Co byste vy konkrétně potřebovali, abyste měli více dětí?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3436
30.11.25 08:19

Jinak jedno z našich dětí aktuálně končí VŠ i se svým partnerem. Oba mají po celou dobu studia dobré úvazky a spoří si “ na život “. Aktuálně tedy rodiny v 35 se chystat neplánuji.
Tak bych asi začala učit tu zodpovědnost ty “ líné” kluky :))) Co spíš se jim nechce a nějaký argument se najít musí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3436
30.11.25 08:21
@Anonymní píše: Více

Pokud jim sundáš ZŠ na 8 let a gymnázium na 3 roky, tak jim 18 nebude ne?
Já bych možná zapracovala na té zodpovědnosti celkově. Ono důvod pro to mít děti později se vždy najde a 2 roky to nezachrání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.11.25 08:24
@Snopy123 píše: Více

Nikde jsem nepsala o zkrácení střední školy na 3 roky. Jenom zkrácení základky o rok.

• Citovat
  • Upravit
229
@Monchichik píše: Více

Oficiálně máme flexibilní pracovní dobu s CORE 9:00-14:00, na pozici, kde jsem nemá smysl chodit do práce brzy, protože dřív jak v 17:00 hodin se z ní nedostanu. V pátek se to občas vydaří od 16 hodin dál. Je to tím, že dopoledne se nic moc neděje a pozdní odpoledne je přesně ten čas. A to jsem ani nezmínila, že tak 2-3× do měsíce si musím zajet Brno, Ostravu, ČB, Bratislavu. Někdy na jeden zátah, ale s přespáním je to bezpečnější i kvůli řízení.
Mě je jasné, že zůstat na dítě úplně sama, tak jsem v háji. Zůstat bez manžela se stávající podporou jeho maminky bych ještě zvládla. Ona je ta osoba, na které zaměstnání nás obou stojí.
A to je to, co mě děsí a plně mi to nedocházelo, že dokud bude dítě malé potřebujeme zase od našich rodičů zaopatřit, jako když jsme byli samy děti. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3436

Jaká 12 let studia? Gymnázium chceš na 3 roky. Čili 11 let studia.

Jinak kdo chce mít dítě později vždy si důvod najde. 2 roky nic nezachrání.
A co ten rok vyřeší?
V plánech na založení rodiny nic.

Možná spíš než délku studia bych řešila obsah.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.11.25 08:27

Ten rok ti udělá hodně, kór pokud člověk bude chtít studovat VŠ nebo jet na chvíli pracovat/studovat do zahraničí.
A nikdy jsem nechtěla zkracovat střední. Jsem pro zkrácení druhého stupně o rok.

• Citovat
  • Upravit
3436
30.11.25 08:29

@Torryy Ale vždyť na ni být závislá nemusíš. Plat si chůvu.
Najdi si soukromou školku s delší dobou, pokud Ti státní nevyhovuje. :nevim: Navrhni možnost firemní školky. Proč by stát měl řešit, že ty máš pracovní dobu do. Tak rodiče jste vy dva ne?
Vždyť těch možností máš několik.

Příspěvek upraven 30.11.25 v 08:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3436
30.11.25 08:30

Rok udělá stále rok. Mam 2 děti s VŠ a v 35 zakládat rodinu neplánuje ani jedno. My si VŠ dodělávali při dětech oba - bylo to šílený. Ale taky jsme nezačínali v 35.
Dcera se v 25 vdala i s tou VŠ :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.11.25 08:34

A protože to tak mají tvoje děti, tak to tak musí mít všichni?

• Citovat
  • Upravit
3436
30.11.25 08:36

Ne nemusí. Ale rok dle mého nespasí to jestli si založím rodinu dříve nebo později. Stále to je rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
229
30.11.25 08:44

@Snopy123 na co chůvu? Když mám babičku, která je zadarmo. Nejsem naivní, vím, že stát se mi o dítě nepostará. Proto nám stačí to jedno.
Další aspekt je finanční stránka, vyděláváme tak akorát na to uživit pohodlně to jedno jediný dítě, máme hypotéku, další rok nás čeká refinanc. A například moje máma nám platí pro dítě tábory, kroužky, ŠVP a zaplatí rovnátka. To je taky další pomoc, která nám v tom rodičovství pomáhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14687
30.11.25 08:46
@Lucy75 píše: Více

To není, že bych nebyla rada, ze čekám miminko, ale cítila jsem se tak strasne špatně, ze případného dalšího už se kvůli tomu vyloženě bojim. První bylo úplně v pohodě, o tom jsem nevěděla, druhé sem tam něco, ale ještě to šlo, i když jsem byla strasne unavená a tlustá, a třetí, to byl učiněny mordor, ke konci jsem skoro nemohla chodit, stát, nic, a po porodu jsem chodila asi čtyři měsíce jako devadesatileta babka, úplně mě to fyzicky zruinovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
30.11.25 08:52
@Liberalissima píše: Více

Peosim o dalsi pripady jako budouci mama. At se pripravim na to co me ceka🤣.

Zatim jen slysim, proc jsem si dite neloridila driv, ze mam nejvyssi vek (34) a kdy se vratim do prace, leotoze chudak partner me bude muset živit.

• Citovat
  • Upravit
3436
30.11.25 08:54

@Torryy Tak když nezvládáš uživit 1 dítě, logicky si nebudu pořizovat druhé. Pak asi otevírací doba školky je stejně pasé a nic neřeší.

No píšeš, že Ti nedošlo, že na rodičích budeš opět závislá. Tak nemusíš ne, když nebudeš chtít. Tak neber mámu zadarmo a zajisti si to jinak a nemusíš být na nikom závislá.

Omlouvám se, asi nechápu. Píšeš uživíme pohodlně tak to jedno dítě a pak napíšeš seznam co všechno vám máma platí. Kde to dítě pohodlně uživíte? Kroužky, rovnátka, ŠVP patří do uživení dítěte ne? Proč vám to platí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
30.11.25 08:59
@Cenarius píše: Více

Tak u Polaku je ten problem uplne jiny ndz v bydleni..prosre spousta mladych lidi nechce v te zemi vubec zit. Nelibi se jim hodnoty, klima. A spousta holek tam hlavne nechce rodit (zdravotní důvody), protože se neciti v bezpeci a nechce tam vychovávat děti. My s timhle problém nemame

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin