Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mam stejne stareho syna a jednoho triletaka k tomu. vim o cem mluvis. musis byt dusledna, porad ho po ocku sledovat, a neustale dokola opadkovat Ne, ne, ne! pripadne Ty, ty, ty! u toho se zamracit, mozna nekdy i lehce placnout pres ruku. neboj, pochopi ![]()
a jinak, muj syn me tez pronasleduje vsude. jak mu zmizim, hned me hleda. normalka. dvere na wc mam bud otevrene nebo stoji za nima a busi do nich, ja na nej tukam a mluvim
kdyz jdu k brance, stoji na prahu dveri a hulaka na me.
pokud ti vadi, ze vahazuje veci ze skrinek a otevira lednici, kupte detske pojistky. my mame z ikey a funguji super. kam nechces, tam nevleze. zbytek veci proste presunout vyse. pokud by se nasemu klukovi dostaly do rukou porcelanove hrnecky, asi by je taky rozbil. co jako cekas?
vase chyba. vysypani hracek a nasledny nezajem tez normalni. takhle male deti si sami hrat moc neumi. bud s sedni k nemu a hraj si taky nebo at si dela co chce. na zabaveni u nas funguji uplne obycejne veci-nehracky. pet lahev, kosik s kolickama, rulicka od toaletaku…
mlaceni nektere deti delaji. to ja neznam, takze asi tez porad hlidat a usmernovat. a to ze se ti smeje do obliceje? no, ma z tebe prcu kdyz te to tak rozciluje
nenech se vyvest z miry, zkousi co muze.
@Maddi-Jane jen dávej pozor, těd současně řeší násilí v jiné diskuzi, ať tě někdo neobviní z týrání
tady se to v debatách rychle překrucuje.
Me to přijde jako úplně normální chování 15 měsíčního dítěte
mám doma 20 měsíčního a 8 měsíčního, oba kluky a v tom věku byl starší stejný. Teď uz vi co může a co ne, sice občas ještě zkusí, jestli nepovolim, ale uz mu NE nemusím říkat 10×. Prostě vas zkouší, posouvá hranice. Scény k tomu patří, chce vás tím nastvan nebo rozesmutnit a vyrvat si to, co chce. Normalka. A že rozbil nějaké vázy, něco takového by se mu vůbec nemělo dostat do ruky. Ne kvůli tomu, ze to rozbije, ale aby si neublížil. Naši než přijedeme dají vsechno sklo na stůl a je klid. Tchanovci to same. Ale to mi prijde jako samozrejmost. A i tak za nim litam a hlidam. Kdyz vas mlati, okriknete ho, neposlechne bud dat pres zadek nebo odnést někam, kde ho necháš vyrvat. Já používám postylku, protože při záchvatu ma tendence si ublizovat. Pokud přijde, dveře mu nechávám otevřené, a řve furt, vrátím ho zpátky. A klidně 10× když to bude potřeba. Vás malý je ještě mimino, zvědavé, hrave, zkousici vaše nervy. Nepřijde mi, ze by se choval nejak nenormalne. Jinak, můj synek je u našich taky zlaticko, me zkouší, ale ja se nedám.
@axlpol píše:
@Maddi-Jane jen dávej pozor, těd současně řeší násilí v jiné diskuzi, ať tě někdo neobviní z týránítady se to v debatách rychle překrucuje.
Jaký násilí mas na mysli?
nás se ségrou naši normalne placaly přes zadek, později fackovali a ted zpětně se jim nedivím. Ja byla strasnej fracek a prudic. Jedná vychovna facka nebo výprask nikomu neublížil. Ja co koukám, co venku lítá za parchanty. Když se mě 10 letej kluk zeptá, jestli nemám cígo
už je asi něco špatně.
Přítel se pohybuje okolo azylacu, tyranych děti a dětí feťáků. To jsou týrané děti! které nečeká v životě nic dobrého. Tohle přece nemůžete srovnávat.
Jsem za výchovu našich moc rada, vyrostli z nás slušní lidé. Co občas slyším, co se děje se spoluzakama, je mi z toho smutno. A jsou tam i děti, kterým rodiče ve všem vyhověli, všechno omluvili, dali.
@Terezxx jsem ted tady v debatě https://www.emimino.cz/…rankovani/5/
a některé tady mají názory, že se to má řešit jen domluvou…
i plácnutí je špatně.
@axlpol píše:
@Terezxx jsem ted tady v debatě https://www.emimino.cz/…rankovani/5/
a některé tady mají názory, že se to má řešit jen domluvou…i plácnutí je špatně.
Aha
tak tam radši ani nenahlednu, protože by me matky ukamenovali a hned nahlásili na socialku, protože moje deti nespi se mnou v posteli, neuspavam je skakanim na míči, ale usinaji samy, a když zlobi, dám jim na zadek
![]()
@Terezxx já bl..ec jsem tam nahlédla a přispěla
takže jsem se o sobě dozvěděla co ani já nevím. Taky nedělám žádnou z těch věcí, ale pssst to ještě holky neví.
Já se přiznala jen k tomu, že jsem první měsíce nechtěla jezdit s kočárkem a doteď mi nenapsaly proč je jízda tak prospěšná. Ono prý nestačí, že je dítě na čerstvém vzduchu, ale musí jezdit.To jsou věci
ale proč to nenapsaly…asi proto že to dělají všechny.
@Anonymní píše:
no moje máma mu sekne přes plínu a nebo zakřičí.. což my ne.. Ale tak ono je to taky asi rozdíl.. ona ho nevidí tak často..takže ji poslechne..
V tom to bude… tvoje máma mu jasně stanovuje hranice. Tak to začni taky praktikovat a budeš mít klid
@Anonymní píše:
no moje máma mu sekne přes plínu a nebo zakřičí.. což my ne.. Ale tak ono je to taky asi rozdíl.. ona ho nevidí tak často..takže ji poslechne..
A proč mu neplácneš taky nebo nezakřičíš? Upřímně, kdyby mi tohle dělalo dítě, tak bych minimálně zakřičela anebo už plácla (zvlášť přes plínu mu to nějakou újmu neudělá)… to se tady nesmí říkat, já vím, tady na emiminu se dětem musí jen domluvit a vysvětlit, prý to pochopí… já to moc nezastávám, nemyslím mlátit, ale hranice stanovit…
a to mám doma malého vzteklouna, tam třeba vím, že plácnutí už nepomůže, zakřičet ano (sice se rozbrečí, ale on mívá záchvaty, že to ho nechám, až se uklidní a přijde sám)… ale nikdy se mi nestalo, aby mě snad kousal do obličeje nebo tak něco, to si dovolit nesmí, i za cenu, že po trestu bude hysterickej a řvát..ale musí vědět, co už je přes čáru…
@Ou : nevim, jestli jsi psycholog/psycholozka, z nekterych prispevku tak pusobis, v tomhle si ale dovolim odporovat - to, ze deti se nejhur chovaji v pritomnosti matky (nebo osoby, ktera o ne primarne pecuje) je mnohonasobne potvrzeno ruznymi studiemi (aspon tak jsem to cetla). Je to pry proto, ze v pritomnosti teto osoby se citi nejbezpecneji a dovoli si nejvic testovat. Neni to ruznym pristupem. To si jen babicky (hlavne tchyne vuci detem nevesty
)casto mysli, ze nasly na vnoucata recept…a zapominaji na historky, jak jejich deti napr. vyvadely u jidla, tak chodily jist k sousedce (konkretnu priklas z nasi rodiny
)
@Anonymní píše:
No jako doma máme věci mimo něj ale na návštěvě přece nemůžeš chtít aby si lidi přestěhovali byt když mi přijdeme..Řeknu NE!.. od se zasměje a udělá to.. nebo ho odvedu a prásk.. vrátí se a udělá to..
Tak u babicek je nejspis casteji, tak ty by mohly dat pryc minimalne cenne kusy, pripadne jestli maji vsechno sklo/porcelan v nejake skrince, tak ji zajistit…jinak samozrejme nebudes ke vsem chodit na navstevy s pojistkami z Ikey, ale v tom pripade musis proste hlidat…jo muj prcek taky moji mamce neco rozbil, ale jak tady nekdo psal, vzala jsem to jako svoji chybu, ze jsem neuhlidala, on chtel proste prozkoumat neco, co ho zaujalo, takhle male dite to rozhodne nedela z nejake zakernosti.
Žádná své děti nebijeme. Ale plácnutím přes zadecek mu dám na jevo, ze uz hra vazne skončila, opravdu se zlobim a ze musi poslouchat. Ono kdyz mate deti 2, ja treba 2 lete a miminko, tak nemůžu tolerovat mlacenim hraček. Do deky, at boucha jak chce, ale do me nebo miminka opravdu ne. Bouchne jednou, okriknu, neposlechne, udela to po druhe, dostane na zadek. Mohl by ublížit, a nad tim rukou mávnout nejde. Kdyz saha na neco, co mu muze ublizit, reknu, ze NE! a dam nekam, kam nedosáhne. Jsou ale věci, které dítě tolerovat musí a nijak ovlivnit nemůžeš, treba tím, ze je dáš stranou.
@Anonymní píše:
Ale my ho bít nechceme..
Tak si pak nezoufej, že nezvládáš výchovu. Plácnutí přes zadek není bití.
@axlpol píše:
@Terezxx já bl..ec jsem tam nahlédla a přispěla![]()
![]()
takže jsem se o sobě dozvěděla co ani já nevím. Taky nedělám žádnou z těch věcí, ale pssst to ještě holky neví.
Já se přiznala jen k tomu, že jsem první měsíce nechtěla jezdit s kočárkem a doteď mi nenapsaly proč je jízda tak prospěšná. Ono prý nestačí, že je dítě na čerstvém vzduchu, ale musí jezdit.To jsou věci
ale proč to nenapsaly…asi proto že to dělají všechny.
Tak ja taky miminko nijak nevozila v kočárku. Se starším synkem jsme došli na hřiště, tam jsem kočárek zaparkovala pod strom a jelo se zase až po pár hodinách domu, odpoledne to samé
miminko to stejně vždycky prospalo a taky nevidím rozdíl s nim jezdit, stat na hřišti nebo na balkone. Vzduch je všude stejny
a navic jsem si ho nenaucila na uspavani drnkanim kocaru jako prvního
teď ho polozim a spi ![]()