Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Můj 8 měsíční syn, celou dobu málo spinká. Myslela jsem si, že jak přestanou koliky tak se to zlepší, ale byla jsem na omylu. V noci spi přerušovaně dohromady zhruba 5,5 hodiny, někdy 6. A přes den zhruba 2× 40minut. Ani jako malé miminko nespal o moc více. Jestli 8 hodin dohromady za cely den i noc. Nemůže mu ten spanek chybět? Vždyť je to ještě malé mimčo? Měla jste to taky tak? Nějaké rady, jak mu prodloužit spanek?
@Martiine a budi se hlady? Já měla holky kojené a budily se několikrát za noc..přes den jsem vozila v kočárku venku a tam se spalo déle..
@Martiine no a co vse jsi uz vyzkousela? Kde spi v noci, kde spi pres den atd? Je to malo.
Mně spí syn déle, když spím s ním. Jakmile je sám v kočárku nebo v postýlce, je to razantně méně hodin.
@lucynka25 Myslím, ze hlady se nebudí. Někdy jde uspat utěšením, zapnutí šumu, podání plínky na muchlání nebo převlečení plínky
v kočárku spinkal jak byl malý i dvě hodiny, když se chodilo, ale teď ho moc nemá rád..
@blumen V noci spí s námi v ložnici ve vlastní postýlce. Někdy v průběhu noci, když nemůže usnout, zkouším dávat i do naši postele. Někdy na chvíli usne, někdy ne
přes den usne při kojení s dávám ho většinou taky do postylky, nebo ho nechám vedle sebe na gauči a čtu si. Ještě jsem ho nezkoušela dát do vlastního pokoje, myslíte, že by to mohlo pomoct? Jinak zavinování od narození nenávidí, ale poslední měsíc zkoušíme bílý šum. Vždy k uspání. Neběží celou noc, protože to mně a manžela ruší? Myslíte, že by to pomohlo, kdyby to jelo celou noc?
@LuisaHelena Někdy si ho dam v průběhu noci k sobě do postele. Někdy ku to pomůže a usne a někdy ne. Ale já se pak nemůžu vůbec hýbat a jsem rozlámaná. ![]()
@Martiine Jestli Tě to uklidní, tak jsme to měli stejně. Dcera spala celkem 8-9 hodin, přes den klidně 2×20 minut, v noci nějakých 7-8 s kojením. Spala s náma v posteli, takže jsem kojila a spala u toho. Jinak bych to se třemi dětmi nedala.
Já z toho byla taky nervózní, že je to málo, řešila jsem i s doktorkou, ta řekla, že to některým dětem stačí a že se to zlepší, až se začne víc sama hýbat. Měla pravdu, jak začala lézt a hlavně chodit, tak začala spát víc. Dnes je jí 2,5 a přes den spí výjimečně, ale v noci 10 hodin, někdy i víc spí v kuse.
Jestli tě to uklidní, tak mám doma taky nespavce, od malýho mimca nespal nikdy víc jak 9 hodin v noci.
Když spal odpoledne, tak hodina, max hodina a půl. Češtinou usnul někde cestou v kočárku, ideálně v MHD, tak to jsem pak byla schopná s ním jet až na konečnou, každá minuta spánku se počítá.
Všichni mi říkali, počkej, jak bude starší, začne víc spát…hm je mu osm
Usne po deváté a před šestou je vzhůru.
Já dbala na pravidelnost, aby nebyl přetazeny a během mateřské chodila pravidelně na spací procházku, doma prostě usnout nemohl. V kočárku mu to někdy trvalo i půl hodiny, než zabral… Asi některé děti mají opravdu malou potřebu spánku
@Dadda8 To jsi mně potěšila. Jsem rada, ze se to zpraví a že můj syn není jediný nespavec. Bála jsem se právě, aby mu to nechybělo, protože má občas ohromné kruhy pod očima.
Muj syn to mel na 8M podobne. Ted mu jsou 2, pres den nespi a vecer spi od 8 do 6. Bud vkuse nebo se jednou vzbudi, ale staci pohladit a spi dal. A soucasny rezim povazuju za zazrak, jeste v roce a pul jsem kojila kazdou 1,5 hodinu a spal 1× denne max hodinu. Vsechny se jednou dockame a deti zacnou spat slusne ![]()
@Martiine v noci spaly obe deti se mnou, spaly lip a dyl. Pres den v kocarku, s dcerou jsem chodila po venku a malej spal i doma v nem. On mebude treba nespavec, je to malo hodin, ale potrebuje Te mit u sebe a nepremyslet jeste k tomu nad vlastni mistnosti v tomto veku. Co nositko pres den, zkouselas?
@Anais Brno ale on ji spi v noci 5,5 hodiny prerusovane a ne 9 v kuse, to je rozdil pres 3 hodiny. 2,5 letak nam chodi spat 22-22:30 a vstava v 6 (budim teda do skolky). Pres den spal po pul hodinach, kdyz byl mimino, ale v noci dyl, budil se na kojeni teda
@blumen v osmi měsících se mi budil co 2 hodiny na kojení… Dopoledne a odpoledne spal tak hodinku, Max hodinu a půl…