Co byste vy konkrétně potřebovali, abyste měli více dětí?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9154
30.11.25 11:24
@Havlova píše: Více

Ty jsi taky starší edit. spíš o něco mezi 15-20 let.
My jsme šly spolu se sestrou do školky, jak mamka nastoupila do práce. Pamatuji si akorát prázdniny ve školkovém období. Jak jsem psala, to si nás babi v létě brala do práce. Nikdy neměla řidičák na auto. Jezdila na kole nebo na babetě. A bydlí od našich 6 km v jiné obci. Od nástupu do školy si pamatuji, že jsme zůstávaly samy v létě doma. Volně. Na tábory jsme nechtěly. Byly jsme spolu na jednom. Křesťanský pobytový. Starší dcera má teď kamarádku na střední. Dělá školu v mém rodném městě. Kamarádky mamka naše táborové fotky vytáhla, aby je ukázala holkám a hlavně naši mladé.

Příspěvek upraven 30.11.25 v 11:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7786
30.11.25 11:38

Taky nevím kde se vzalo, že dřív byly všechny babičky v důchodu. Mojí babičce bylo 40 když jsem se narodila takže normálně chodila do práce až do mé dospělosti. Tu druhou teda pamatuju už jen v důchodu, ale byla o dost starší a měla 5 dětí tak šla dřív. Že je víc peněz a společnost je bohatší je asi pravda, ale bydlení začíná být nedostupné. V tom bych viděla tu hlavní překážku. Ale čistě jen proto se asi méně dětí nerodí, prostě už to není priorita mít děti.
Co se týče školky, syn loni chodil do DS a tam bylo zavřeno jen 2 týdny v létě. Teď chodí do státní, ta asi bude zavřená, ale doufám, že se budou točit jiné školky v okolí, případně by zas mohl do té skupinky. Loni tam taky bylo pár dětí, co už chodily jinam, ale na léto se domluvili.
Spíš mám obavy až bude chodit do školy, ale zároveň ještě bude malý, aby byl celý den doma.
Obě babičky máme daleko a ta moje (moje mamka) ještě pracuje.
Protože škola má i mnohem víc jiných prázdnin nejen v létě. My dokonce můžeme přihlásit děti do školky i na 22. a 23.12. a 2.1.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106987
30.11.25 11:40
@Snopy123 píše: Více

to mi je jasne…z tech gymplu apod. mozna ani nebyly tenkrát
I když ex dělal ekonomku a někam hned nastoupil, takže mozna ano

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42498
30.11.25 11:50
@Venetia píše: Více

No, takže nejdostupnější bydlení je v Evropě v Bulharsku? Nejméně dostupné třeba na Maltě? (Ukrajinu vynechávám záměrně).
Rozhodně to nebude jen a hlavně v bydlení. Děti se nerodí ani tam, kde jsou výrazně prodětsky orientovaní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3436
30.11.25 12:23

@Marieke To je fajn. U nás je zavřeno. Bez náhrady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56275
30.11.25 12:38
@Anonymní píše: Více

To je mi líto, s tim zdravím. To chápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29756
30.11.25 12:44
@Anonymní píše: Více

Myslím si, že je jina doba. Pro lidi je nejdůležitější svoboda a s dětmi omezení je, jakkoli se snaží kdekdo namluvit, že ne. A aby děti vychovaval v podstatě někdo jiny (chůva, škola, instituce) nedává moc smysl. Mladí lidé uvádí také důvod ekologicky a že do dnešního světa přivést děti je nerozumne. Takže ty tebou zmiňované věci by stály stát jen peníze, ale efekt by byl minimální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15005
30.11.25 12:48

. Omyl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106987
30.11.25 12:54

to tedy nebylo… my meli ve škole jednu jedinou matku co mela dite cca kolem 35…byla to rarita

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106987
30.11.25 13:56

spise možnostmi…v padesáti uz si tezko hypotéku vezmes, obzvlast, kdyz si sama

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31291
30.11.25 14:02

Tve návrhy mi prijdou poněkud scestné… Že by mi jako minimalni delka tabora dva tydny a o rok zkracena zakladka presvedcila k dalsimu porodu??
Ehm…ne.
Pokud bych měla teoretizovat (protoze dalsi dite sem nechtela a ani nechci, i kdybych vyhrala sto milionů a mela k dispozici dve chůvy), tak si myslim, ze by to byla výraznější podpora zkracenych pracovnich úvazků, větší flexibilita a možnost a dostupnost (firemnich) skolek od nizsiho věku dětí. Take si myslim, ze by nebyly od veci vyrazne danove slevy (podpora pracujících potenciálních rodičů), ktere by mohly ulevit rozpoctu rodin a pritom by se nerozhazovaly socialni dávky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106987
30.11.25 14:05
@Havlova píše: Více

netvrdím, ze jen o bydleni…reagovala jsem na ten prispevek…nicmene to bude jeden z nejdulezitejsich bodu.
Jednoduše ty deti uz tolik nepotrebujeme, aby se porizovaly do špatných podmínek.

Drive nebyla antikoncepce, tudíž nejdříve se otěhotnělo a pak az resilo…casto se musel nejaky čas přečkat u těch rodiču…dnes je to opačne…neda se to srovnávat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56275
30.11.25 14:05
@Venetia píše: Více

A proč ne? Kamarádka si bere hypo v 52.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6304
30.11.25 14:09

Odpoved na uvodnu otazku: spolahliveho chlapa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106987
30.11.25 14:11
@jkra píše: Více

tak asi ma nejaky zaklad nebo vysoký plat…co ja vim

a hlavne nekoho, kdo to doplatí nebo obstará v připade, ze to za život uz nezvládne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin