovat, pokud možno neřvat a nebít, ale z hranic neustupovat.

Moje dvouletá s sebou dnes flákla na zem hned ráno, protože jsem jí odmítla dát mléko do sklenice (mé sklenice, máme dole dlažbu a hrozil pád a rozbití sklenice). Chvíli vřískala na podlaze, já se zdržovala opodál, nekřičela jsem na ni, jen jsem jí v klidu opakovala, že až bude chtít mléko, má ho ve svém hrnečku. Když záchvat přešel, vypila si mléko z hrnečku jako každý den a šla se pomazlit. Kdybych na ni ječela nebo ji plácla na zadek, scénu jen prodloužím a ničemu nepomůžu. Navíc já mám sama často různé emoce a nechtěla bych, aby mě kvůli nim někdo mlátil. TY dětí se s tím prostě učí pracovat. Jsou věci, kterým jde předejít, tak těm předcházím, a pak jsou věci, se kterými se prostě dítě musí smířit.

Pokud dělá scénu někde na veřejnosti, odnesu ji pryč, protože je mi nepříjemné, že někde rušíme, a strašně mi vadí různí kolemjdoucí, kteří se s ní snaží mluvit nebo ji vychovávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
15.9.16 01:24

Držím palce! Mám taky doma raráška. Občas to zkouší. Je ve stejném věku, má taky vztekajicí nálady. Ale taky teď vyžaduje mnohem víc blízkosti a mazlení. Nosit ho nemůžu(nemocná záda) a ani moc nechci. Ale když chce pomazlit tak si klidně k němu sednu na zem, vezmu ho do náruče a mazlíme se. Nevadí to ani v průběhu vaření, to se taky občas příjde poňufat. Je to milé. Jinak dělám, že vaříme spolu. Na zem mu dám naběračku, kastrol, do něho třeba rajče a bramboru a vaří.

Skříňky jsem nechala otevíratelné jen některé, na zbytek jsem koupila v Ikei nalepovací zámek. To doporučuju udělat, jinak nic neuděláš. V tomto věku děti lezou do každé skříně, šuplíku..všechno vyhazují..je to u nich přirozené. Ty nalepovací zámky hoooodně pomůžou. :pankac:

Studenou sprchu bych tak malému dítěti určitě nedávala. Nechápu, jak to může někdo u tak malého prcka udělat. :poblion:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.9.16 07:44
@čolíto93 píše:
@Pomka jen aby to nedopadlo tak ze se bude vysvetlovat a vysvetlovat a dite si stejne bude delat co chce az to preroste pres hlavu. To sem videla u kamaradky, tez jen vysvetlovala a dospelo to tak daleko ze ji starsi syn kopal, kousal a bouchal do ni pesti, a dcera to od neho okoukala a bylo to. Obcas je potreba zakrocit poradne ;)
Špatně! Několikrát vysvětlit důrazně a vyvodit důsledky - zákaz něčeho. Vztekání prostě ignorovat, malé dítě třeba do ohrádky, kde si nemůže ublížit. Je to náročné, na palici, na odvoz do blázince - sama jsem tím procházela a procházím, a le jinak to prostě nejde. Dítě musí vědět co se děje a proč. Když se dítě vzteká, vříská, je to pro nějaký nekomfort. Jak to má dát jinak najevo?? Je to naprosto normální chování a vůbec nenasvědčuje tomu, že z dítěte jednou vyroste grázl. Pokud dítě začne rodiče bít, bývá to tak, když to vidí u jiných - když zlobí, dostane přes ruku, když máma zlobí, musí dostat logicky taky! Pokud už to matka nezvládá, měla by si dát buď pauzu a pokud to jde odpočinout si - prodloužený víkend v lázních např. Nebo věc konzultovat s dětským psychologem. Já si taky byla u psycholožky pro rady a nestydím se za to. Vždyť jsou to naše děti, které máme milovat. Máme tu být pro ně a řešit jejich problémy. Až dítě začne pořádně mluvit, stačí ho naučit mluvit o svých pocitech a časem bude i po vztekání. Můj syn za mnou kolikrát přijde a řekne, že ho trápí, že jsem mu zakázala pohádky a já mu zopakuji proč to tak bylo. Vždyť je to strašně důležité proboha. Co jinak z těch dětí vyroste?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80472
21.9.16 10:12
@Kriss Tina
@Kriss Tina píše:
S tou sprchou si ste jistý? já bych měla strach abych si tim nezadělala na další scénu, když se bude muset vykoupat, pak si spojí vanu s ledovou vodou a nevleze mi tam vůbec :nevim:

No nevím, sprcha se nepoužívala u nás v případě vzteku, ale v případě hysterického záchvatu, kdy už dítě bylo vyčerpané a šlo o to přerušit ten kolotoč. A to prostě samo nejde. byla to víceméně náhrada za to, když dáte např. dospělému facku, když je hysterický, aby se zastavil, aby ho to vytrhlo. A ta studená voda tak funguje. Zažila jsem to třeba u neteří, kdy bylo vidět, že už prostě nemůže dál, ale pořád jakoby vlykala, lapala po dechu a nešlo to, sama by to nezarazila. Ale ten šok z ledové vody na nohy pomohl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
164
3.11.16 21:03

Ahoj, omlouvam se za vstup do diskuze, ale treba mi muzete poradit…mam 15ti mesicniho syna…nejsem schopna mu vysvetlit, ze do lednice, trouby, na stul a na okna se neleze…uz jsem hotova, dnes jsem to schvalne pocitala…46× otevrel lednici, vylil mleko, par jogurtu rozplacl, sest vajec, pokazde, kdyz jsem k nemu dosla a doslova jsem mu odtrhla ruce od dvirek lednice, tak utekl nekam jinam…do trouby…do skrinky…do supliku. Dvere od pokojicků ostatnich deti uz mame stabilne zavrene, jakmile se otevrou, vleti primo k psacim stolum a jede svoji trasu…zidle, stul, okno :(… Uz si pripadam, jak krotitel dive zvere. Spi pres den jedenkrat cca 20 minut. V noci od osmi do cca sesti rano, od jedne v noci temer v kuse kojim, nekdy se na hodinku probudi mezi druhou a treti… Jak na nej? Diky moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
3.11.16 21:11

@mišule4
Ad kojení - já osobně bych tohle utnula. Mám pocit, že tobě to taky nevyhovuje, nejspíš si z toho i dost utahaná a ta energie ti chybí jinde. Syn by se taky nejradši kojil imrvére, takže jsem to u něj v 10 měsících udělala tak, že jsem stanovila max. jedno kojení za noc a víc jsem nedala. Mohl spát u nás v posteli, ale prso striktně ne. První noc chvíli řval, pak mrčel, pak pár nocí už jen mrčel a pak byl klid.
Ad otvírání všeho možného - máš asi pěkného draka. Dala bych na vše bezpečnostní pojistky, tak se tam nedostane a snad ho to po čase přestane bavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
164
3.11.16 21:23

@Hoa Mai ad kojeni…ja se chci hlavne vyspa :lol: :lol: :lol: malej je ctvrte dite a ty tri predchozi byli andilci, ale musim proste pres den fungovat, ale uz o omezeni kojeni take uvazuju.
Ad otevirani vseho…myslis, ze to jde dat i na lednici a troubu? Zbytek me netrapi, klidne stokrat nahazu veci zpet do skrini a supliku, at si hraje, kdyz ho hracky nebavi…ale lednice a trouba me stve. Vis, on treba prijde k rozpalene troube…letmo na ni sahne, rekne „pali“ a sahne na ni znova. Kdyz neco pecu, tak vazne stojim u trouby a nemuzu na vterinu odejit…Jojo, je to drak…k neutahani, nejlepsi a zaroven nejhorsi na tom je, ze to vse dela s usmevem na tvari, naprosto spokojeny, vzteka se jen, kdyz ho odnasim pryc :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12550
3.11.16 21:26

@mišule4 Přesně jak píše @Hoa Mai, my máme na všem možném bezpečnostní pojistky. Budeš mít klid a jistotu, že je dítko v bezpečí, že ti nevleze někam, kde jsou ostré předměty atd. Na šuplíkách s oblečením je nemám, tam má naše malá (17 měsíců) své dva šuplíky s jejími poklady, když mi vlítne do mého oblečení, řeknu jí, že tohle je maminky a ať si otevře své. U nás to funguje zatím dobře, čekám, kdy mi na to odpoví ne a začne mě ignorovat :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí