Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@kelynka
Proč se používá?
Výzkumy prokázaly, že časné těhotenské ztráty (spontánní potraty, zamlklá těhotenství) a selhání implantace (uhnízdění embrya), které se projevuje neplodností, nebo opakovaným selháním léčby asistovanou reprodukcí, mohou být způsobeny nadměrnou aktivitou NK buněk („Naturall Killer“). NK buňky jsou specifickou populací bílých krvinek, starající se o obranyschopnost organismu, jejich aktivní forma však může napadnout i embryo, uhnizďující se do děložní dutiny a oslabit ho natolik, že dojde k jeho zániku. Bylo prokázáno, že včasné podání Intralipidu dokáže zabránit aktivaci NK buněk. Bez této aktivace pak NK buňky nepředstavují pro embryo žádné nebezpečí.
Co je to Intralipid?
Intralipid je sterilní tuková emulze, skládající se z frakcionovaného sójového oleje, pomocnými látkami jsou frakcionovaný vaječný lecitin, glycerol, voda pro injekce a hydroxid sodný (pro úpravu pH).
Kdy je nejlepší čas pro aplikaci Intralipidu?
Zhruba týden před přenosem embryí do dělohy, ev. cca 2 dny před ovulací. Hormony produkované po uvolnění vajíčka (progesteron) mají přímý vliv na aktivaci NK buněk. Optimální účinek Intralipidu je tedy možné očekávat, pokud se podá ještě před vzestupem hladiny progesteronu. Na již aktivované NK buňky nemusí být Intralipid účinný.
Jak se intralipid používá?
Intralipid se aplikuje nitrožilně v pomalé infúzi, po zavedení kanyly do předloktí, doba aplikace je cca 90 minut. Během této doby jste pohodlně usazena popř. uložena a jste pod dozorem zdravotnického personálu. I během aplikace můžete normálně jíst a pít.
Jaká jsou rizika použití Intralipidu?
V naprosté většině případů je aplikace snášená naprosto bez obtíží a nevyskytují se žádné závažné vedlejší účinky. Popisované vedlejší účinky jako bolesti hlavy, nevolnosti, třes, zvýšená teplota, jsou velice vzácné a nevyskytují se ani v 1% případů. Po aplikaci nejsou nutná žádná omezení.
@beata123 taky mi to Hromadová nabízela, nejprve jsem si řekla, že jo, ale pak jsem si řekla, že stejně před transferem budu brát Medrol - ten je také na potlačení imunity - dělají se mi protilátky na vajíčko, tak si radši zaplatím tu akupunkturu
@hancami Já beru vždy ještě prednison při přípravě na ket protože mám autoimunitní zánět štítné žlázy, ale nevím teda jestli to má nějaký vliv.
Ahojky všem, jen chci upřesnit informace. Já mám v děloze přepážku ale není přesně v půlce, levá strana je o hodně menší. A ten výběr kam mě mají dát embryo, jsme si dělali s Tokarevou srandu minule mě dali malou do pravé a tam bylo těhotenství bez problému a o té levé straně říkala doktorka Hromadová že nemusí být idealní pro plod. Ale oba transfery mě dělala Tokareva. Jen si pamatuju ze jsem mezi 7-8.týdnem krvácela a měla jsem u plodu hematom, ale v 10.tydnu už byl skoro pryč.
@beata123 dekuji za vysvetleni
Ten prednison ti dali v repromede? Rekla jsis o neho? Ja jsem predtim kdyz byl ket mela taky prednison a jeste anopyrin. Ted rekla dr, ze uz to nedavaji ![]()
Holky tak hlasim ze bohuzel u me nejsou dobre zpravy…je to hodina co me volali z Repromedy a vsechna 3 vajicka se zastavila ve vyvoji, zadne neni vhodne pro transfer.. Celkem me to vzalo, jsme na dovolene a rikala jsem si porad ze aspon 1…psala jsem sve doktorce te uz taky volali z Reprom a navrhuje bud cely cyklus zopakovat tzn. Gonal+cetro nebo rovnou jit do darovaneho vajicka. Nad tim jsem vubec nepremyslela…nejak me to vzalo vitr z plachet…
…
@Petule35 ahoj, to mě moc mrzí
![]()
Já bych ještě počkala, co ti řeknou v Repromedě, objednej se na konzultaci, třeba ti upraví dávky léků, a bude další cyklus lepší.. Taky zkus inositol, ten by měl na kvalitu vajíček pomoct.. Vím, jak se teď cítíš, ale za chvilku se oklepeš a půjdete do dalšího
![]()
@kelynka
Dala mi ho hromadová u druhého ketu sama projistotu,.
@beata123 Ahojky já jsem měla ket včera a ano rozmrazuje se v den ketu. Byla jsem zvědavá v kolik hodin bylo rozmrazeno a řekli mě že v 7 ráno a transfer jsem měla před 10 hod.
@beata123 To se mi nestalo, radši tam zavolej ![]()
Jak píše @Pindrušenka, rozmrazují v 7 ráno, já jsem se o to zajímala v lednu, když jsem musela KET odložit..
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.