Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
No me kolega z prace vypravel, jak kdyz rodice na par dni odjeli pryc, tak poradali mejdany se svym brachou. O ze to byly divoke vecirky a alkohol tekl proudem a nejaky kamos v opilosti odlozil cigaretu na stolecek a zapomel na ni, takze na stolku zustala stopa po tom, jak cigareta postupne doutnala. Bordel po vecircich se jim podarilo uklidit, jen ta spalena stopa po cigarku odstranit nesla, takze to jistila decka, nez matka poprve uklizela a nasla ji.
Zkratka a dobre, zalezi na pubosovi. Nekteri jsou klidni a dobre vychovani a jini zacnou rozesilat pozvanky na mejdan a jine veci, hned jak se za rodicem zaklapnou dvere.
No nebyla. nebyl důvod. To ho mám nějak uměle vytvořit, aby splnila vaše normy? a já tu noc mám jít do hotelu, abych jí uvolnila byt? Psala jsem, že já byla sama doma přes noc až v 19, kdy jsem se stěhovala do svýho. taky nebyl důvod. naši nikam nejezdili, tehdy se z vesnic na dovču prostě nijak nejezdilo…mluvíme o 80. letech. Taky mi neuvolnili barák a nešli spát k sousedům. A o pár jejích spolužačkách ze základky taky vím, že zatím samy nebyly,,,na dovču zatím jezdí s rodiči, a jinak taky není proč. Jinak je dcera i ty holky fakt normální, nechodí teda nikam na chlastačky a nekouří,,,ale pár plesů, kino, závodně sportují, tak jsou mimo domov často, po hotelích apod., ale prostě doma přes noc zatím ne.
@LilyJane píše:
Jako 17letá ještě nebyla nikdy přes noc sama?! To jí k té neschopnosti spíš sami pěstujete.
@Svistice píše:
@LilyJane Ono i pokud by se něco stalo (vyhoří apod.), tak nikdo nebude ty rodiče popotahovat ve smyslu, co že si to dovolily nechat 17 leté „dítě“ doma samotné. A po 15 roce má dítě již trestní zodpovědnost, byť omezenou.
Tak mi nešlo o to, že by ji popotahovali za to, že vyhořel barák. Ale spíš o problémy typu alkohol atd.
Samozřejmě, že nikdo nechce, aby mu vyhořel barák, když je pryč ![]()
@Anik píše:
No nebyla. nebyl důvod. To ho mám nějak uměle vytvořit, aby splnila vaše normy? a já tu noc mám jít do hotelu, abych jí uvolnila byt? Psala jsem, že já byla sama doma přes noc až v 19, kdy jsem se stěhovala do svýho. taky nebyl důvod. naši nikam nejezdili, tehdy se z vesnic na dovču prostě nijak nejezdilo…mluvíme o 80. letech. Taky mi neuvolnili barák a nešli spát k sousedům. A o pár jejích spolužačkách ze základky taky vím, že zatím samy nebyly,,,na dovču zatím jezdí s rodiči, a jinak taky není proč. Jinak je dcera i ty holky fakt normální, nechodí teda nikam na chlastačky a nekouří,,,ale pár plesů, kino, závodně sportují, tak jsou mimo domov často, po hotelích apod., ale prostě doma přes noc zatím ne.
Já nebyl nikdy doma úplně sám až do odstěhování v 19 letech. Bydlela s námi babička, naši mají hospodářství, tudíž nikam nejezdili a mamka pracovala z domova. Navíc nás je osm dětí, takže pořád byl někdo doma. Nešlo to prostě jinak zařídit. Jezdili jsme s kamarády na chatu, na čundry apod. To vše ano, od 15 let, ale být doma sám, na to nebyly podmínky. To by se všichni museli sebrat a jet nuceně na hotel. Což je hloupost. Takže naprosto rozumím tomu, že někdy k tomu prostě není důvod. Teď je ale šance, aby si to mladá zkusila, tak je dobře toho využít. Určitě to zvládne. My jedeme v půlce března pracovně s dětmi na týdenní výjezd, máme doma plno koček a potřebujeme je pohlídat. I když bychom si to mohli zařídit jinak, využijeme moje dva nejmladší sourozence (12,15) a po ten týden budou bydlet u nás a starat se nám o kočky. Budou mít zrovna jarní prázdniny. Oni to mají stejně, jako my tenkrát, také jsou doma sami minimálně, není důvod, navíc babička bez nohy chodí mimo dům už jen párkrát do roka, nikam nechce, takže k jejich smůle minimálně ona je doma. A ti dva se na to těší, jak kdyby jeli na Maledivy. Věříme, že to zvládnou, naši je přijedou zkontrolovat, bydlí od nás 30 kilometrů. Ještě dostanou mládeži nějakou tu kačku za hlídání, pokud vše proběhne bez komplikací a po návratu najdeme byt i kočky v původním stavu. Věřím, že ano, když chtějí, tak mají dost rozumu.
@Anik píše:
Já si nevšimla toho předchozího příspěvku. No mi to jenom přišlo divné. Protože já už v 15 chodila v létě stanovat s kamarádkama (ne o moc starší.) Nebo jsme se spolužáky spali pod širákem. Nebo jsem jela někde na soutěž s přespáním (učitelka měla vlastní pokoj.) Nebo jsme se sebraly a jely vlakem třeba na jižní moravu a tam byly přes víkend.
Chápu, že ne každý je takhle výpravný. Jenom mi přišlo divné, že matka hledá zákon, který by její dceři znemožnil být týden sama. Proto ta moje reakce. Přišlo mi to jako další „helicopter parent,“ který svoje dítě nechce nechat bez dozoru.
Pokud ale prostě nebyla příležitost tak chápu. Jednou to ale přijít musí a ničemu neuškodí, když si to zkusí. Když je rozumná a šikovná, tak to určitě zvládne bez úhony.
@Janča6 píše:
A odpovednost jde opravdu za rodici.
Ale odpovědnost jde za rodiči vždy, i kdyby ji nechali samotnou doma jen hodinu. Vzato ad absurdum bys z tohoto důvodu nemohla nechat dítě do 18 let bez dozoru ani na minutu, protože kdykoliv se může něco stát.
Jinak žádná hranice stanovená zákonem, od kdy můžeš pouštět dítě samotné do školy, nechat ho doma po škole nebo samotné přes noc neexistuje. A případný soud toto posuzuje hodně individuálně, viz případ, který se stal v našem městě: 8letou holku srazil řidič na přechodu, když přecházela s rodiči na zelenou. Soud konstatoval, že částečnou vinu nesou i rodiče, protože dítě nedrželi za ruku. Odvolací soud to smetl s tím, že je to blbost. Takže prostě jednoznačný právní výklad asi není.
@Hoa Mai píše:
Ale odpovědnost jde za rodiči vždy, i kdyby ji nechali samotnou doma jen hodinu. Vzato ad absurdum bys z tohoto důvodu nemohla nechat dítě do 18 let bez dozoru ani na minutu, protože kdykoliv se může něco stát.
Jinak žádná hranice stanovená zákonem, od kdy můžeš pouštět dítě samotné do školy, nechat ho doma po škole nebo samotné přes noc neexistuje. A případný soud toto posuzuje hodně individuálně, viz případ, který se stal v našem městě: 8letou holku srazil řidič na přechodu, když přecházela s rodiči na zelenou. Soud konstatoval, že částečnou vinu nesou i rodiče, protože dítě nedrželi za ruku. Odvolací soud to smetl s tím, že je to blbost. Takže prostě jednoznačný právní výklad asi není.
No to mas pravdu. A ten pripad od vas je teda sila. Tam bych vubec nevinila rodice.
@LilyJane píše:
Tak mi nešlo o to, že by ji popotahovali za to, že vyhořel barák. Ale spíš o problémy typu alkohol atd.
Samozřejmě, že nikdo nechce, aby mu vyhořel barák, když je pryč
Ono i když tam bude alkohol, tak co? Myslíš, že někdo bude popotahovat rodiče, že nechali nezletilého doma s flaškou rumu na vaření? Nebo že ho neohlídali, že si ho někde neobstará?
V 17ti úplně normálně… Byla jsem tuším ve 14ti s kamarádkou týden na chalupě (máma byla s mladšíma ségrama, které měly jarní prázdniny jinak než já), měly jsme sebou jídlo a týden jsme hrály karty
. Ve 12ti jsem byla sama přes víkend doma a dělala pro kamarádky oslavu svých narozenin. Pak asi od 15ti jsme bývaly se sestrou samy několik týdnů samy na chalupě o prázdninách… V 17 už jsem byla jako dospělá…
Syn má ve třídě holku, které se nelíbilo na intru, tak od 16ti let žije sama v pronajaté garzonce, na víkendy jezdí domů.
Znamá pracuje v Olomouci, její synové 17 a 13let žijí přes týden sami v Brně, jsou v online kontaktu, jezdí za mámou na víkendy do Olomouce.
Záleží na vyzralosti a samostatnosti dítěte, ale v sedmnácti letech bych to fakt neřešila. Pokud vím, že dítě nemá rozum na deset let.
Ahoj, já bych jí v pohodě doma nechala. Když mi bylo 13, tak jsem byla sama doma 10 dní, nikdo mě nehlídal (kromě smsky každý večer že jsem v pohodě) a normálně jsem si vyprala, uvařila i nakoupila. Ale byla jsem zvyklá být sama doma přes den i v noci a všechno obstarat. Svoje dítě bych klidně taky v tomto věku nechala, protože vím, že se o sebe postará a ví co má dělat kdyby se cokoliv dělo. Záleží jaká tvoje dcera je a co umí.
Jsou holky, co v sedmnácti mají už vlastni domácnost a žijí s chlapem. Tady jde o týden.
@Janča6 píše:
Neboj, to zvladne. Ja te chapu, ze kvuli dceri nechces rusit dovcu. A dceru zase chapu, ze nechce jet s vami. Jestli se neboji ona, tak se neboj ani tyNasi tehdy odjeli sami na tyden pryc a nas (me, segru a mladsiho brachu) chteli dat k babicce, ktera se netajila tim, ze nas nema rada, a tehdy nas mela hlidat poprve v zivote (mne a segre bylo 14, brachovi 7). Ja k ni odmitla jit, tak jsme to vyresili tak, ze jsem zustala sama doma. A to taky bylo poprve, do te doby ani pres noc. Kdyz teda nepocitam to, jak jsme par mesicu predtim stravily se segrou noc na zamcenem vlakovem nadrazi, proto nasim se pro nas nechtelo jet
Nastesti se nas zlezelo nadrazakovi, tak nas pustil dovnitr, ac to bylo proti predpisum. Vracely jsme se tehdy ze zavodu v zahranici.
Ty jo, drsná rodina…
Pubose jako sebe klidně. To by byl v bytě max větší bordel jak normálně, asi bych se živila samou čokoládou, ponocovala a občas by tam ( ve vší počestnosti) přespal nějaký kamarád. Pubose jako manžela jedině přivázaného řetězem k posteli.
Děti do 35 let by neměly zůstat ani minutu bez dozoru rodičů…
![]()