Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@middle Manželovi se kdysi ještě s bývalou ženou narodilo (a brzy zemřelo) dítě s Downovým syndromem. A mě to bylo doporučeno už jako dítěti kvůli rodinné anamnéze a navíc k tomu mám i trombofilní mutaci a anti-fosfolipidový syndrom, takže podle mě nechtějí nic riskovat ![]()
@middle To by náhodou nebylo špatné, dostat zaplaceno za zkušenosti
! Jen nevím, jestli by si na mě po těch 7 letech ještě vzpomněli
…Ale mám dost známých i kolegyň z práce, které s nimi mají taky jen ty nejlepší zkušenosti, tak to snad není jen můj názor. Je pravda, že úplně každý být spokojený nemusí, ale to platí asi pro všechna zařízení a jednotlivce. Člověka asi dost ovlivní takový ten první „haló efekt“ při přijetí, to je pravda. Ale na druhou stranu, každý má právo nemít jen tu nejlepší náladu, to asi znáte sama.
Tak ať jste spokojená, ať už budete kdekoliv a hlavně ať to vyjde s miminkem
!
@aidule Tak věřím, že před 7 lety to vypadalo úplně jinak…jiné prostory, jiní doktoři. Já jsem měla naopak první dojem jen ten nejlepší, sice už při první konzultaci nás nechali s manželem asi 45min čekat, ale tak v tu chvíli ještě o nic nešlo. Ale prostory jsou nádherné, odebrání cysty, 1.IVF bylo bez problemu. Ale za ten rok, člověk nabral postupně i spatne zkušenosti. Obzvláště po první interupci v8.tydnu, nikdo moc nechtěl řešit, proč se to vyvíjelo spatne. Říkali mi, ze se to neví, nedá zjistit…takže jsem si vyžádala troje další vyšetření, která nedopadla dobre. Takže mě fascinovalo, ze by mě klidně poslali na 2.KET a nemělo by šanci to dopadnout. Takže tady neslo o to, zda ma někdo špatný den, ale šlo mi o spravne stanovení diagnózy. Mám proste pocit, ze pacientek je čím dal více, čím dal více rotuji, svoji hlavní doktorku vidím jednou za půl roku a logicky se udělá jen to nejnutnější, použije automaticky ustálený postup, já sama se musím upominat, ze ještě beru tyhle léky, který mi predepsal jejich kolega…Mají toho proste moc.
Ale moc díky za podporu
Snad se na nás také jednou usmeje štěstí. ![]()
Je nás několik, které něco vytočilo, nebo se něco dělo tak- jak by nemělo. Bohužel, bylo to jinak, byla snaha aby se jeden lékař věnoval 1klientce- když to šlo… a nejhorší je, že máte tuto informaci a najednou se u Vás začnou střídat…bez upozornění…A je toho hodně, zabralo by to i celou diskus. stranu, stačí si přečíst několik diskus. stránek. A někdy klientka nemůže vyskočit z rozjetého vlaku, když se ji jedná o blízkou reprodukční smrt…nebo by se něco mohlo stát embryu…Škoda psát, kdo nezažije, nepochopí, mě by zajímalo, kdyby byl někdo v lékařů v naší kůži a dělo by se mu to, co tady pár klientkám…jaká by byla reakce, rozhodně větší než tá naše, že si tady napíšeme pár řádků…
@Anonymní píše:
Je nás několik, které něco vytočilo, nebo se něco dělo tak- jak by nemělo. Bohužel, bylo to jinak, byla snaha aby se jeden lékař věnoval 1klientce- když to šlo… a nejhorší je, že máte tuto informaci a najednou se u Vás začnou střídat…bez upozornění…A je toho hodně, zabralo by to i celou diskus. stranu, stačí si přečíst několik diskus. stránek. A někdy klientka nemůže vyskočit z rozjetého vlaku, když se ji jedná o blízkou reprodukční smrt…nebo by se něco mohlo stát embryu…Škoda psát, kdo nezažije, nepochopí, mě by zajímalo, kdyby byl někdo v lékařů v naší kůži a dělo by se mu to, co tady pár klientkám…jaká by byla reakce, rozhodně větší než tá naše, že si tady napíšeme pár řádků…
Tak ale tys psala, že jsi si stěžovala přímo v RM, takže tvoje reakce byla větší než jen to, že si tady napíšeme pár řádků. Třeba tvoje stížnost pomůže, aby se to nestávalo. Já jsem to nezažila, můžu jen porovnávat s centry v Praze a možná i díky tomu jsem byla v RM nadmíru spokojená. o mě se tam opravdu staral jen jeden lékař po celou dobu. Měla jsem všechny informace a ptala jsem se na to co mě zajímalo. Čekala jsem tam max 20min, vždycky se časem přizpůsobili mému dojezdu z Prahy. Dokonce i když jsem se rozhodla jít na ivf během 2 dnů, dostala jsem termín a začalo se stimulovat. A nebylo to před X lety, jsem v 10tt. Ale jak už jsem psala, každý máme jiné očekávání, jiné hranice vnímání co je ok a co už ne. je fajn, že je tahle diskuze, ale občas mi přijde, že se tady omílá to samé po xté a xté pořád dokola…i já tu píšu to samé po několikáté… ![]()
Ja osobne s RM taky moc spokojena nejsem, a to se povedlo hned 1.IVF…ale spoustu veci jsem si musela vyprosit sama. Napr. mam autoimunni onemocneni ŠŽ a muj gynekolog rikal, ze casto byva i pridruzena imunita i na embryo a oni mi inunologii udelat nechteli. Az kdyz jsme byli opravdu neustupni, tak na to nelibe kyvli. Nebo jim prislo zbytecne mi delat testy na hodnoty kvuli ŠŽ, kdyz jsem pod kontrolou endokrinologa. Jenze na kontrolu se chodi co pul roku a mne se za tu dobu zhorsily hodnoty ctyrnasobne, tudiz by se transfer nepodaril, kdybych si ty hodnoty nebyla zjistit sama. Je jim to fuk, dulezita je kvantita pacientek, ne kvalita prace.
@luc86 víš, čekala jsem zcela přesně, že po dlouhé době hned napíšeš přesně Ty. Nevíš vše, a škoda vše psát, nevíš 1/2 až 2/3 toho dalšího, a zjistila jsem, že občas je to tu zcela zbytečné veřejně psát…protože hned přiletí někdo jako Ty, a promin, že jsem napsala něco, čím se pár vět opakuje, předpokládám, že je normální, když člověk zažije něco špatného, tak i když nechce myslet, tak se kvůli tomu v noci,,strhne´´nebo po ránu probudí a má to před očima…a nemůže za to, je to jeho podvědomí… a pardon, já si nestěžuji, já jen obecně říkám, to jak to bylo a jak to fungovalo a již tak nefunguje, protože je jich více a mají toho hodně…jsem hrozně ráda, že máš jen dobré zkušenosti, ani mi neuvěříš, jak já bych byla ráda a štastná a skákala bych 1,2m do výšky, kdybych měla více těch lepších vzpomínek jak Ty… ![]()
Mě by hlavně zajímalo, proč to píšeš anonymně?
Buď si za svými (strašně negativními a tak trochu drama) názory stojíš a tak není důvod se pod ně přece podepsat…
Taky jsem v poslední době nezažila jen samé pěkné věci, ale o to víc oceňuji jejich schopnost řešit vzniklý problém, péči i starostlivost. Každý má holt jiný názor.
@labelinka Mně to imunologicke vyšetření také nechtěli udělat. Přitom mám různé alergie, potravinové intolerance, měla jsem colitis (což je autoimunitni onemocnění), po 1.KET embryo sice rostlo, ale jen vnější buňky, chyběla srdeční činnost…a v genetice příčina nebyla. Takže bych řekla, ze jsem byla poměrně jasný případ. Našli mi nakonec NK buňky jak proti spermiim, tak proti embryu. Já se na to pak Hr ptala, proč mi to tak moc nechtěli udělat. Prý mají problémy s pojišťovnou, ze prý pak řeší, proč těch vyšetření udělali tolik a ze si to v podstatě jen obháji, když ta pacientka vícekrát potratí a nebo to vícekrát nevyjde. Jenže u mě to nedává moc smysl, protože mi to neplatí Cz pojišťovna, ale zahraniční a ta je asi spíše rada, ze náklady jsou v ČR nižší…
@middle mne to taky rikala, ze se to dela az po nekolika potratech, ale mela jsem o tom uz neco nacteno, takze jsme se nenechali odbyt a argumentovali mym autoimunitnim onemocnenim s vysoce pozitivnimi protilatkami, diky cemuz nakonec kyvla. No a kdyby mi vysetreni na ŠŽ tesne pred transferem neudelala moje vlastni doktorka, tak by byl prvni KET uplne k nicemu, protoze by se to kvuli hodne vysokym hodnotam ani nememo sanci uchytit.
A u me byt et i ket k nicemu když transfery dělají bez utz a ja mam obracenou dělohu a obří jizvu po cisari přes kterou se neda jen tak dostat. Pro nas v repro vyhozené penize. A ja je měla za top kliniku.
Tak jsem chtěla v RM pokračovat u Kafky, měla jsem z něj nejlepší pocit. Prožila jsem s ním hysteroskopii, IVF, každotýdenni kontroly po prvním KET a teď i u druhého, i když jsem k němu nesla na konzultaci, tak se za mnou zastavil v čekárně a chtěl vědět, jak se daří a i když jsem pak odchazela, tak jsem ho znova potkala a byl zvědavý, jak to dopadlo. Také po interupci, i když mi to dělala Tok, tak chtěl vědět, jak se cítím. Proste mi přišlo zbytečné,
pokračovat dále ve spolupráci s Hr, kterou jsem za ten rok viděla v srpnu a pak jednou v prosinci. Mela jsem pocit, ze u nej je ten individualni přístup k pacientovi, ze nemusím opakovat věci z minule konzultace. Jenže Kafka je v RM jen do konce června. Konci
Úplně mi to nabouralo plány. Rikali jsem, když ještě RM tak jedině u nej.
@Potkyš A víš kam? Ze bych změnila centrum
Když se podívám na personální složení v RM, tak už není moc, z čeho vybírat. Sice nabrali nové doktory, ale jsou v tom oboru úplně noví…
@middle Ano vím. V RM byla revoluce a odešlo a odejde spousta lidí. Proto je tam taky plno nových lékařů…
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.