Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Míša 95 mě několik doktorů nezávisle na sobě říkalo, že plazit se a válet sudy dítě nemusí. Lezení by ale přeskočit nemělo.
@Hankkaa malý se rozlezl v 10 měsících. Do té doby se nepohyboval žádným způsobem. Současně si i sedl. Pokud bys chtěla, požádej doktorku a ona ti ukáže, jak ho k lezení motivovat. Hlavně nesrovnávej své a cizí děti. Každé má své tempo a ví, kdy je jeho tělo na další vývojový posun připravené ![]()
Přesně jak psaly holky výše. Do naha, resp. do plínky. To pomůže. Ale taky musí chtít, tj. přijít na to, že je to výhodnější než plazení. Naše malá začala lozit až v 11 měsících, seděla tak nějak od 10. (od 9 měsíců si stoupala, takže si sedla ze stoje). Přišla na to, že je větší fuška jít do stoje z břicha než z kolínek. Ale poprvé fakt popolezla, když byla nahatá.
Chachá
všechny moje děti se rozlezly az po desátém měsíci a doktorka byla a je naprosto v klidu, stejně tak uz i ja
nejmladší ma devět měsíců a par dni a plazi se cca čtrnáct dni, peruje na kolinkach asi tri tydny. Sama nesedí, neleze..
První dítě lezlo až v 10 měsících. Zatím bych neřešila, má čas a přijde to ![]()
@luci.no lezeni je dulezite pro propojení mozkovych hemisfer, ale ne kazde dite leze, zato se temer kazde plazí a i to je potreba delat správně, tzn stridat ruce nohy, lezení je to nejlepší, ale bohužel ne každé dítě tim projde a nebo jen krátce, pry se děti které nelezou potom hůře učí a mají horší logicke myšlení, jde to trochu podpořit napriklad cviky na overballu, ale nekdy se muzete stavet na hlavu a nenadelate nic, stejne jako s mou dcerou, lezt umi, ale nepraktituje to
Cvičíme hodně na válci, dávám před něj měkké překážky atd. Děkuji za Vaše odpovědi. Snad to přijde. Už jsem i nervózní s ostatních, už začínají mít zvídavé dotazy…