Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Docela mě fascinují ty komentáře tady „svojí dceru bych týden doma nenechala!“. Vždyť jí je sedmnáct
Jako kdyby to byla nějaká průserářka, tak neřeknu, ale jestli je to normální +- zodpovědná holka, tak v tom nevidím problém. Jasné, je fajn mít v záloze nějakého příbuzného/kamarádku pro případ nouze (něco se rozbije, zůstane někde viset, protože jí ujel autobus), ale jinak bych to neřešila. Pro ní to bude dobrý dobrodružství a zkušenost.
Jasné, asi bude ponocovat, její stravování asi nebude úplně nejlepší, ale to k tomu prostě patří
jééé, jak já to milovala, když jsem byla doma sama bez rodičů…
![]()
Moje sestra už v 17 bydlela normálně s klukem v pronájmu co sama našla
takže bych řekla záleží jak je ta osoba schopna, ale zodpovědnost za ní mají ještě rodiče kdyby něco
Naše děti zůstávají bez nás od 15. Dohled zajistí prarodiče ve stejném domě (jiný byt). Nevidím důvod stát 17 leté slečně za zadkem - pokud není obava že rozprodá barák na fet. Ostatně od 15 mohou souložit a dohled rodičů se u této činnosti také nepředpokládá.
Pravidla jsou jasná - žádné škody, případný sex s ochranou a kdyby se přece jen něco zvrtlo, tak okamžitě řešit. Životy našich dětí holt nelze mít neustále pod kontrolou.
Tak jo, tak díky všem. Alibisticky jsem myslela, že to zákon vyřeší za mě
Ano, moc se mi do toho nechce, týden mi připadá hodně, kor když zatím nebyla vpodstatě ani jednu noc.. Jsem ochotná si připustit v pohodě tak max. víkend. Nemám ji vyzkoušenou, no:)
jak tu kdosi psal, že býval sám doma,,,tak já taky ne, jednak u nás taky nebyl důvod, a taky jsme bydleli na vesnici v baráku, a tam bych se prostě sama v noci bála. Tady jde o byt v paneláku, tak je to jiný kafe.
Nojo jasně, mít dohled v baráku je úplně něco jinýho než úplně bez dohledu. Kamoška bydlí na druhým konci sídliště /jsme v Brně/. No jak říkám, první zkušenost.
@elda píše:
Naše děti zůstávají bez nás od 15. Dohled zajistí prarodiče ve stejném domě (jiný byt). Nevidím důvod stát 17 leté slečně za zadkem - pokud není obava že rozprodá barák na fet. Ostatně od 15 mohou souložit a dohled rodičů se u této činnosti také nepředpokládá.
Pravidla jsou jasná - žádné škody, případný sex s ochranou a kdyby se přece jen něco zvrtlo, tak okamžitě řešit. Životy našich dětí holt nelze mít neustále pod kontrolou.
@Anik píše:
Tak jo, tak díky všem. Alibisticky jsem myslela, že to zákon vyřeší za měAno, moc se mi do toho nechce, týden mi připadá hodně, kor když zatím nebyla vpodstatě ani jednu noc.. Jsem ochotná si připustit v pohodě tak max. víkend. Nemám ji vyzkoušenou, no:)jak tu kdosi psal, že býval sám doma,,,tak já taky ne, jednak u nás taky nebyl důvod, a taky jsme bydleli na vesnici v baráku, a tam bych se prostě sama v noci bála. Tady jde o byt v paneláku, tak je to jiný kafe.
V 17 jsme byly s kamoskama tyden na chate
.
Fakt ta tvoje nebyla ani jednou pres noc sama doma…???
Je nacase to dohnat.
@Anik píše:
jak tu kdosi psal, že býval sám doma,,,tak já taky ne, jednak u nás taky nebyl důvod, a taky jsme bydleli na vesnici v baráku, a tam bych se prostě sama v noci bála. Tady jde o byt v paneláku, tak je to jiný kafe.
Ja se narodila a cely zivot bydlim v Praze a rodice nas doma nechavali. Kamos dokonce od 17 (studujici) bydlel v byte jen s 19 letym bratrem (pracujici) a starali se o sebe sami - otec moc nefungoval a mama odjela pracovat do zahranici. U mladsiho te slusnosti bylo krapet mene, ale jinak to zvladali skvele.
@Anik píše:
Ahoj holky, prosím je někde určeno v zákoně, jestli může být 17-letá týden sama doma? Omlouvám se, nechci moc diskutovat na toto téma, proč to chci nebo nechci udělat,,, a už vůbec nechci hádku,,, potřebuji vědět, jak to je ofiko,,,snažila jsem se hledat, ale nepovedlo se.Díky, A.
Tak asi to nevadi, jde o to jaka je, jak se s tim popasuje..kdyby byla typ co se klepe na party kde se budou sjizdet nejake navykove latky a nemyslim tim alkohol i kdyz ten taky nesmi. Nebo jestli je vrchol jejich spolecenskych interakci setkani s kamoskou nad knihou, nebo jestli se klepe na to ze si pozve korena, pomalu nevytahnou paty z domova, ty budes jen surovat skarede fleky a modlit se, bvys nebyla babickou..takze moznosti je mnoho..
V 17 letech mi přijde spis zvláštní se na to ptát, samozřejmě ze muže být sama doma a měla by být už v tomto věku samostatná, co potom bude dělat za rok, když se k ni teď chováte jako k 10 letemu dítěti
u nás od 15,16 jsou samostatně doma a postarají se o sebe i o vše ostatní bez problémů, jsou natolik zodpovědní ze nemám problém jim naprosto důvěřovat, a jsou to kluci, ti jsou ve vývoji pomalejší, 17leta holka už má mnohem víc rozumu než 17 lety kluk
Ja sama doma uplne ne, ale od 16r jsem jezdila na tydenni vandry s o 3r starsim pritelem (i kdyz teda nasi si mysleli, ze se stejne starymi kamaradkami
- mamka totiz mela nejdrive panickou hruzu, ze otehotnim pred maturitou, ktera se asi po 5 letech preklopila v panickou hruzu, ze neotehotnim nikdy
). No, moc jsem se nikdy nesnazila specifikovat, kde vlastnem budeme, akorat jsem jednou behem tydne zavolala z budky a poslala pohled. Takze vlastne nasi meli dost koule, kdyz tak o tom premyslim. Na druhou stranu jsem byla bezproblemova gymplacka jednickarka a mymi hlavnimi konicky bylo vysedavani u piana, knih a nad matematickymi ulohami a s podobnym typkem jsem chodila, takze i ty obavy o otehotneni byly liche
.
Sestrenka v 18r zamavala rodicum a odjela bydlet do ciziny za svym pritelem. Rozdil ve veku je rok, byla dospela, maturitu mela, neudelali nic, i kdyz teta byla samozrejme ponekud na mrtvici. Je tam s nim uz 25 let.
Takze ja bych asi nechala, vsechno je jednou poprve.
No v 17ti jsou tu nektere jiz matkami
nedivim se, ze mnohe dnesni mlade holky se ze vseho hrouti, a maji se vsim problem, kdyz jejich matky by je v 17ti nenechaly doma samotne… dekuji svym rodicum, ze ve me meli duveru a nechavali me i cestovat a travit jako au-pair v zahranici v tomto veku (po druhaku na stredni)…
@Anik píše:
Tak jo, tak díky všem. Alibisticky jsem myslela, že to zákon vyřeší za měAno, moc se mi do toho nechce, týden mi připadá hodně, kor když zatím nebyla vpodstatě ani jednu noc.. Jsem ochotná si připustit v pohodě tak max. víkend. Nemám ji vyzkoušenou, no:)jak tu kdosi psal, že býval sám doma,,,tak já taky ne, jednak u nás taky nebyl důvod, a taky jsme bydleli na vesnici v baráku, a tam bych se prostě sama v noci bála. Tady jde o byt v paneláku, tak je to jiný kafe.
Ja jsem byla v tech 14 sama tyden na vesnici v baraku se zviraty na dvore. A nejblizsi pribuzni ve vedlejsim meste, coz teda bylo cca 4 km. Ale nebyly mobily a nikdo me nekontroloval. Bylo to teda o prazdninach, takze nebyla skola.
Jinak nasi nejstarsi dceri je ted 7,5 roku, takze nedokazu odhadnout, jaka bude v 17 a jaky pocit z ni budeme mit. Ale je hodne samostatna, takze by to za tech 9 let nejspis zvladla uplne v pohode.
Příspěvek upraven 22.02.22 v 11:13
@hospodki píše:
No spis by byla konecne jednou kvuli navsteve babicky taky doma
Ha, no, kéž by. Tahle konkrétní holka se drží doma a největší slast je nevylézt týden z pokoje.
Byla jsem týden sama doma, když mi bylo 18. Nikdo mě nechodil hlídat ani kontrolovat. Moje stravování nebylo z nejlepších a taky jsem si vzala domů na noc někoho, kdo by mi jinak určitě neprošel
, ale nestalo se mi vůbec nic a bylo to fajn.
Byla jsem vzorná premiantka viceleteho gymnázia, žádná průšviharka.
Klidně bych 17letou nechala, pokud proti tomu nic nemá. Zas bych ji ale nenutila, pokud se bojí.
Ano, odpovědnost za ní pořád máš, ale nemusíš ji mít na očích 24/7 denně, takže záleží, co je v daném případě adekvátní. Já spíš vím o případech, kdy puberťák s rodiči na dovolenou za žádnou cenu nechce, tak řeší, jestli ho nechat samotného nebo kvůli tomu celá rodina nikam nemůže. Jako v 17 je člověk dost zralý na to, aby se normálně obstaral a neumím si představit, že by se něco omylem stalo, jako zranění doma nebo tak, jako u dítěte, a že by tě pak honila sociálka, že jsi nezajistila péči - pokud by si např zlomila nohu při sportu, nikdo by neřešil, že v té době byla doma sama, to ne. Ale spíš je problém, jestli je na to dost rozumná. Protože pokud by vyrazila na týdenní mejdan, nepřišla do školy a skončila na záchytce, pak bys byla odpovědná za to, že jsi jí nehlídala a tohle umožnila. Průšvih je pokud se objeví drogy, pak sociálka skutečně řeší, jestli je ve vhodném rodinném prostředí, když tomu rodiče nedokážou zabránit. Já třeba byla v 17 v pohodě, asi bych měla doma dost velký bordel, s úklidem jsem na tom slavně nebyla, ale asi nejhorší co bych udělala by bylo, že bych si vzala domu na noc svého kluka a to by se houby stalo, i když dovolené jsem to samozřejmě neměla. Známá takhle nechávala patnáctiletou dýl, myslím 3 týdny, nebyl to ale z žádné strany rozmar, neměla tehdy jiné řešení - jen babička v jiném městě a to nevyhovovalo kvůli škole. Domluvila dohled mojí mámy - důchodkyně, která bydlí ve vedlejším bytě, kterou holka dobře znala a byla pořád doma, takže k dispozici, zašla vždycky zkontrolovat byt po odchodu do školy, trošku douklidila, zaklepala odpoledne jak se má a jestli něco nepotřebuje, a kdyby se večer něco dělo, slyšela by kohokoli přicházet.
Takže pokud prostě nemůžeš být doma, s dcerou jste v pohodě a ona nemůže z nějakých důvodů s tebou, normálně bych se s ní domluvila, domluvila jí někoho, na koho se může obrátit kdyby něco, a jen tu samotnou skutečnost by ti nikdo nemohl vyčíst. Jestli si ale nejsi tak jistá, co by se doma dělo, snažila bych se řešit jinak, třeba jestli by nemohla být týden u rodiny kamarádů, jestli nemáte příbuzné, nebo tak.