4 měsíce jsou za dveřmi - příkrmy

Markul
14.3.12 10:44

4 měsíce jsou za dveřmi

Ahoj chtěla bych se zeptat??? Za 2 týdny už máme 4 měsíce a chtěla bych vědět jestli už začít s příkrmy ?? Malý je už od svého 20 dne plně na UM, takže už má bříško na jinou stravu myslím připravené. Vigantol mu podávám na lžičce a docela dobře jí příjímá, takže se lžičkou podle mého nebude problém. Zatím žádný problém s přibýváním na váze nemáme, takže si nejsem jistá jestli můžu už začít s příkrmy nebo bych měla ještě počkat. Krom UM mu dávám s láhve feniklový čaj a za den vypije i 150 ml. Ale v noci se mi 2× budí…vím, že to není žádná věda, ale ještě před měsícem spal už celých 10 hodin v kuse, tak nevím jestli mu už na noc nemám dávat něco sytějšího :?: . A jestli už můžem přikrmovat, tak by mě zajmalo kolik podávat a s čím začít ;) . Děkuji všem co odpoví :hug:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Billi
14.3.12 10:55

Ahoj :mavam: , máme podobně staré děti. Já bych se na to zeptala doktorky (nemusíš se tím řídit, ale ona přece jen bude mít odborný názor). Některé už zastávají názor, že i dítě na UM může být přikrmováno až od šesti měsíců a naopak dítě na MM může dostat příkrmy od uk. 4. měsíce.
Co vím, tak se radí začít s příkrmy, když dítě vypije víc jak litr UM za den a aktivně se zajímá o to, co jíš ty. (Je to jeden z ukazatelů, nemusí se to brát jako směrodatné).
Jinak na začátek se obecně radí mrkev, na tu ale pozor, ta prý staví. Začít jednou až dvěma lžičkami a docpat mlíkem. Postupně dávku zvyšovat. Až si zvykne na mrkev, tak přidat další druhy zeleniny.

• Citovat
  • Upravit
31278
14.3.12 11:02

já to probrala s holkama ze skupiny s podobně starýma dětma a pak se na to taky příští týden zeptám mudry, jaký má názor ona…
jako od plného kojení do půlroka už taky upouštím, jako těhotná sem byla rozhodnutá, že do šesti měsíců malej lžičku neuvidí,
malej začíná pít čím dál častěji, v průměru po hodině a půl, v noci se mi budí třikrát, zatímco dřív mu stačilo jednou, takže už ho asi mlíko přestává dostačovat…uvidíme kolik přibral za poslední měsíc…

a do pusy mi kouká, kdykoliv něco žvýkám, takže asi už to dlouhého trvání mít nebude, než s příkrmy začnu…už mám doma pár skleniček s „první lžičkou“ dýni, jablíčko, brokolici, mrkev a v průběhu pátého měsíce na to nejspíš najedem :palec:

ale na názor se těžko zeptat tady, každá ti řekne něco jiného, takže nakonec se musíš stejně rozhodnout podle svého vědomí a svědomí…

mmch, billi, co ty? začneš, nezačneš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
14.3.12 11:07

Martanko, nevím. Doma do mě hučí (tchýně-dětská doktorka), že už je čas. Moje dětská doktroka říká, ať začnu od ukončeného 6. měsíce, když dobře prospívá. :nevim: Na to jsem v prvním příspěvku úplně zapomněla. To je taky jeden z možných důvodů, proč jít na příkrmy.
Byla jsem rozhodnutá mu dát mrkev hned jak to bude možné, protože máme doma blinďu, ale poslední dobou se moc zlepšil, tak nevím. Možná to ještě zvážím, protože prospívá dobře. Ale jíst před ním je nemožné :lol: Sápe se mi po lžíci.

• Citovat
  • Upravit
29730
14.3.12 11:09

Holky kolem 3-4 mesice je rustovy spurt, to je uplne normalni, ze pije castejs a vic. A kolem 6 mesice je to taky. Takze jako ukazatel bych to nebrala. Moje posledni melo tyhle etapy nekolikrat a vzdycky se to vratilo po case do normalu, v noci jsem teda kojila normalne. A plne kojeny byl skoro do roka, protoze driv proste nebyl pripraveny…a nechtel nic. Ted se i u UM doporucuje zacit az v pul roce, ten system proste tak dlouho vyzrava, driv se doporucovalo driv hlavne kvuli slozeni UM. Takze je to na vas, spousta deti zacina driv a nic se nedeje, ale zaroven to ani k nicemu moc neni :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
14.3.12 11:10

Martanko, s čím začneš? Ovoce nebo zelenina? To je taky dobrá otázka. Každý ti řekne něco jiného. Půlka ti bude vykládat, že ovocem ne, že je sladké a včera jsem se dozvěděla, že mrkví se začíná protože je sladká a dítě je zvyklé z MM a UM (které není HA) na sladkou chuť :lol:

• Citovat
  • Upravit
41882
14.3.12 11:15

Nám budou čtyři měsíce za 4 dny a už přikrmujeme :pankac: :pankac: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
14.3.12 11:16

asha a s tím 6.měsícem, to už se právě nedoporučuje, většina dětí na UM ve 4.měsíci vypije přes litr mléka a váží přes 6 kilo, což je jen ukazatel toho, že na příkrmy jsou připravené…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
14.3.12 11:16

Lyri, Matýsek je prostě urychlený šikulka :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
41882
14.3.12 11:17
Billi píše:
Lyri, Matýsek je prostě urychlený šikulka :mrgreen:

Matýsek je pažravec :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
14.3.12 11:22

Asha, on každý pediatr doporučuje něco jiného. Já jsem v presu mezi svou tchýní a svou doktorkou. Tchýně má svůj názor a způsob a prostě přes něj nejede vlak. U ní je to ještě o to horší, že mi radí nejen jako doktorka, ale i mi radí, jak by to udělala ona, takže z ní občas v jedné větě vypadnou dva protichůdné názory :mrgreen:
Pak je tu moje doktorka, což je kámoška mojí mámy a ta s ní všechno rozebírá a její názory jsou diametrálně odlišné a moje máma mi je vnucuje jako směrodatné.
No a nakonec jsem se zeptala kamarádky, co má taky tchýni pediatričku a dozvěděla jsem se zase úplně něco jiného (její názory mi sedly nejlépe, přišla mi nejrozumnější).
Rozhodně je potřeba přikrmování individuální dítě od dítěte. Pokud budu mít bobíska, co mu je zatím jedno, co jím, vypije 800 ml, ale zároveň prospívá, tak bych počkala.

• Citovat
  • Upravit
31278
14.3.12 11:27

asho první příkrm až v roce??? no to čumím teda…
za mě osobně je to už fakt pozdě, jak ti teď prcek jí?

jinak spurt už máme za sebou (teda nejsem profík, ale to vypadalo jinak), teď je klidnej a všechno, jen chce častěji pít, pije hlubokými doušky, takže to není jen nějaké cumlání, úplně se mu „nafoukne“ břicho po jídle, dokonce i ublinkává, zřejmě přežráním, ale i tak si za hodinu potřebuje dát další dávku. A hlavně teda ta noc je divoká…
a být to pár dní, tak to přisoudím taky spurtu, ale ono už to trvá dobré dva tři týdny…no zatím se nenervím, uvidím, až jak ho dr. přeměří a převáží…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
14.3.12 11:30

No mě hlavně přijde, že tím, že dám první příkrm až v roce, tak v době, kdy budu muset dát malého do školky nebude umět pořádně jíst..jen můj názor..a u dětí na UM nevím, na co nějak extra dlouho čekat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
14.3.12 11:30
Billi píše:
Martanko, s čím začneš? Ovoce nebo zelenina? To je taky dobrá otázka. Každý ti řekne něco jiného. Půlka ti bude vykládat, že ovocem ne, že je sladké a včera jsem se dozvěděla, že mrkví se začíná protože je sladká a dítě je zvyklé z MM a UM (které není HA) na sladkou chuť :lol:

jako o tom mi ani neříkej, sto lidí, sto názorů :zed:
začnu se zeleninou asi, ale už sem slyšela i to, že je vlastně jedno, když se začne se sladkým ovocem, bo MM je taky sladký jak cecek, což má logiku :palec:
jak jsem psala, mám doma dýni, brokolici, mrkev a jablíčko…
začnu asi tou dýní, pak mrkev (do té je prý dobré přidat malou lžičku olivového oleje pro lepší strávení vitamínů) a pak to ostatní…ale jako nemám v plánu ovoce vytěsnit až bůhví do kdy, maximálně v řádu pár týdnů od začátku příkrmů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
14.3.12 11:32

Já dávám tejden a půl zeleninu a předevčírem měl první banán a včera mi brokolici taky snědl..myslela jsem, jestli to nebude mít nějakej vliv a nakonec nemělo..bral to s chutí jako vždy :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí