Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nechápu, proč tady napíšu mou zkušenost a všichni ji musíte zpochybňovat? Dogma, že se rodilo jen ve dvaceti? Ale no tak….. Po válce a padesátý léta, což je narození generace mých rodičů nebyla antikoncepce a běžně bývalo v rodinách více děti, rodilo se od dvaceti do čtyřiceti, takže když ty poslední děti měly děti, rodiče bývali dávno v důchodu. A doma zpravidla zůstávali ti poslední. Když jsem si promítla naši vesnici a spolužáky, tak většina opravdu bydlela s přímými prarodiči, několik s praprarodiči. Já se narodila, když bylo babičce skoro sedmdesát a fakt to nebyla stařena nad hrobem. Měla dvě zaměstnání.
@jkra píše: Více
A mé babičce sedmdesát. Uděláme z toho průměr?
@Janli píše: Více
Ne zpochybňovat. Ano, bývalo to. Ale bylo to málo časté, asi tak, jako jsou dnes 18 leté matky - taky jsou, ale ne až tak časté.
Já tedy z okolí znám několik rodin, kde si pořídili další dítě později. Ale zase v mém okolí ( jsem dítě sedmdesátek ) to nebylo časté, že by spolužáci doma měli ještě o dost mladšího sourozence. A pokud ano, tak velkou část role převzali oni jako hlídači a vyzvedávání, počkat na rodiče než dorazí domů. Obsloužit sourozence pokud rodiče nebylo doma.
To jsem pár kamarádek na ZŠ měla co v pubertě pak tahaly sourozence sebou. Ke všeobecnému nadšení všech.
Příspěvek upraven 30.11.25 v 09:36
@Torryy No nebo bys nemohla dělat tuhle práci, ale jinou, kde bys to časově dávala. Babičku pozlatit, protože já bych se takhle o vnouče nestarala
Práci si musí najít tak, aby péči o dítě prostě pokryli sami. Já jsem svoje děti vychovala a teď je to na nich ![]()
@Havlova píše: Více
Počkej. Babi měla poslední nějak ve 33 letech. A plánovaně. Mamka vždycky říká, že jim dali výběr, jestli pořídí koně (babi je dítě velkostatkářů) nebo sourozenec. Chtěli sourozence. Kůň byl taky
.
@Snopy123 píše: Více
Dokonce se u nás pro takové dítě používal poměrně hanlivý výraz „vejškrabek“. To samo už svědčí o tom, jak to bylo běžné.
Jo, bratra jsem „hlídala“ venku i v 8 letech, jemu byly cca 3. To teď taky není.
Nebo pokyn tady je kočár a jdi vozit - to bylo u spolužáků taky normální.
Příspěvek upraven 30.11.25 v 09:44
@Kelsey1 píše: Více
Tak to byla dobrá strategie - to by mě zajímalo, kdyby řekli koně.
Předpokládám, že v té době už byla babička těhotná. ![]()
Ten velkostatek v tom asi hrál dost roli.
U vás to asi ale byla kontinuální řada - ne, že dítě ve 20, pak v 21 a pak hodně pozdě.
Taky si myslím. Ona babi sama pochází ze 6 sourozenců. Dva myslím po porodu zemřeli. Dospělosti se dožili 4. Pak měli někoho v rodině osvojeného, že těm rodiče umřeli, když byli malí. Takže jich bylo myslím 6-7 dětí doma.
Byla zvyklá, že je větší rodina doma.
@Havlova To úplně nevím se přiznám. Ale jo kamarádka tak šestá třída vyzvedávala bráchu ze školky a celé odpoledne ho měla na starosti. Rodiče v práci. Druhá tahala takhle ségru běžně.
Těch příkladů bych našla víc. Nebylo jich mnoho, ale v mém okolí babičky nevyužívali.
Využívali ty sourozence.
A tedy co vím, tak mít staré rodiče nebylo tehdy moderní. Ale to jen co jsem zažila jako dítě - nemám to z pohledu dospělého.
@Janli píše: Více
Ne. Jen z toho nedělej uzus. Moji rodiče kupodivu nemají 3,4 sourozence, I když jsou poválečné deti. Také pak nezili s rodiči..
@jkra píše: Více
U nás by to byli 3 - jedno předválečné a 2 válečné - ale „strýc“ umřel cca týden po porodu.
A z otcovi strany 2. Oba předválečné děti. Tam zase zemřel za války jejich otec.
Příspěvek upraven 30.11.25 v 09:48
Jo, to jo. Ale ze by babičky rodily v 40+,to ne. Naopak, obe pracovaly ještě, když jsem byla na vejsce.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.