Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Ewangelle Držím pěstičky těm 2- zaslouží si to, jsou to bojovníci a Ty taky moc velká bojovnice, tak mají dobrý příklad z mamky…, patřím k těm, která má málinko vajíček a taky se nám faktory sečetli… a vydoufalo se i,,správne´´ embryo dle PGD. Myslím na Tebe a na ně, pěkný víkend v rámci možností.
![]()
A jestli se můžu zeptat, tak na spermie se použilo PICSI i MACS?
@Ewangelle mas dva kousky, urcite to budou bojovnici
musis jim verit a my budeme drzet vse co jde aby uz jsi byla v nasi skupince ![]()
@Ewangelle To ještě nemusí znamenat ty nejhorší zprávy, nebojte
!I jedno kvalitní vajíčko mnohdy musí stačit a stačí k tomu dokončení úžasného zázraku, to mi věřte
! Pravda, člověk se zklidní spíše s vědomím vyššího počtu…ale i tady platí, že kvantita nemusí znamenat kvalitu…ještě je naděje, tak hlavu vzhůru
…
@koberecek Děkuji
A ano, použilo se MACS i PICSI. Transfer byl minule dvakrát 5.den a poté se dělala ERA a se zjistilo posunutí o den a nutnost Intralipidu, ale ještě se to od té doby nestihlo zkusit v praxi. Třetí embryo se rozpadlo těsně před KET a pak tenhle “zakletý” druhý cyklus.
Nějak už mě nenapadá, co víc by se ještě dalo udělat. Za jakoukoliv radu nebo postřeh budu ráda.
@Ewangelle Myslím, že už jste pro miminko opravdu udělali vše, co je možné a dostupné. Teď už nezbývá než jen čekat a doufat, že tu konečnou krásnou tečku udělá za vás osud…i jemu je třeba něco ponechat
!!!
@Ewangelle Kontryhel-alchemilka, čaj jsem pila 2× od menzes do ovulace a dokonce asi 3-4dny před transferem a pak již vysadila- může dělat stahy děl. svalstva a vypudit embryo (proto se doporučuje jen do ovulace). MŮJ NÁZOR -pomáhá : i výška sliznice byla rozhodně lepší než před 1,5 rokem při 1.ET přímo v den ET VÝŠKA 8,5 mm asi 14d.-15d. cyklu. Při KET jak jsem již,,pila´´ kontryhel 11.den cyklu byla 2dny před ovulací JIŽ VÝŠKA SLIZNICE 12 mm, při samotném KET v RM v den cyklu výšku sliznice nevím, v ten den se nevyšetřuje ani nedělá s UZV a již několik d. aplikujeme utrogestan. Někde se podává,,baby aspirin´´ minimální dávka aspirinu ( můj gyndař se na to ptal, že někde ho dávájí všem), která má jak imunologické vlastnosti a tlumí některé patologické imunitní procesy, tak zlepšuje stav cév v děloze -zde je jedna hodně odborná přednáška - hlavně ke konci začíná terapie .http://ulbld.lf1.cuni.cz/file/1522/malickova-ostrava2014.pdf - jsou tam zmíněné kortikosteoridy, imunoglobuliny, baby aspirin, intralipid, nizkomol. heparin (Fraxiparin, Clexan), vím, že imunologický stav dělohy hodně řeší Gennet Letná a holky v dané diskusi, protože chápu, že vyšší věk, popřípadě nízke AMH již v 30, málo embryí a jen tak zkoušet KET jako pokus -omyl jestli se uchytí nebo né- není v dané situaci metoda volby, ale je snaha maximálně vše připravit-hlavně sliznici dělohy, imunologicky i hormonálně na max. zajistit, aby byla co největší šance na uhnízdění, v pořádku prolaktin…
Ale jasné, že se bojíme něco nového zkoušet, když již je i vyšetřena ERA i intralipid se plánuje, i Clexan nebo Fraxiparine se píchá, jen se čeká na samotný transfer. Chápu, že začínat teď s něčim novým může rozhodit systém…Ale na druhou stranu se někdy oplatí další chvilku počkat, dát vše do pořádku a až tak tam zanést 1 VLASTNÍ,,SPRÁVNÉ´´ EMBRYO. ![]()
@koberecek S aspirinem bych měla asi trochu strach, protože vím, že ovlivňuje ředění krve a na tu píchám Fraxiparin… Sliznice se mi za ten rok a půl, co beru hormony hodně zlepšila, navíc vždy lepím estrogenové náplasti, ale kortyhelový čaj určitě zkusím- ovulaci (ani ms bez Utrogestanu) vůbec nemám, tak počítám asi pít do jeho nasazení, že?
Původně jsem chtěla jít na KET (když bude čeho) druhý cyklus teď po stimulaci, ale s tím, jak to bylo celé nějaké divoké bych asi ještě další dva tři počkala ať má tělo také čas k nějaké své regeneraci. V listopadu mi bude 27, takže časová rezerva je a než dělat transfer za každou cenu jen ať už to je, radši chvilku vydrzím ![]()
@Ligistia Podle toho jak (když) dopadne PGD se předběžně plánovalo druhý cyklus od stimulace, takže začátek července, ale asi to tak ještě tak o dva až tři cykly odložím (cca září), protože mi teprve teď odeznívá OHSS a tak bych chtěla dát i tělu nějaký prostor k regeneraci.
@Ewangelle Jestli nemáš ovulaci ani menzes bez prášků, tak v klidu můžeš začít pít kontryhel prakticky pořád a nevysazovat, popřípadě, kdyby se objevila ovulace a začalo se,,zkoušet přirozeně ´´,tak vysadit na čas ovulace…, pomáha hlavně při ženských potížích všeho druhu, a také i pomáhá při průjmech a mnohých jiných potížích. Někde doporučují Gynex, ale to jsem jen četla, zkušenosti nemám, ale mám zkušenosti s Maca tbl. popřípadě práškem, to můžou brát oba i žena i muž, zlepšuje spermiogram, možná také i Semmax pro muže,,zlepší´´ obsah i objem. Osobně Maca mi dodala energii, zlepšila se imunita a náchylnost k nemocem a nachlazení. Nechci, aby to vyznělo jak reklama, to vůbec né, jen píšu, co mám odzkoušené a co jsem četla když tikají biologické hodiny, všechno leze do peněz, ale na kontryhel nedám za sebe dopustit, je to rokmi vyzkoušená bylinka, může být z ní i koupel… A další, které se prý doporučuje a zde má RM na to článek https://www.praktickelekarenstvi.cz/…16/03/02.pdf je přípravek NosiFol Forte DuoActive, ale také nemám s ním zkušenosti, vím, že se používá i při léčbe PCO https://folgravid.cz/…ukci-ovulace. Během ovulace je potřeba hodně bílkovín, řecké jogurty, maso, vajíčka, mandle… V zahraničních článcích mnohé ženy přechází na bílkov. dietu- resp. zařadí více bílkovin do jejich jídelníčku… Doporučují se lněné semínka k ovulaci, oni se nějak připravují, na netu je hodně receptů jak je zařadit, když už nic, tak je to také nakopnutí pro tělo… hezký večer, ![]()
@Ewangelle Věřím, že PGD dopadne
Když to všechno přečkala. A potom co jsi prožila, tak tvé tělo potřebuje pořádnou pauzu. Často na tebe myslím a říkám si, že to tak statečně snášíš.
Můžu se zeptat, zda máte nějaké s manželem genetické problémy? Můj manžel má špatnou morfologii, takže třeba u nás sice embrya přežila5dní, ale pak většina měla naprosto nesprávný počet chromozómů. Manžel to řešil s urologem v Brně a ten měl několik doporučení, změnit centrum, že prý jinde můžou vybírat spermie malinko jinak než v RM, nebo změnit partnery, že se třeba k sobě tak geneticky nehodíme. Ale prý se s tou morfologií nic dělat nedá, že to je o celkovém prostředí, kde žijeme. No prostě si říkám, čím to je, když to mají být takové speciální výběrové metody spermií a v našem případě nejsou moc úspěšné. Každý externí doktor se pak diví, že jich máme tak málo. ![]()
@aidule Nedá mi to nenapsat, ale je to zajímavé, že máš tak pozitivní zkušenost z RM. Mohli by tě platit za PR
Mně před sdělením o druhém neúspěšném KETu nechali čekat navíc půl hodiny v čekárně a já nádherně viděla, jak potom, co mě Tokareva viděla v čekárně, tak jak si pak vyřizuje e-maily, což mě vystresovalo ještě více. A pak ještě říkala, kolik má stresu ona, že je pro ni stresující, oznamovat pacientkám takové výsledky. Moje pocity nehrály moc roli. Možná to kdysi v RM fungovalo jinak. Možná se snaží růst rychleji, než je v jejich možnostech. A možná tím ti doktoři, personál trpí, protože jak i oni sami říkají, jsou prostě přetížení…takže je to takový začarovaný kruh, ale s tím jim já jako pacientka pomoct nedokážu. To si musí vyřešit interně.
@middle Já mám na RM nyní lehce smíšené pocity ![]()
To, že mi těsně před KET řekli, že nic nebude protože embryo umřelo… to, že první ovulační hormon nefungoval a v narkóze mi dosály z jedné strany jen prázdné folikuly… to, že po podání jiného sice úspěšně odsály i vajíčka, ale rozjel se silný OHSS a musela jsem jezdit na kapačky od bolesti, proti zvracení a nakonec ta punkce ascitu… nechci tím říct, že je to jejich chyba nebo udělali něco špatně, ale přece jenom se jim nějak nedařilo.
Na druhou stranu mi Tokareva dala na sebe telefon a když mi začalo být zle, okamžitě poradila jak si ulevit hned a objednali mě na další den, když jsem přijela o víkendu a nebyla tam, informovala Turčanovou co a jak, při kapačkách mě vždy nechali ležet na dospávacích pokojích a manžel tam mohl být se mnou, hezky se starali, donesli kávu, jídlo atd. V den punkce břicha to zařídili i s narkózou do 20 minut. Nikdy jsem nečekala déle než pět minut… takže zase ta péče mi připadá skvělá.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.