Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj, můžete mi prosím poradit? Dcera (19 měs) měla z úterý na středu v noci průjem ( 3× ) táhlo se to do rána. Jinak jí nic nebylo. Moc nechtěla jíst ani pít, teď už trochu pije, ale UM odmítá. Kolem poledne začaly teploty kolem 39°, srážela jsem panadolem/nurofenem, ale ne po 4 hodinách, ale když jsem jí naměřila, v intervalu 6-10 hodiny, tzn. teplota spadla a po docela dlouhé době opět vyskočila. Poslední sirup jsem ji dala v pět ráno dnes a celé dopoledne to vypadalo dobře, po odpoledním spánku (běžně spát po obědě nechodí)kdy se vzbudila s hysterickým pláčem jsem opět naměřila teplotu. Teď je zase v pohodě bez teploty. Mimo jiné trpí od toho průjmu šílenou plynatostí, nedělá celý den nic jiného a velice to zapáchá
Je to normální - myslím jak skákající teploty tak ta plynatost?
Jinak je ukňouraná, pořád polehává. Mmch. v létě měla ze stolice zánět moč.cest, k dr. s močí jdeme zítra, ale snad to zánět nebude, při zánětu měla horečky kolem 40° a to stále… ![]()
U nás takhle zlobí zuby.Teď dceři (17měs) rostou 4 najednou…
Příspěvek upraven 09.02.12 v 22:05
Hm..ale plynatostí zas netrpí.Nemůže to být nějaká střevní chřipka nebo něco takového?
no, schází nám poslední 4 stoličky, ale dásně nateklé nemá a ani není v pusince nic na dotek cítit ![]()
a dá se rozlišit nějaká neškodná viróza od nějakého průšvihu? Pozná se to z krve? CRP?
U virozy je CRP nízké,nasadila bych dietu,žádné mléčné výrobky,dostatek tekutin,dávat den staré pečivo,piškoty,rýže a srážet teplotu nad 38,5. A uvidíš do 2dnů by se to mělo zlepšit.
donaga píše:
Myslím, že průšvih by se poznal až podle výtěrů, podle toho, co tu neplechu dělá. Uvidíš sama, jak často stolici mít bude, jaké konzistence a tak, hlavní je, aby dostečně pila.
Donago, ty jsi místní, nevíš jak to chodí v KL nemocnici? Jsou schopni udělat výsledky moče a výtěrů nějak urgentně nebo se musí čekat ty 3-4 dny?
Když mě dcerka v létě zánět moč.cest byla i na dále vyšetřena,jako mikcí,ulz ledvi+moč.měchýř?
já nejsem místní, ale výsledky moče obecně jsou do půl hodiny hotové. Stěry nevím. Já bych ještě nasadila nějaká probiotika na obnovu střevní kultury po tom průjmu.
Vysledky moči muže skontrolovat i dr.v ordinaci bud proužkama nebo tam má už i přístroj,jinak pořádný rozbor moči,jako sediment,kbu atd.trvá déle…ale pro zjištění infekce v moči stačí i ty papírky které ma dr.jistě v ordinaci.
Olčík byla na UTZ ledvin - nález nic patologického, do poradny na nefrologii nechodíme
MMartina1
tak to je asi někde chyba
, když jsem vozila při tom zánětu moč do laborky tak výsledky byly až za 3-4 dny
a to samé při výtěrech stolice (malá má krom toho ještě částěčnou intoleranci laktózy
) ![]()
Olčík píše:
Vysledky moči muže skontrolovat i dr.v ordinaci bud proužkama nebo tam má už i přístroj,jinak pořádný rozbor moči,jako sediment,kbu atd.trvá déle…ale pro zjištění infekce v moči stačí i ty papírky které ma dr.jistě v ordinaci.
to jsem nevěděla, děkuju
, ale pořád doufám že to ono nebude
rybko pozor na to já tam s dcerou na tom ulz taky byla když nás pouštěly z nemocnice domu a přesně jak píšeš to jsme měli i my,ale oni u nás posílají každé dítko co je po zánětu na mikci a tam byl zjištěn oboustranný reflux a následná operace,ale samo,že to nemusí být i u vás držím pěstičky at je vše v pořádku
rybkabezvody píše:
Olčík byla na UTZ ledvin - nález nic patologického, do poradny na nefrologii nechodímeMMartina1tak to je asi někde chyba
, když jsem vozila při tom zánětu moč do laborky tak výsledky byly až za 3-4 dny
a to samé při výtěrech stolice (malá má krom toho ještě částěčnou intoleranci laktózy
![]()
)
vážně až za 3-4 dny? U nás do půl hoďky, a to jsme odevzdávali právě moč pro podezření na zánět
. Naštěstí se nepotvrdil. Ale nejsem zdravotník, takže jenom z vlastní zkušenosti. No, každopádně vám přeju, ať jste brzy fit.
ještě jako mimo, ale já od té doby, co měl podezření na ten zánět mám doma nakoupené ty lakmusové papírky, jak už tu někdo říkal.