Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jinak jedno z našich dětí aktuálně končí VŠ i se svým partnerem. Oba mají po celou dobu studia dobré úvazky a spoří si “ na život “. Aktuálně tedy rodiny v 35 se chystat neplánuji.
Tak bych asi začala učit tu zodpovědnost ty “ líné” kluky
Co spíš se jim nechce a nějaký argument se najít musí.
@Anonymní píše: Více
Pokud jim sundáš ZŠ na 8 let a gymnázium na 3 roky, tak jim 18 nebude ne?
Já bych možná zapracovala na té zodpovědnosti celkově. Ono důvod pro to mít děti později se vždy najde a 2 roky to nezachrání.
@Snopy123 píše: Více
Nikde jsem nepsala o zkrácení střední školy na 3 roky. Jenom zkrácení základky o rok.
@Monchichik píše: Více
Oficiálně máme flexibilní pracovní dobu s CORE 9:00-14:00, na pozici, kde jsem nemá smysl chodit do práce brzy, protože dřív jak v 17:00 hodin se z ní nedostanu. V pátek se to občas vydaří od 16 hodin dál. Je to tím, že dopoledne se nic moc neděje a pozdní odpoledne je přesně ten čas. A to jsem ani nezmínila, že tak 2-3× do měsíce si musím zajet Brno, Ostravu, ČB, Bratislavu. Někdy na jeden zátah, ale s přespáním je to bezpečnější i kvůli řízení.
Mě je jasné, že zůstat na dítě úplně sama, tak jsem v háji. Zůstat bez manžela se stávající podporou jeho maminky bych ještě zvládla. Ona je ta osoba, na které zaměstnání nás obou stojí.
A to je to, co mě děsí a plně mi to nedocházelo, že dokud bude dítě malé potřebujeme zase od našich rodičů zaopatřit, jako když jsme byli samy děti. ![]()
Jaká 12 let studia? Gymnázium chceš na 3 roky. Čili 11 let studia.
Jinak kdo chce mít dítě později vždy si důvod najde. 2 roky nic nezachrání.
A co ten rok vyřeší?
V plánech na založení rodiny nic.
Možná spíš než délku studia bych řešila obsah.
Ten rok ti udělá hodně, kór pokud člověk bude chtít studovat VŠ nebo jet na chvíli pracovat/studovat do zahraničí.
A nikdy jsem nechtěla zkracovat střední. Jsem pro zkrácení druhého stupně o rok.
@Torryy Ale vždyť na ni být závislá nemusíš. Plat si chůvu.
Najdi si soukromou školku s delší dobou, pokud Ti státní nevyhovuje.
Navrhni možnost firemní školky. Proč by stát měl řešit, že ty máš pracovní dobu do. Tak rodiče jste vy dva ne?
Vždyť těch možností máš několik.
Příspěvek upraven 30.11.25 v 08:48
Rok udělá stále rok. Mam 2 děti s VŠ a v 35 zakládat rodinu neplánuje ani jedno. My si VŠ dodělávali při dětech oba - bylo to šílený. Ale taky jsme nezačínali v 35.
Dcera se v 25 vdala i s tou VŠ ![]()
A protože to tak mají tvoje děti, tak to tak musí mít všichni?
Ne nemusí. Ale rok dle mého nespasí to jestli si založím rodinu dříve nebo později. Stále to je rok.
@Snopy123 na co chůvu? Když mám babičku, která je zadarmo. Nejsem naivní, vím, že stát se mi o dítě nepostará. Proto nám stačí to jedno.
Další aspekt je finanční stránka, vyděláváme tak akorát na to uživit pohodlně to jedno jediný dítě, máme hypotéku, další rok nás čeká refinanc. A například moje máma nám platí pro dítě tábory, kroužky, ŠVP a zaplatí rovnátka. To je taky další pomoc, která nám v tom rodičovství pomáhá.
@Lucy75 píše: Více
To není, že bych nebyla rada, ze čekám miminko, ale cítila jsem se tak strasne špatně, ze případného dalšího už se kvůli tomu vyloženě bojim. První bylo úplně v pohodě, o tom jsem nevěděla, druhé sem tam něco, ale ještě to šlo, i když jsem byla strasne unavená a tlustá, a třetí, to byl učiněny mordor, ke konci jsem skoro nemohla chodit, stát, nic, a po porodu jsem chodila asi čtyři měsíce jako devadesatileta babka, úplně mě to fyzicky zruinovalo.
@Liberalissima píše: Více
Peosim o dalsi pripady jako budouci mama. At se pripravim na to co me ceka🤣.
Zatim jen slysim, proc jsem si dite neloridila driv, ze mam nejvyssi vek (34) a kdy se vratim do prace, leotoze chudak partner me bude muset živit.
@Torryy Tak když nezvládáš uživit 1 dítě, logicky si nebudu pořizovat druhé. Pak asi otevírací doba školky je stejně pasé a nic neřeší.
No píšeš, že Ti nedošlo, že na rodičích budeš opět závislá. Tak nemusíš ne, když nebudeš chtít. Tak neber mámu zadarmo a zajisti si to jinak a nemusíš být na nikom závislá.
Omlouvám se, asi nechápu. Píšeš uživíme pohodlně tak to jedno dítě a pak napíšeš seznam co všechno vám máma platí. Kde to dítě pohodlně uživíte? Kroužky, rovnátka, ŠVP patří do uživení dítěte ne? Proč vám to platí?
@Cenarius píše: Více
Tak u Polaku je ten problem uplne jiny ndz v bydleni..prosre spousta mladych lidi nechce v te zemi vubec zit. Nelibi se jim hodnoty, klima. A spousta holek tam hlavne nechce rodit (zdravotní důvody), protože se neciti v bezpeci a nechce tam vychovávat děti. My s timhle problém nemame
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.