Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Neřešila bych. Tvůj chlapeček se mi jeví jako celkem průměrný kluk.
Už jsem to sem párkrát psala. Syn v 18 měsících nemluvil, nerozuměl ničemu, nedělal žádné hříčky, neuměl si hrát s vkladačkama a ani ničím podobným. Neměl ŽÁDNÝ oční kontakt. Jak se mu někdo podíval do očí, okamžitě se podíval jinam.
Nenáviděl hlasité zvuky, nesdílel, neukazoval… Nehrál si na něco.
Na první pohled byl úplně jiný než ostatní děti. Upozorňovalo mě i okolí. Tehdy se ještě nedělal ten dotazník, kdyby se dělal, tak to byl totální propadák.
V 6 letech je z toho jen vada řeči.
Uvidíš, že se to bude lepšit
![]()
Syn tedka nastoupil do školky jako čerstvě dvouletý. Za dva dny tam se naučil sám natahovat trenky s teplakama po nocniku. Každý den říká nová slova a chce vše dělat sám. Chytl tam sice i moresy jako pokusy vyřvat si něco. Celkově mu kolektiv prospěl. V 18 měsících na tom byl podobně jako ten tvůj. Nebála bych se.
Máš normální dítě. Z tvého popisu tam není ani známka toho, kvůli čemu bych měla být nervózní.
Moc všem děkuji za reakce ![]()
Občas když si žvatlá, tak na nás přímo kouká, co my na to.. Tak se mu snad oční kontakt bude zlepšovat s mluvením ![]()
Pěkný den, ráda bych si vyslechla názory na mého 18 měsíčního syna.
Syn vůbec nemluví, občas žvatlá, ale nepoužívá cíleně žádné slovo/slabiku.
Motoricky je šikovný, vkládačky, kroužky, lego, kostičky, vše ho baví a zvládá pěkně. Oční kontakt má, ale že by mi koukal do očí déle, to ne. Dětské hříčky ho baví, ty které umí, tak je dělá a co nezná, tak pozoruje a usmívá se a občas se snaží přidat. Dělá pápá a ukazuje stále a čeká až věc pojmenuji. Když má náladu, ukáže některá zvířátka na obrázku, dokonce i pár částí těla. Rozumí asi trošku méně než vrstevníci, ale základní věci rozumí. Nepozoruji žádné zvláštnosti v chování.
Na co bych se ale chtěla zeptat je, že mám pocit, že v tom sociálnu pokulhává. Hračky/věci venku mi občas sice nosí ukázat, takže forma sdílení tam je, ale určitě je menší než u ostatních dětí, které máme kolem sebe.
Zatím si stále nehraje „jako“ (nekrmí plyšáky, nevaří) - teda takto, on to sám od sebe neudělá, ale když mu to ukážu, tak to v danou chvíli zopakuje.
Vím, že se nemá srovnávat, ale ráda bych si přečetla vaše názory. Celkově když ho pozoruji venku, tak nemám pocit, že by se na první pohled choval jinak než ostatní děti, ale kvůli nemluvení a slabšímu očnímu kontaktu jsem znervózněla, především kvůli článkům na internetu. Ještě mě napadá, že má občas velke záchvaty vzteku, ale jsou krátké a nejsou nezvladatelné, takže to předpokládám, je k věku normální.
Prosím tedy o názory, zda bych měla začít něco řešit nebo zatím čekat, jak se syn bude dál posouvat.