Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kelsey1 Tak moje prarodiče se narodili v roce 29 byli doma 4 během 6 let. Pak jim jedno dítě umřelo l za války, tak ještě měli tedy o hodně mladšího sourozence, protože náplast. ![]()
Druhý byl ze 3 sourozenců - rok po sobě. Žádné další děti pak už neměli.
U manžela měli 5 děti, ale tam jsem je ani neznala na tož aby nám někoho hlídali.
Ne každý měl vždy děti 20-45 a není hlídačky kam se podíval.
Mně máma říkala, že o ty jesle byl celkem zájem. Že na místo čekala?, ale dostala. Jen měla blbě práci daleko, musela hodně dojíždět. Proto mě vozila už v 6.10 a pracovala od 7.00 hodin.
Asi kdyby všichni měli hlídání tak ty jesle nejsou plné. ![]()
Ale počty nevím.
Jesle si pak pamatuji když jsme tam za sociku chodili na návštěvu, protože tam pracovala příbuzná. Vybavuji si, jak měli všichni to stejné oblečení na zahradě, kde jsem si s nimi mohla t. Ale ta teta mě tedy taky nehlídala jinak.
Příspěvek upraven 30.11.25 v 09:57
My jsme se sestrou v jeslích nikdy nebyly. Až pak ve školce.
@Kelsey1 Chapu, ty jesle se tu řešily. Že někde byly v domácnosti jako, někde hlídala rodina pracující, atd… U nás žádná osoba na hlídání nebyla a při RP krátkém byly řešeni jesle.
Mně spíš šlo o ten argument, že byli prarodiče přeci již v důchodu, když chodili v 55 už tenkrát.
No u nás nebyli. A ani tedy z okolí prý máma nikoho neměla. Většina jejich kamarádů měla lmladé rodiče, protože mít staré rodiče v těch letech prý bylo docela nic k závidění.
Ale to byl pohled mých rodičů.
Ja měla v době školky i pracující prarodiče.
a to i odchodem do důchodu v 55 letech.
Příspěvek upraven 30.11.25 v 10:03
@Kelsey1 píše: Více
Já ani v té školce - mamka byla doma s bratrem po těžkém úrazu, tak mě nevzali.
Sedmdesátá léta.
@jkra píše: Více
Moje babicky - rocnik 22 a 36, obe mely jen dve deti, samy byly z vice deti a jejich matky tedy do vyssiho veku rodily. Jedna babicka mela deti okolo dvacitky, druha porodila mladsi dite ve 31 - a to si vyslechla, ze je stara matka. A kdyz si proberu svoje kamarady a znamy, jen dva se narodili matkam okolo ctyricitky, oba byli oznacovani za vejskrabek.
A jeste mam poznatek ke skolkam - mama ucila ve skolce ve meste, kde se skolky stridaly v prazdninovem provozu. Pravidelne minimalne tretina prihlasenych deti vubec nechodila. Ve finalne ve tricetitisicovem meste chodilo o prazdninach treba sedesat deti…
@jkra píše: Více
Mozna myslis me. Sedi to, asi tu nebude nikdo dalsi v uplne stejne situaci. Nejde o to ze bychom nezvladli financne, to bychom zvladli klidne jeste dve a zazemi mame. Jde prave o to co jsem psala tady. Dite od narozeni celkem narocne, plan byl zkusit hned druhe jak to pujde, jenze ta doba jak to pujde nejak nenastava a me uz bude 40. Bohuzel me zdravi fakt zlobi od porodu, za coz asi muze i 5 predchozich let stravenych kolotocem ivf a potratu v ruznych stadiich tehotenstvi. Podpora od manzela slaba a nikoho jineho nemam. Vim ze jak se dite bude osamostatnovat, nebude kazdy druhy tyden doma, i ja se dam dohromady, nebudu resit ze si ani nemam kdy dojit k doktorovi, a pak by to slo, ale to uz pro me bude pozde. Kdybych mela prvni v 29 jak jsem chtela, mam jich urcite vic.
@Snopy123 Protože chce, nemá jinou možnost nám pomoc než tu finanční. Ještě hodně pracuje, do důchodu jít nechce. Tou prací žije. A protože teď dosáhla toho, že je finančně zabezpečená, výdělečně činná, ale nějak nemá potřebu utrácet za sebe, tak pomáhá nám. Jsem jedináček, je to celkem logický, nemá nikoho dalšího.
My bychom mu to taky zaplatili, ale nemusíme. Tak pak alespoň zbyde víc na výlety a dovolené. Ale zas nejsme milionáři a jsme zatížení tou hypotékou.
Pohodlně tím myslím, že se nemusíme tolik uskromňovat a počítat.
@Torryy Nemyslím to špatně. Ale není vám zvláštní si nechat živit dítě od prarodiče? Jede prarodič Ti řeší dítě po obědě a druhý platí kroužky, rovnátka a ŠVP? (nebo jestli je to ten stejný ).
Mam to jinak nastavené a ty peníze bych si nevzala … a tedy ani babičku nechtěla vyuzivat každý den. Ono nemá žádný svůj život? Svoje zájmy, koníčky, kamarádky … Ona žije pouze vašim dítětem a krom práce nic nemá?
Jak píšu, tohle mám jinak.
Proto mě to jen překvapuje.
My tedy máme oba sourozence ale i tak chci, aby si naši svoje peníze užili pro sebe. Oni rádi cestují, mají hromadu známých, práce je baví ( máma pracuje i v důchodu - naplňuje ji to ). Ale nechat si platit rovnátka, kroužky, ŠVP). Tohle mám jinde. Mě by asi hamba fackovala, protože tohle jsou pro mě polozzkc které ma zajisti rodič. Navíc ve chvíli, kdy na ně s klidem mám.
Ale tak dik za pohled, že jinde to může fungovat i jinak. ![]()
Příspěvek upraven 30.11.25 v 10:59
@větvička1 Tohle je běžná situace, jakékoliv prázdniny, nahlásí se spousta dětí a pak jich přijde pár a ještě je to od matek na mateřské. Nechápu, jak je možné, že ty děti nechodí, mají snad rodiče v práci, ne?
@Snopy123 píše: Více
Je to takhle. Rodiče od manžela jsou v důchodu, máme to štěstí, že hlavně jeho maminka - moje tchyně je vyloženě pečující typ a ráda hlídá. Baví ji to a užívá si to, upřímně kdybych ji řekla, tak a teď ti ulehčím, budeme mít chůvu, tak se urazí.
Moje máma je pracující, ale má prostředky, jen nemá čas. Proto pomáhá finančně, ta zas říká, když jsem já byla máma, tak mi nikdo nepomohl a musela jsem počítat peníze a sobě odpírat. Nechci ať tohle řešíš.
Její nastavení je takové, že by pro mě udělala všechno.
Možná je to blbý, ale beru to jako formu lásky k vnukovi. Jedna se stará hlavně přítomností a druhá finančně. Oběma jsem vděčná a bez nich by to bylo náročné.
@Torryy a kdyby jsi měla tu školku s otevírací dobou dle potřeby tak by tchyni byla ráda a nebyla by uražená, že je dítě ve školce do večera místo u ní?
Protože pokud máš tchyni, která je pečující a naplňuje jí to tak asi je úplně jedno jestli jakou máš dobu školky ne?
Nebo ona 2 děti by nezvládla nebo nechce?
Ja totiž myslela, že tu tchyni využíváte, protože to jinak nejde a není cesta jak to dát.
Příspěvek upraven 30.11.25 v 11:17
@Anonymní píše: Více
pak je, ale jasne, ze spousta lidi na to bydleni nedosáhne…proto ty děti nemá.
Takže zase omezeni pouze na vyssi tridu. která si to muže dovolit.
@Venetia Tak bytová politika se mění. My si první bydlení pořizovali před 20 lety za ceny jiné než jsou dnes. Zase v 50 máme splaceno.
Ja si tedy život v najmu nechci jako důchodce představit. Ale je to nastavením.
Příspěvek upraven 30.11.25 v 11:21
@Snopy123 píše: Více
Jasně, syn nechtěl ve školce spát, a babička si taky myslela, že do oběda stačí. Pořád se tu bavíme o potenciálním druhým dítěti. Protože to, že teď máme štěstí na rodinej support neznamená, že bychom ho měli i po druhé. Nehledě na fakt, že syn se mi narodil v 25, druhé bych tak plánovala nejdřív v 35. A to už nevím, jak na tom budou rodiče manžela.
Ale abych se odhodlala mít to druhé dítě, potřebovala bych větší systém státem garantovaných služeb/jistot. Co mě naučilo první dítě je, že nevydržím doma déle než 1 rok, potřebuji práci jako kyslík. Proto potřebuji i ty podmínky, které jsem zmiňovala poprvé. Jako provozní doba, kratší prázdniny, jesle a nehrocení rýmiček a virózek. Jen díky babičce mám na kontě OČR. Ráda bych to při teoretickém druhém dítěti udržela dál.
Ale takhle, vím, že je to nereálné, a proto je pro nás rozumné mít jedno dítě.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.