Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Tak ja si dneska koupila plechovkovou kasicku, abych nebyla svadena a nevybirala ![]()
Sem asi divna ale ja zboznuji kdyz tam ty penize hazu
dnes teda jen koruny
to bude asi pocatecni nadseni ![]()
Mně to přijde jako ptákovina, ale chápu, že někoho to třeba může bavit
Když chci něco ušetřit, tak si dám tu částku stranou (popř. na jiný účet) hned po výplatě a nemusím se každý týden crcat s tak nesmyslnýma částkama
A ten obrácený způsob teda nechápu - když bych dokázala dávat stranou ty vyšší částky a „nebolelo“ by mě to, tak nevidím důvod, proč potom snižovat ![]()
@fenny píše:
Mně to přijde jako ptákovina, ale chápu, že někoho to třeba může bavitKdyž chci něco ušetřit, tak si dám tu částku stranou (popř. na jiný účet) hned po výplatě a nemusím se každý týden crcat s tak nesmyslnýma částkama
A ten obrácený způsob teda nechápu - když bych dokázala dávat stranou ty vyšší částky a „nebolelo“ by mě to, tak nevidím důvod, proč potom snižovat
Protože teď si většina může dovolit dávat větší částku bokem, před vánoci už zas většina ne. Naopak si myslím, že nemá moc smysl tam teď házet dvacky a před vánoci 1000 týdně…
Jo a jinak, já si rozepsala všechny částky do tabulek po 4, přičemž každá tabulka dělá dohromady 1080,– (desetikorunová verze) a jen škrtám částky, které vkládám. Když je tabulka celá škrtnutá, vím, že je to 1080,–, když dvě 2160,– atd. Hážu kolik zrovna mám, takže škrtám v různých tabulkách. Je to asi blbost, ale baví mě to ![]()
@evill V tom případě si dám každý měsíc stranou 500,– na Vánoce problém je vyřešen. Pokud vím, že některý měsíc budou větší výdaje (pravidelný servis auta, technická, pojištění placené ročně,…), dávám si na ně stranou každý měsíc plus něco jako rezervu na neočekávané výdaje. Já nevím, ale o těch Vánocích snad každý ví, že zase budou
Ale tak každej to má jinak, no…
@fenny píše:
@evill V tom případě si dám každý měsíc stranou 500,– na Vánoce problém je vyřešen. Pokud vím, že některý měsíc budou větší výdaje (pravidelný servis auta, technická, pojištění placené ročně,…), dávám si na ně stranou každý měsíc plus něco jako rezervu na neočekávané výdaje. Já nevím, ale o těch Vánocích snad každý ví, že zase budouAle tak každej to má jinak, no…
Já ale takhle nešetřím na vánoce. Dám to neteři k prvním narozeninám a před vánoci bych jí tam takové částky házet nemohla. Samozřejmě spořím na spořícím účtu, mám prasátko, kde hážu pajdy, ale líbí se mi ten nápad naspořit na něco konkrétního…
Jo a teda musím říct, že ten psychologický efekt je úžasný, dnes jsem si chtěla koupit na benzínce čokoládu a pak jsem si řekla, že zrovna těch 30 kč mi chybí chodit do kasičky do jedné z tabulek, tak jsem si jí nekoupila a po příjezdu vhodila ![]()
@fenny Já si dávám peníze i na spořící účet, ale tohle beru jako fakt výzvu, jestli to vydržím
Takovéhle blbiny mě baví.
@evill
Já dneska platila v MHD stokorunou, vrátil mi 90,–, a já hned začala počítat, že to je vlastně tolik, kolik bych měla dát 4. a 5. týden (po 10,–)
Ale mám je teda pořád v peněžence, nemůžu být zase tolik napřed ![]()
Taky už mám kasičku, je to legrace a lidi víc motivuje když se něco dělá hromadně
Jasně že šetřit se dá všelijak, ale myslím že takhle nás to víc baví a koho ne však ho nikdo nenutí ať to dělá taky ![]()
Holky kdyz budu mit treba 300 Kc v korunach vymeni mi to nekde? Ale asi jo, kdyz sme takhke menili 12 000 v padesatkach
aby nemeli kecy ![]()
@Bomer píše:
Holky kdyz budu mit treba 300 Kc v korunach vymeni mi to nekde? Ale asi jo, kdyz sme takhke menili 12 000 v padesatkachaby nemeli kecy
Do 100 kusů jedné hodnoty to musí vyměnit zdarma. Pak záleží, kam s tím jdeš. Někde jedou podle procent a strhnou ti třeba 200.
Já se přidávám k těm, které považují za lepší spořit pravidelně stejnou částku, neumím si představit tu druhou půlku roku se vzrůstajícími náklady. Já teda mám na spořícím účtu obálky na dovolenou (tam posíláme vratky daní a všechny mimořádné příjmy, bonusy apod.) a na Dárky (tam leží pořád pár tisíc, kdyby náhodou třeba před Vánoci byl někdy nějaký problém, tak aby bylo kam sáhnout), ale kromě toho s drobnými děláme toto:
Třeba tyhle tipy taky budou pro někoho výzva ![]()