Páté dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4672
15.4.13 18:34

@fragola počítám správně, že čekáš 7. dítě? Ty bláho!!! A vždy jsi chtěla takhle velkou rodinu, nebo to tak nějak „přišlo“ samo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Betty03
15.4.13 18:41
@andreiika píše:
Ty jo! 5 dětí si fakt nedovedu představit - klobouk dolů. Asi je to trapný, ale mně by asi především vyskákalo v hlavě kolik to všechno bude stát - kroužky, šacení, jídlo, domácnost, dovolené, vybavení, školy v přírodě, tábory atd.Tak trochu přemýšlím o třetím, ale nemáme nějaké úžasné příjmy a bála bych se, že bych těm třem nemohla dopřát vše co bych chtěla (kroužky, lyžování apod.).

Ono samozřejmě zvýší se náklady, ale neroste to tak prudce jako při prvním-druhým. Hodně věcí děti dědí - sportovní vybavení (lyže, kola, brusle…), oblečení - když jich máš víc, tak většinou máš obě pohlaví a vychytáš i různá roční období. Já třeba mám po dvojčatech holčičkách na poslední holčičku oblečení vyloženě nadbytek, teď jsem jí koupila jednu novou soupravu, aby chudinka měla i něco nového :lol:. Dovolené - tak letecky samozřejmě to narůstá masakrózně, ale to teda my nelítali ani sami, nějak nebyla potřeba a zas čím větší apartmán, tím poměr cena-osoba je výhodnější. Kroužky - neplánuju drahé individuální (tenis, golf), děti po tom ani netouží, protože my s manželem tyto sporty neprovozujeme, ale nevidím problém dopřát jim hudebku-kroužky v místní ZUŠ, skaut apod. Opět, cesta do akvaparku např. rodinné slevy… Máme dům, takže o místo nouze není.
Ale je to především o nastavení - nám se prostě líbí velká rodina, já z ní jsem, všichni máme VŠ a rodiče nejsou milionáři - na letecké dovolené nebylo, ale na studia nám mohli dát všem. Ono taky když ty děti jsou v určitých odstupech, např. já teď mám 7, 2× 4,5 a bude nejmladší do týdne, tak až by potenciálně byl nejstarší na VŠ, tak nejmladší furt bude teprve ZŠ, a až brácha dostuduje, tak půjde studovat poslední, čili nikdy nebudu mít 4 VŠ studenty zaráz. No a co se jejich budoucích bydlení týče, to já zas neplánuju jim postavit domy, my si k němu taky museli pomoci sami, vzít hypotéku, byť do začátku určitá pomoc byla, tak řekněme pozemek, ale barák a vše jsme museli si vybudovat vlastníma silama a prostředkama.
Prostě myslím, že kdo to tak cítí, tak cestu si najde. Neexistuje ideální recept, jen to, že má jít o vědomý výběr a ne nějakou cestu k soc. dávkám. Ale to myslím, že ti, co sem chodí, nejsou ten případ.

• Citovat
  • Upravit
4672
15.4.13 18:46

@Betty03 jo, to zní logicky… já jsem se 3 dětí a máma nás vychovala sama, sice měla od táty výživné, ale nic moc velkého a v nouzi jsme nežily a nemám pocit, že bych o něco byla ochuzena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
15.4.13 18:55
@Anonymní píše:
Milé mamči, chci se zeptat na váš názor. Rozhodli jsme se pro 5. mimčo. Zajímají mě vaše názory, hlavně od mamin které mají také aspon 5 dětí. jak to přijalo vaše okolí? odsoudili vás nebo přijali v klidu. Omlouvám se za anonym. Zatím se nechci prozradit.

Zakladatelko, držím palce, ať vám to páté mimčo vyjde… fandím velkým rodinám, i když my máme jen čtyři děti a to je už konečný počet… i když vím, že manžel by ještě jedno klidně bral, kdyby náhodou ;) Škoda, že nejsem mladší, asi bych se moc nebránila… :mrgreen:
Dost často tu čtu nějaké ty řeči o tom, jak lidi odsuzují i tři děti, o čtyřech nemluvě… naštěstí nám se tohle vyhnulo nebo se to k nám nedoneslo… ale nechápu to, stejně nikdo za nikoho ty děti živit a šatit nebude, starat se o ně taky ne, tak proč si někteří neodpustí ty blbé řeči…
Tak hodně štěstí a krásné a zdravé miminko :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3419
15.4.13 18:58
@viky23 píše:
Zajímalo by mě která věta byla hnusná :roll: tady člověk nemůže říct svůj názor :roll: zajímalo mě co člověka vede k tomu rodit jedno dítě za druhým :nevim: a věřím, že těch 20 jich klidně bude, v hlouby duše doufám, že mají nějakou vilku a děti se nemačkají třeba v 3+1 plus 2 dospělí :nevim: jsem toho názoru, mít raději „jen“ 2 děti moci se jim plně věnovat, tak jak si to každý z nich zaslouží, a pořídit jim co si přejí atd atd…ještě tu pár let okounět budu, tak jsem zvědavá konečného výsledku, některé ženy jsou plodné i skoro před 50, takže se toho dá asi stihnout ještě spousta :mrgreen:
s nikým se tu nehodlám hádat, už tu nevlezu :jazyk:

To je dobře, že sem nevležeš, protože jsi zlá :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bauli
15.4.13 19:25

@Betty03 hezky napsáno :)

Já bych hrozně chtěla vvětší rodinu, ale zároveň mám strach, jestli bych to zvládla a to psychicky, protože opravdu fungovat na 200% 24/7 musí být fakt náročný.

@fragola tvoje děti mají výhodu ale i zároveň nevýhodu, že nikdy nebudou sami a s těma nemocema to musí být hukot, to věřím. A z kolik jsi dětí? (jestli se můžu zeptat)

• Citovat
  • Upravit
4672
15.4.13 20:24

@LucajdaS já si říkám jestli třeba dětem není líto, že nemají rodiče nikdy samy pro sebe… se dvěma je to snadný, se třeba taky, ale se 7mi si to nedovedu představit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bauli
15.4.13 20:48

@andreiika jo, to je taky pravda :think: Já byla vždycky ráda za čas, kdy sem měla naše jenom pro sebe a to mám jenom jednoho bráchu.

• Citovat
  • Upravit
1142
15.4.13 20:55

@fragola Ahoj,já jich mám šest-27,26,21,20,9 a 5.Mám to teď už trochu jednodušší, dospěláci jsou už z baráku :) Jinak vždycky drželi úžasně při sobě :kytka: a vztah těch dospělých k těm malým, je prostě úžasnej, mají se mňá rčdi :) :) A teď je roztomilý, jak k nám nadšeně jezdí tříletá vnučka za „strejdama“.Jinak moc moc přeju pohodový porod a krásný zdravý miminko. :) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24837
15.4.13 20:55

Počtem dětí se láska nedělí, ale násobí!

Ono to všechno jde, jen se musí chtít ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24837
15.4.13 20:57

@jířa6 Děkuju :kytka: Tak to máš doma úplně něco jiného, než je ta naše školko - škola :) Ať se vám daří :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bauli
15.4.13 21:30

@jířa6 :D
No určitě se nenudíte, já si vždycky vzpomenu na Krok za krokem a Dvanáct do tuctu, jak se mi to strašně líbilo, že je jich tolik :)

• Citovat
  • Upravit
593
15.4.13 21:39

@andreiika manžel vymyslel večery s tatínkem, takže děti bere postupně, každého zvlášť na večeři někam do restaurace, já se snažím si každý den najít chvíli, která patří jen jednomu, už jsou starší, tak se to dá, ze školy chodí v jiný čas :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bauli
15.4.13 21:58

@Hanulkaa manžela moc chválím za super nápad :)

• Citovat
  • Upravit
4672
15.4.13 22:27

@Hanulkaa to je super :palec: :palec: nedokážu si to představit, člověk musí mít rozplánovanou každou minutu… já například moc nemám ráda dny, kdy vím, že se od rána do večera nezastavím, že nebudu mít chvíli jen sama pro sebe, na to co chci dělat já a s tolika dětma hádám, že člověk sám sebe musí dost upozadnit, anebo umět děti zahrnout do svých činnosti. Já to třeba moc nevydýchávám, když chce dcera pomáhat s vařením, mám v tom svůj systém, nechci aby byl zbytečný nepořádek… hmmm… zní to dost blbě teda :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová