Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky,
mám 3,5 letého chlapečka, který se v noci stále pomočuje, takže mu stále dávám plenku. Pokud mu jí zkusím nedat, tak se prostě počůrá do postele. Budit ho na čůrání taky nemá moc cenu, protože čůrá vícekrát- Pokud ho dávám v noci čůrat, má už načůráno v plence - vyčůrá se - a ráno má v nové plence, kterou jsem mu dala v noci, zase načůráno… ![]()
Máte někdo zkušenost? Naučí se to nakonec sám?
Díky! ![]()
Malý je na tom stejně, neřeším, do školy určitě s plenou nepůjde ![]()
Příspěvek upraven 17.09.15 v 12:19
@NelaS klid, ještě k tomu nedozrál.. tohle je normální.. dávej plínu, až budde aspoň týden suchý, pak ji teprve odeber.. dítko za to nemůže.
Známá to takhle s malou měla až do čtyř let. Všichni ji teda poučovali, že by s tím měla už něco udělat, ale nechala tomu volný průběh a prostě to přešlo.
Takže já bych to asi nelámala přes koleno… Hlavní je, že ji nemá přes den. ![]()
To chce klid a dítě nestresovat. Kamarád mi vyprávěl, že jeho syn dokázal kakat jen zavřený ve skříni a do plýnky až do pěti let.
Uvidíš, že časem se začne na čurání budit.
Neboooj, my měli skoro do 4 let
a prostě to pak přišlo samo, já jsme to neřešila, chodila jsem do práce a hrozně brzy jsem vstávala a nechtěla jsem v noci budit na čůrání nás obě, když a pak se jednoho dne začala budit sama (sdílíme lůžko, takže spát bez pleny a budit tatínka kvůli povlečení v případě nehody bylo nad mé síly)
Moc vám všem děkuju!
Tak já ještě počkám. Mám ještě mladší dítko, které se mi budí celou noc, takže na nějakou odvykačku počůrávání nemám moc síly…
Myslim, ze tohle je jednoznacne nezralost. Pokud uz ma pri probuzeni nacurano a do rana stejne nevydrzi, tak to ovlivnit nejde. Jedine, co by mohlo zpusobit curani jeste nez ho probudis, by mohlo byt prilisne piti pred spanim. Pokud dite pije bezne, vycura se, nepije tesne pred ulozenim a stejne se vlastne nekolikrat za noc pocura, musi k tomu teprve dozrat
3,5roku a plena jen na noc? Podle mě žádný problém. Normálně bych ještě počkala a pak to zkoušela. Pokud ještě čůrá několikrát za noc je to ztráta času ![]()
@NelaS píše:
Moc vám všem děkuju!Tak já ještě počkám. Mám ještě mladší dítko, které se mi budí celou noc, takže na nějakou odvykačku počůrávání nemám moc síly…
ono to takhle ani moc nefunguje, protože když ho budeš v noci budit, bude akorát rozespalý, mrzutý a stejně se to nezlepší. K noční suché pleně musí dítko dozrát. ![]()
@NelaS Vidím, že jsem tu sama, věřím na to, že když už, tak už. Ale jen poznámka: Mladší když jsem mu na noc dala plenku se samozřejmě do ní vyčůral. Přitom když ji neměl, dosahoval docela dobrých výsledků.
Mně nevadilo obden prát, dali jsme igelit. Docela rychle to vcelku vychytal. Ale pozor - když jsem mu na dovolené plenku zas dávala, opět do ní čůral. Proto moc nevěřím na to, že je třeba ho nechat samovolně dozrát. Ano, jednoho dne jim to asi dojde samo - někomu dřív a někomu později, ale pokud chceš, ale by mohl spát ve školce, ušetřit za plenky a mít klid, muže se to v tomto věku naučit.
A to říkám i jako matka ještě staršího dítěte, které se nám ve spánku počůrávalo občas do 5 let. On měl ale klasickou noční enurézu, která je o něčem jiném.
@dendule4 píše:
3,5roku a plena jen na noc? Podle mě žádný problém. Normálně bych ještě počkala a pak to zkoušela. Pokud ještě čůrá několikrát za noc je to ztráta času
Nevím, no. Malý (o čtvrt roku mladší, než zakladatelky) čůrá také několikrát v noci (2× - 3×), pokud se probudí. Někdy si dojde na nočník sám, někdy ho na nočník pošlu. (Ale nebudím, jen když se vzbudí sám.) Když se nevzbudí, nepočůrá se. A to je většinou…
Podle odborníků není výjimka, že se obzvlášť chlapečci v noci počurávají až do šesti let.
@NelaS píše:
Zdravím maminky,
mám 3,5 letého chlapečka, který se v noci stále pomočuje, takže mu stále dávám plenku. Pokud mu jí zkusím nedat, tak se prostě počůrá do postele. Budit ho na čůrání taky nemá moc cenu, protože čůrá vícekrát- Pokud ho dávám v noci čůrat, má už načůráno v plence - vyčůrá se - a ráno má v nové plence, kterou jsem mu dala v noci, zase načůráno…
Máte někdo zkušenost? Naučí se to nakonec sám?
Díky!
To je naprosto normální, dcera měla plenku na noc až do 4,5 let, zkrátka to jinak nešlo, pak se to najednou zlomilo a od té doby neměla žádnou nehodu. To se nedá natrénovat, naučit a do 6 let to obvykle přejde samo, jak dozraje mozek.