Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@beata123 aha, tak to asi to dodatečné PGS, tím pádem se muselo mrazit 2× ![]()
Ahojky všem, tak jsem dopadla špatně. Prcek má opravdu oboustraný rozštěp rtu, horní čelisti a patra. Nedokázala jsem říct že to ukončíme. Jdu za 14 dní na plodovku a k doc. Vorkuvé co se specializuje na rozštěpy.
@Pindrušenka To mě mrzí. Dnes už je medicína docela na úrovni. A třeba docentka řekne, že se to dá operovat. Švagr se narodil s roštěpem „jen horního rtu“ a po operaci to nebylo poznat. A je to už víc jak 40 let. Drž se ![]()
@Pindrušenka píše:
Ahojky všem, tak jsem dopadla špatně. Prcek má opravdu oboustraný rozštěp rtu, horní čelisti a patra. Nedokázala jsem říct že to ukončíme. Jdu za 14 dní na plodovku a k doc. Vorkuvé co se specializuje na rozštěpy.
Už jsem to psala. Rozštěp nic není, jen kosmetická vada. Buď Vokurková v dětské, nebo spíš to mnou zmíněné Rozštěpové centrum na Berkové. Prenatal preferuje Vokurkovou, operuje demti ihned po porodu. Na Berkové jsou vážně profíci. Chceš li, pošlu ti materiál ke čtení. Držím palce.
@Katvac Ahojky, budu ráda za každé info. Vokurková je právě z Berkove. To mě říkala Pavkova v Prenatalu.
@Pindrušenka píše:
@Katvac Ahojky, budu ráda za každé info. Vokurková je právě z Berkove. To mě říkala Pavkova v Prenatalu.
Vokurková z Berkové odešla, protože na Berkové odmítají operovat novorozence a čekají do cca 4-5 měsíců. Je proto spousta důvodů a naopak jediný důvod, proč operovat novorozence je ten, že se rodiče stydí mít doma mimčo s rozštěpem a chtějí, aby bylo co nejdřív „normální“. Vokurková zastává názor čím dřív, tím líp, já osobně s tím moc nesouhlasím, ale je důležitý zdůraznit, že to není automaticky špatně, jen jinak, ale já bych rozhodně počkala. Už jen proto, že v dětské nemocnici je hnusný personál, alespoň z vyprávění maminek to tak zní, kdežto na Berkové jsou zlatí (vlastni zkušenost).
Moje doporučení tedy zní: sjednat si schůzku jak s Vokurkovou, tak s někým z Rozštěpového centra na Berkové (doporučuju primáře Výšku, moc toho nenamluví, ale má zlatý ruce, nad něj co se týče rozštěpů nikdo není) a prokonzultovat obě varianty. Kontakt na Berkovu: http://www.rozstep.cz . Šla bych co nejdřív, uvidíš, že tě to uklidní. Ono je rozdí mluvit s někým, kdo se rozštěpům věnuje celý život, než s někým z Prenatálu, kdo je primárně pro potrácení takových dětí a ani neví, že Vokurková už dávno na Berkové nedělá (teď to nemyslím negativně, já do Prenatalu taky chodím, jen prostě v tomhle s nima hrubě nesouhlasím).
Organizace, která se rozštěpáčkům věnuje: http://stastny-usmev.cz. Rádi ti ve všem poradí.
Být tebou, nejdu ani na tu plodovku, ale to už je asi moc individuální.
Držím ti moc place.
@Katvac Moc děkuji, a tvoje kamarádka co má syna 1 rok byli operovaní na Berkové.
@Pindrušenka píše:
@Katvac Moc děkuji, a tvoje kamarádka co má syna 1 rok byli operovaní na Berkové.
Právě že ne. Ona chtěla co nejdřív, aby „vypadal dobře na fotkách“ a teď toho trochu litujou, taky si teď myslí, že měli počkat. Ale zase je spouta lidí, co operují hned a jsou spolojeni. Žádná volba není špatná, jen za sebe preferuji Berkovu. Já tam sama ležela ![]()
@Katvac Jo jo můj tatka si amputoval prsty a Berkova byla na jednicku. Jen jsem nevedela ze tam je to rozstěpové centrum.
@Pindrušenka moc mě to mrzí, ale taky bych nedokázala dát prcka pryč. Rozštěp není životně ohrožující. Já sama jsem se narodila s rozsáhlým rozštěpem horního patra. Kdysi ultrazvuky nebyly na takové úrovni, pokud vůbec nějaké maminkám dělali, mí rodiče to ani nevěděli. Prodělala jsem jako malé dítě několik operací, poslední v pěti letech a dnes to je trošku poznat jen když u zubaře otevřu pusu. Takže nic nevzdávej a bojuj ![]()
@Marcya píše:
@Pindrušenka moc mě to mrzí, ale taky bych nedokázala dát prcka pryč. Rozštěp není životně ohrožující. Já sama jsem se narodila s rozsáhlým rozštěpem horního patra. Kdysi ultrazvuky nebyly na takové úrovni, pokud vůbec nějaké maminkám dělali, mí rodiče to ani nevěděli. Prodělala jsem jako malé dítě několik operací, poslední v pěti letech a dnes to je trošku poznat jen když u zubaře otevřu pusu. Takže nic nevzdávej a bojuj
Naprostý souhlas.
@Pindrušenka píše:
@Katvac Jo jo můj tatka si amputoval prsty a Berkova byla na jednicku. Jen jsem nevedela ze tam je to rozstěpové centrum.
Tak máš referenci i z rodiny
Je to tak, jsou věhlasní, už jen kvůli nim bych těch pár měsíců počkala, i když samozřejmě chápu, představa, že už z porodnice půjdete s dítětem, které vypadá normálně, je lákavá. Držím palce a hodně sil při rozhodování.
@Katvac Ano to rozhodování bude moc težký, ale pořád mám čas něco neuspěchat.
@Pindrušenka drž se
kdyz to neohrožuje tebe ani prcka, tak máš čas obehat si veškeré moznosti. jak pišou holky, medicína je jinde a dá se dělat mnoho věcí. Drž se ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.