Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Tak už to taky máme za sebou. Lukášek se narodil 14.8.2012 s váhou 3,80 kg.
Bylo to docela zajímavé, kdyby mě přítel neukecal, tak bych jela do porodnice až na poslední chvíli. Stahy mi začaly už brzy ráno - jen tak lehce, pak to bylo po 5 min. a už trochu drsnější. Tak jsme jeli v 10:00 ráno raději do porodnice. Myslela jsem si, že to budou poslíčci. Ale ono ne.
Stahy začaly být bolestivější a bolestivější, ale nakonec se podařilo. Ve 21:00 byl malý na světě.
Všechno to začalo ve 4 hodiny rano 11.8.2012 zacali mi jemne kontrakce po 20 minutach a pritom mi odteklo asi 2dc vody prvne jsem si rikala jj to je zas ten vytok ale pak uz jsem to nemohla ovladat a citila jsem krece v podbrisku a v krizi..no nic tak jsem to nechala ani po 2 hodinach to neprestalo tak sem probudila tatínka větou…Tatínku Elenka chce na svět kouknul na mně videl podemnou podložku a jeho věta byla…Praskla TI voda??? a ja ne jen ze mne neco tece ale radsi pojedem mam i trochu bolesti..vazne jsem nevedela co to je ale byla to jina bolest takova tupa..no nic jeli jsme do porodnice za největšího deště co mohl být…prijeli jsme zkontrolovali mne ze cipek je jeste cely a jsem otevrena na 1cm.ale ze si mne tam nechaji a tatinka poslem domu a pak se mu ozvem.. byla jsme domluvena ze i kdyby to dneska nebylo prijede za mnou kolem 5..tak jsem si sla lehnout na pokoj.. delali nam s miminkem ozvy a vse vypadalo ze se porad nic nedeje tak to slo ele dopoledne..po 12 hodine mne zacalo bolet v krizi a podbrisek..prisla asistentka a rekla ze to jsou poslicci at si to jdu prohrat do sprchy tak jsem sla se slzama v ocich ze to na porod dneska nevypada volala jsem manželovi uklidnoval mne ze prijede i tak… do toho mi volala sestrenka ktere jsem rekla ze jsem v porodnici tak ze za mnou prijede..tak rikam jo prijed asi tu jsem stejne zbytecne..potom prisla pani doktorka a rekla mi ze podle porodniho planu si preju prirozeny porod tak jestli to nechci tabletkou uspisit ze bych se mohla prirodni cestou otvirat klidne 4 dny..tak jsem rekla ze jasne prvne jsem byla zmatena kdyz mi jedna asistentka rekla ze to jsou poslicci a druha to vidi na porod..ale tak tabletku do mne a v pul 7 uz jsem lezela na porodnim boxu..asistetka mi dala klistýr ten byl v pohode auž jsem slysela tatinka jak se prevlika a uz ho vidim..v tom prisel dvoumetrový anestezilog pichnout mi epidural spis nez bolest blba poloha z ktere jsem kdyz to vsechno skoncila pomalu omdlivala ale to bylo z toho ze jsem cumela do jednoho mista do zeme a byla ohla asi 10 minut pak uz to bylo v pohode..vazne to neboli jen jak to umrtvuje ale zas tak silena bolest to neni…no a pak jsem dostala oxytocin..a cekali jsme manzel se ptal pani asistentky jak dlouho to asi muze trvat a PA rekla ze budem radi kdyz budu za hodinu otevrena na 3cm..tak jsme cekali nachali nas tam asi po davce epiduralu 20 minutach prichazeli kontrakce ktere jsem ale uplne v pohode prodychavala co pul hodky chodila na kontrolu..my se s manzelem divali na TV a apovidali si bylo to fajn uteklo to strasne rychle.. potom prisla pani doktorka a prohledla mne a pak PA divne se koukali videla jsem to cerne ze tam buddu treba jeste dalsi den.. a pani doktorka na mne maminko budeme rodit.. a ja ji rikam vzdyt to delame celou dobu ne? Ne 2.doba porodni vedeli ze jsem chodila do kurzu k jedne pani asistence ktere tímto velice dekuji…protože jsem vazne byla dobre dobre pripravena na porod ale furt jsem si rikala vsechny casopisy a ruzne diskuze po internetu ale praxe je praxe ale myslim ze jsem byla proto tak v klidu…vedela jsem co muze nastat co nastane ale to ze pani doktorka prijde za hodinu a ja otevrena z 1cm na 9cm…a jde se na to prisla detska sestra a uz se to rozjelo pichli mi neco na prodlouzeni kontrakce a PA poslouchejte co budu rikat vsechno vam reknu tak to zacalo kontrakce a fu fu fu a zatlacit jako by jste sla na velkou tak ja zatala dech a tlacila ale vsechen ten vzduch mi to totiz neslo a tlacila jsem vzduch mi sel usima ocima vubec jsem nevnimala manzelovi drtila ruku a v nejlepsim mi rika nevypoustej to v te kontrakci bych ho i prastila ale nemela jsem silu..ale potom jeste jednou uz vidim hlavicku hlasi PA a naposled a pani doktorka mi zatlacila na brisko a mala vyklouzla a ja to citila a v ten moment jsem otevrela oci a videla ji..manzel mi az jsem byli sami rika ja to videl vsechno z prvni rady protoze se postavil a videl vsechno ale rikal ze mu to nejak nevadilo ze ma zazitek..malou na ocistili a prilozili k nam a my tu novinku ze jsme 3 volali rodine nekteri nam ani neverili protoze jsem mela jeste tyden cas.. ale ja citila ze to bude dřív tímto děkuji nemocnici Fifejdy jak porodnimu odedeleni tak sestinedeli byly jsme 100% spokojeni:o)děkujeme|:o)
Ahoj holky, tak závidím těm, kdo to už má za sebou…já mám dva termíny - dle utz 8.9. a dle pm 29.9. takže rozdíl jak blázen…taky se ale bojím, že ty kontrakce nepoznám!!!bolí mě v kříži, občas tvrdne břicho - hlavně večer před sprchou..je to v háji, že se nemůžu ani na jeden termín pořádně spolehnout - před 14 dny mi gynekolog řekl, že to vypadá, že to bude nějak kolem 15.9…je to na zblbnutí, když člověk neví.. ![]()
Tak jsem taky napsala denicek meho porodu, tak si ho muzete precist zde https://www.emimino.cz/…-porod-9595/?… jen jsem zde neuvedla(zapomela jsem),ze jsem sebou mela porodni gel Dianatal, stale jsem PA ze ho chci aplikovat, a nakonec se na me vyprdla a gel se mi vali doma ![]()
Oživuji diskusi. Dnes jsem 39+0. Je tu nějaká další čekatelka?
zítra mám KO, normálně funguju (včera divadlo, zítra jdem s kámoškou na sushi, cesty mhd praktikuju, chodím plavat) jak jste na tom holky? Mě pslední dobou akorát bodá častěji čípek (někdy dost nepříjemně) a dnes zlobí stydká kost.. ![]()
@verulicek ahoj já dnes 39+2 byla jsem dnes na kontrole a doktor mi řekl že už necítí čípek, ale mě je fajn a nepřijde mi že by se něco chystalo… ![]()
Já rodila v říjnu a byla jsem přesně 40+0tt
v 39+5 mi řekli že jsem zavřená a nic se zatím nechystá
. A nakonec to přišlo ![]()
@Ebixa mě minule řekl, že CS je 5 ale na netu jsem zjistila, že to stejně nic neznamená. minule hlavně říkal, že vše je ještě zavřené..tak jsem zvědavá, co řekne zítra. Díky malému břichu i váhovému přírustku jsem víkend protančila na fašanku, ale nic se nestalo ![]()
Příspěvek upraven 06.03.14 v 18:01
@Ivčis tak to nabralo pak rychlý spád..teda trefit se do termínu, to se jen tak nevidí ![]()
@verulicek To jo
. Držím palce ať to přijde co nejřív a co nejrychleji je po všem ![]()
@verulicek Já jsem byla 39+4 na kontrole- uplně uzavřená, řekli mi, že to vidí tak na termín…šli jsme koupit ještě nějaké plyšáky, na večeři…v jednu v noci to začalo a v sedm byla malá na světě…prostě až bude chtít, tak vyleze. Děti jsou v tomto chytřejší ![]()
Ahoj holky, já jsem zítra 40+0 a mám už týden poslíčky a su úplně vyřízená. Mam pocit, že už ani nepoznám jestli rodím a nebo jestli jsou to zase jen posli.
u syna to bylo tak jednoduché, ve 39+0 jsem ráno prostě dostala kontrakce a večer byl venku. Byla jsem si jistá, že rodím. Teď mám pocit, že ze mě mimi snad nikdy nevypadne. Zítra mám taky kontrolu, tak jestli mi nabídnou Hamiltona, tak si ho asi nechám udělat. Jsem ráda, že @Ivčis píše, zže rodila v termínu. Docela vkládám v ten zítřek naději. ![]()
Mě taky dneska doktor řekl, že až to přijde samo bude to lepší, protože bude vše jak má být připravené…
já se ale začínám bát… ![]()
@verulicek Já jsem 39+4 a podle doktorky se princezně ven ještě rozhodně nechce
Už jsem vyřízená a představa, že bych měla být těhotná ještě 14 dní je mi zle ![]()