Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak k dotazu s kočárkem. Zatím jsme v hlubokém, naše je taky mrňous, taky 6,6 kg a 64 cm
Do sporťáku ji dám asi tak za měsíc, až bude trochu tepleji a bude taky trošku jistější v sedu… Jo a to jsem nenapsala, že naše se taky točí jen na jednu stranu, na druhou to dá na bok a pak prdlajs. Ale naše Dr. to teda vůbec neřeší, ani jsme nebyli nikde na neuru nebo na rehabce, prý vše OK. Já prý byla taky lenoch, tak to má mrně asi po mně ![]()
Jo a jinak jsem taky s malou skoro pořád, jenom když jdu něco udělat, tak ji nechám si hrát… Hodinu sama by mi teda asi nevydržela, vzhledem k tomu že je hned na břiše a tam řve ![]()
verisek píše:
JInak holky když jsem byla na té neurologii tak mi ta „supr“ doktorka říkala že je naše malá opožděná asi tak o měsíc a půl až dva měsíce ale že to není její chyba ale naše!Tak se mě ptala kde jí jako máme přez den,no tak jsem jí odpověděla že na hrací dece v obýváku.Ta na mě spustila že je to absolutně nevyhovující,že má být v postýlce nebo v ohrádce prostě v nějakám ohraničeném prostoru a pak že hrací deka je do půl roku nežádoucí.A poté mi oznámila že dítě je schopno být 1hodinu samo aniž by o matku jevilo zájem a já jsem s malou v jedné místnosti dá se říce téměř furt (pokud nejdu pověsit prádlo atp)a to je prý ten problém proč se nevyvíjí tak jak by měla.Můžete mi prosím říct co si o tom myslítemyslíte že na to má fakt vliv třeba prostor atd?
Tohle mi příjde teda nějaký ujetý ![]()
Tobě by se líbilo být zavřená v prostoru postýlky celý den? Mě teda moc ne, a naše malá by se čertila už po 5minutách.
My máme v obývaku na zemi hrací deku s hrazdičkou, pěnové puzzle, potom toto .
A na těchto třech věcech se malá střídá - chvílí tam chvíli tam, všude samozřejmě plno hraček dalších ![]()
V postýlce dle mého má dítě jen spát, aby vědělo že postýlka je ke spaní a ne na hraní.
Malá si vyhraje sama třeba 20minut (nepotřebuje mě), potom si hrajeme spolu, potom jí, spí, a znovu …
Nemyslím si, že je problém v tom že jsi s ní v jedné místnosti - já jsem taky v obýváku, sice třeba u PC, malá na zemi 2m ode mě, ale ví že jsem tu. Jen když vařím tak jsem v jiné místnosti a nevidíme na sebe.
Názor tvojí Dr. mi příjde postavený trochu na hlavu.
Máme kočárek sporťák s vložnou taškou na mimi a je dlouhá 95cm, takže i když naše má v 6m 72cm
- tak i s fusákem jezdíme ještě v té tašce, a doufám že do března vydržíme, pak jí dám už do sporťáku s zvednu opěrku (pokud už bude sedět sama).
Ano, taky si myslím, že dítě má vědět, že postýlka je na spinkání, ne na hraní.
A ještě jsme se chtěla zeptat, jestli některá nemáte kočárek babypoint traper nebo fortuna?Nebo jestli nezvažujete koupi? Hrozně se mi líbí- ovšem na obrázkách, na živo jsme ho neviděla.U nás ho nikde v obchodě nemáme
A až bude více mobilnější, tak přemýšlím o nějaké ohrádce (už abych začla koukat po cenách, malá bude mobilní za chvilku) - aby si hned nenabila kokos
a abych jí nemusela dávat do postýlky jen když půjdu na záchod.
Tak jsem ráda že máte stejné názory co já.Když jsem byla u té Dr. tak jsem čuměla jak puk a nezmohla se na slovo ale jít tam znovu tak bych se jí jako ráda zeptala na pár věcí a třeba na to když dítě začně v postýlce brečet že se mu tam nelíbí co bych jako měla dělat.To by mě zajímalo co chytrého by mi poradila
Jinak jsem většinou na PC a malá je na dece na druhé straně obýváku-vidí na mě.Tam jí to vydrží někdy 5minut někdy půl hodiny-jak kdy.Pak třeba chodímě po bytě, k zrcadlu,když vařím tak se na mě dívá
aly myslím že si malá dost poharaje sama,tak cca 3hodiny bývá na dece a ted teda někdy v té postýlce-ale tam se jí moc nelíbí
A ještě k příkrmům, myslím, že plně kojený dítě fakt stačí přikrmovat nejdříve od šestýho měsíce. A co třeba čaj?Dáváte?Občas porstě není možnost kojit nebo s ečlověku nechce na veřejnosti, jako první záchrana?Co myslíte?
Náš pětiměsíční syn taky neustále při pasení koníčků roztahuje ruce do letadélka. Nebo se zase snaží usilovně plazit dopředu k hračkám, zvedá zadeček, ale přitom se spíš posouvá dozadu. ![]()
A taky se spíš prohýbá do luku, tendenci otočit se má zatím jen na levou stranu, tak uvidíme jak to bude dál…
A s tím hraním si. Přes den, pokud něco potřebuji udělat, ho také dáváme pod hrazdičku, a občas si vydrží hrát i hodinku sám. Ale občas začne doslova nahlas křičet, aby už jako k němu někdo přišel… je to různý, hlavně dle nálady. ![]()
Ohrádka je výborná věc, mám ve sklepě po dětech klasickou dřevěnou, bez dna.Ono je to vážně někdy potřeba, aby se dítě nezranilo, třeba když vaříte, slejváte brambory a pod, aby vám bejby nevlítlo pod nohy.Někdo třeba nemá vůbec ohrádku, já bych se bála. Třeba když jsem luxovala, tak by se mi hned zakousli do šnůry ![]()
petka.konecna píše:
Mám 6-ti měsíční holčičku a přetáčet se ze zad na bříško umí jen přes levou ruku (asi 2 měsíce), na pravou stranu se jí nechce, snažím se jí pomáhat, ale i když jí třeba záměrně dám hračku napravo, raději se překulí doleva a „přeručkuje“ si k té hračce.Dále se otáčí kolem své vlastní osy (jako hodinová ručička), ale opět jen nalevo, napravo nechce. A taky už se plazí dozadu.
Trápí mě že vše dělá jen na tu levou stranu, za 14 dní jdeme na hodinu cvičení pro děti od 5-8měsíců, kde by nám měli poradit jak jí více pomáhat na tu druhou stranu, tak doufám že nám to pomůže.
Vaše Dr. ti neporadila nějaké fígle?
naše to dělala taky a ted je vše OK, ona začne sama uvidíš. Každej mi říkal že to není normální, že bude mít másledky…strašili…kdybych měla první dítě asi bych byla vyvalená a řešilato rozně možně..mám ale již 3 děti, takže jsem byla v klidu…a dneska 15 měs. je mormální. Každé dítě to má jinak… ![]()
ditrych píše:
A ještě k příkrmům, myslím, že plně kojený dítě fakt stačí přikrmovat nejdříve od šestýho měsíce. A co třeba čaj?Dáváte?Občas porstě není možnost kojit nebo s ečlověku nechce na veřejnosti, jako první záchrana?Co myslíte?
Jo my přikrmujem taky od šestýho, myslím, že je to akorát. Zkouším jí dávat spíš vodu, čaj jen občas, ale vypije max 50ml za den, ale zatím mi to stačí, zvyká si ![]()
Já bych řekla že je důležitý, jestli používá obě ručky, chytne hračku, spojí je dohromady.To otáčení přijde později- na obě strany
Letadélko malá teda dělá taky, ale až když se vzteká a nejde jí vzít hračka (nedošáhne na ní), tak roztáhne ruce a začne hlavičkou jakokdyby bouchat do podložky (prostě vztekloun první třídy) …pak se na chvilku klidní, nadechne
a zkouší se posunout, ale umí to jen dozadu, takže hračka je ještě dál než byla
- no je to s těmi dětmi někdy legrace ![]()