Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@lucie.t píše:
@teredes
male je 5 taky je narozena v srpnu, kdyz tu nastoupila ve 4 letech do skoly neumela ani slovo anglicky. ted ji nerozumim. ma vse perfektne naposlouchany
jako Tobi anglicky umi, ale vsemu nerozumi. Nicmene kdyz mu ctu vecer nahodou angl. pohadku, tak mi opravuje vyslovnost. A jak se mala naucila cist a psat, jak dlouho to trvalo, kdyz byla bez anglictiny?
A holky co mate deti ve skole, jak velkou spolupraci rodice to pres den vyzaduje? Jako jsou treba ukoly nebo tak? Jak se resi, kdyz diteti neco nejde? Ja sice kamaradky s detmi ve skole mam, ale kazdy mi akorat rekne, at si s tim nedelam starosti
. Jsou deti ze skoly utahane? Tobik v podstate doted po obede spi, ale jak prehodili cas, tak ho uz pomalu nedavam, ale odpadne pak v 7 vecer.
@teredes píše:
jako Tobi anglicky umi, ale vsemu nerozumi. Nicmene kdyz mu ctu vecer nahodou angl. pohadku, tak mi opravuje vyslovnost. A jak se mala naucila cist a psat, jak dlouho to trvalo, kdyz byla bez anglictiny?A holky co mate deti ve skole, jak velkou spolupraci rodice to pres den vyzaduje? Jako jsou treba ukoly nebo tak? Jak se resi, kdyz diteti neco nejde? Ja sice kamaradky s detmi ve skole mam, ale kazdy mi akorat rekne, at si s tim nedelam starosti. Jsou deti ze skoly utahane? Tobik v podstate doted po obede spi, ale jak prehodili cas, tak ho uz pomalu nedavam, ale odpadne pak v 7 vecer.
ve srovnani s CR tady zadna spoluprace potreba neni,ale nevim jak je to uplne v prvnich rocnicich,kazdopadne nase holky se museli poradne ucit az v poslednich dvou letech secondary school na GFCF zkousky a starsi ted dela Alevel a to uz je vic uceni
ale je fakt,ze oni toho dost umeli z CR,ale i tak
taky zalezi na skole,nekde se uci primitivni veci a nekde je na druhem stupni matematika,ze nam sli oci z dulku a museli jsme kupovat ucebnice a ucit se to abychom jim to vysvetlili
ale na rozdil od CR mi pripada,ze doma uz maji deti klid,
@mmonica píše:
to urcite ne,ja si jedu na nejnizssi zatez a pekne v klidu na frekvenci 90 az píše: Více
Uplne v poho bys to zvladla. To insanity uz je docela drsne ale P90× neni takova hruza
@Loki01 píše:
Uplne v poho bys to zvladla. To insanity uz je docela drsne ale P90× neni takova hruza
tak asi jo ![]()
@teredes - já děsně panikařila když měl jít malý tady do školy. Připadala jsem si jako nejhorší matka na světě když v čr by měl od školy ještě dva roky pokoj. Nastupoval v polovině září než jsme vše vyřídili a naprosto bez znalosti jazyka. Zvládl to parádně, ale teda příprava nutná byla. On byl přesně takový jak píšeš o Tobim. Než by měl udělat něco co dělaly ostatní děti bez pro něj podstatného důvodu tak dovedl filozofovat proč to zrovna dělat nemůže a proč musí zrovna v danou chvíli dělat něco jiného. Doma to zkoušel jen někdy ale ve školce v ČR prý pravidělně, stejně prý ale nakonec podlehl skupině.. Nakreslil max. tak plot, sluníčko a pak cokoliv co se nedalo blíže identifikovat. Proto jsme holt seděli denně nad přípravnými sešity a krom písmenek co museli mít napsány do školy ještě cvičily. Ale úkoly v sešitě byly zábavně tak ho to bavilo. Do vánoc chodil do školy v Manchesteru a tam byla teda příprava víc náročná, úkol na doma měli tak 3× do týdne. Tady zase mají úkol tak 1-2× za měsíc a většinou nějaký větší. Ale už píšou jednou týdně test z diktovaných slovíček. Takže denně trénujeme deset slov jak se píšou. Jsou to jednoduchá slova a věřím že anglické děti s tím nemají nejmenší problém, ale pro nás to znamená přípravu. A ani jednou mi to ještě nenapsal úplně bez chyby.
@Loki01 teda dost drsná makačka. To druhé se mi nerozjelo, ale to první cvičení tam bych vyplivla duši.
já jsem na tom asi joko mmonica jsem ráda když denně zvládnu hodinku na rotopedu a teť jsem začala s Jilian Michaels - je to půl hodinka kdy si máknu a padám vyřízená… ![]()
@teredes
opravdu si nedelej starosti v prvnich rocnicich si prevazne hraji, obcas neco napisou. zadne velke trenovani jako v CR. rovnou opisujou nejaka slova. je to jako predskolak, jen se uci pismena, cislice…
jak mala pochopila, co ji kdo ve skole rika, co po ni chteji, co ktere slovo znamena… to je mi zahadou
proste tomu rozumi. nejdriv bylo videt, ze sice nevi, co presne slova/vety znamenaji, ale vedela v jake situaci je pouzit a co se od ni ocekava, kdyz ji to nekdo rekne.
dostavaji jeden ukol tydne, maji na nej tyden. nejsou tu na deti tak velke naroky jako v CR.
normalne jede od zacatku s ostatnima a vse zvlada.
Pročítala jsem na co ses ptala : Unavený je jak kdy, podle toho co ve škole dělají, ale asi né víc než ze školky když měli víc aktivit. Také byl zvyklý denně po obědě spát a hodně mu to do teť chybí. Když je toho přes týden moc tak dospává o víkendech. Ráno vstane jako obvykle, ale po obědě usne a spí i 3-4h. Jinak než příjdeme domů, převleče se , pojí, a nějaká ta příprava do školy, už toho času moc není. Teť je situace ale lepší když je déle světlo. |Může aspoň na chvíli na tu naši mini zahrádečku , nebo jdeme ven do parku když do školy nic není. V zimě to byla katastrofa.
Jak se řeší když něco nejde to nevím. Já se spíš snažím aby příprava byla formou hry, bavilo ho to, a spíš máme lepší výsledky než že by byl někde problém. ještě tím že jsme mu v tom prosinci změnili školu a kamarády, kteří si na to že moc nerozumí zvykli, jsem se snažila aby neměl zbytečně nějaké bariéry, navíc zvyk připravit se na další školní den se mu bude později hodit, i když teť je to formou zábavy. Měli jsme štěstí v Lednu měli v učebním plánu dinosaury. Prostě všechno co se učili se nějak točilo kolem dinosaurů. A to je našeho malého velká láska. Celý měsíc tahal do školy různé dinosauří knihy a encyklopedie anglické i české a děti jej začaly brát mezi sebe. Tak to bylo parádní. Neboj on to i Tobi ve škole určitě zvládne a postupně se chytne s kolektivem, to že angličtině alespoň trochu rozumí je velikánské plus.
Myslím že s úkoly je to jak která škola a i s rychlostí výuky.
Ale myslím že přizpůsobují tempo, tak aby učivo zvládly všechny děti.. Hodně je vidět kdy tempo zvolní, aby co je třeba zvládly všechny děti. Určitě to bude pohoda.
Jak to po sobě čtu tak bych se sama lekla jaká je to dřina . Ale není, mnohem větší zápřah je to pro mě, protože si naprosto všechno, každé slovo kterému nerozumím překládám, jak u čtení tak psaní. Je hodně zvědavý ptá se co to a to znamená a já bych chtěla být připravená. Sama sebe jsem musela uklidňovat, že psaní mu půjde pomaleji že není ještě na něj připravený. A kolikrát mi tekly nervy. Ale malý to bere jako zábavu protože ve škole je taky legrace tak proč to brát vážně že? ..... ![]()
Diky moc za odpovedi. Me prave nejvic vydesila jedna kamaradka, se kterou se vidim jen cas od casu. Ma holcicku ted v te prvni tride a na podzim jsem ji potkala v knihkupectvi, kde shanela prirucky pro sebe, holka jela tempem tri pismena tydne, naprosto unavena. Do skolky chodila v pohode, skole se pry brani, je to moc narocne
. A vlastne druha kamaradka, ta ma moc sikovnou holcicku, skola ji bavi a uz na vanoce nam cetla z knizek. Jsem nestacila zirat. Ja teda kluka hlasim do jine skoly, ale predpokladam, ze to v ramci jednoho mesta bude stejne.
No a pak jeste to jeho jidlo. Preferuje mixovane, sam se nenaji. Vyhladovet se neda, to by driv posel. Mame problemy od zacatku kojeni, takze nepredpokladam, ze by se to za pristi pulrok nejak podstatne zmenilo. Hubenej jak lunt (13,4 kg, 108 cm). Ted to resim tak, ze mu rano dam snidani, odvedu ho do skolky, on tam neco uzobne z jejich svaciny, neco z obeda, tak mu to pocitam za svacinu, vyzvednu ho v jednu, doma dostane obed (svacinu, veceri). Ale moc si nedovedu predstavit jak to budem delat, az bude ve skole do ctvrt na 4.
Holky, nemam docteno, jen jdu rict dobrou noc, rano vezu terku na letiste, budu vstavat ve 4 a pak do 3 v kanclu
nastesti posledni den a pak jen volnooo
![]()
Hezky sny ![]()
@teredes
u nas je to tak, ze dopoledne dostanou deti nejake ovoce, zeleninu, vodu a obed si bud prinesou z domova nebo maji teply skolni. vyber je tedy paradni.. kazdy den 3 jidla, jedno vzdy bezmase + varena zelenina + neco sladkeho. ja bych si vybrala, ale mala je nimra, hned tak neco nesni. ji hlavne omacky (to se tady nechyta) a smazene veci. tak si nosi z domova svacinu a teple jidlo ma az doma.
Jen na skok z kanclu,
vcera jsem byla v Tescu a koukala jsem, ze uz tam maji pul regalu Polskeho zbozi, ruzne cokolady, polivky v sacku, pastiky, konzervy, kubiky a tak ![]()
U nas snezi
![]()