Co byste vy konkrétně potřebovali, abyste měli více dětí?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
38
30.11.25 14:21

Nemyslím, že je to jen o bydlení, spíše to bude o pohodlnosti a nechuti se nějak omezovat.

Mám 3 děti, nejstarší má teď čerstvě 18. Hypotéku jsme si brali, když jsem byla těhotná s druhým, takže já 7500 plus plat manžela. Hypotéka tenkrát 12 tis. A přesto jsme měli ještě třetí dítě. Do práce jsem chodila na částečný úvazek na všech RD. Dovolené byly holt levnější v té době. Babičky pracující, až u třetího dítěte byla jedna babička v důchodu. Pomoc jen občasná, žádné vyzvedávání a vození. Bylo to náročnější, ale zvládlo se to.
Chápu ale i názor ohledně kratší školní docházky, já jsem chtěla děti brzy po VŠ, ale chtěla jsem i nějakou praxi. Specializaci v oboru jsem si dodělávala až v průběhu RD a po ní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
136
30.11.25 14:50

Ve Švédsku je uzákoněno, že muž musí ženu na rodičovské vystřídat, jinak musí vracet část peněz nebo tak nějak. Mají placenou rodičovskou 2 roky, z toho muž musí být minimálně 3 měsíce, ale zároveň to může být i víc. Zkrátka jak se domluví. Funguje to už dlouho. Ve výsledku ženy nejsou tolik diskriminované na trhu práce, protože na rodičovskou chodí ženy i muži, stejně tak není tak velký rozdíl mezi platy v rámci pohlaví. Tohle by usnadnilo návrat žen do pracovního procesu, myslím, že i pro muže by to bylo velmi přínosné. Pochopili by, nakolik je práce kolem dětí náročná, prohloubili by s nimi vztah. Myslím, že 3 měsíce by to měl zvládnout každý muž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42498
30.11.25 15:02
@Ranni.Vecere píše: Více

A přesto je tam fertility rate 1,42. A velmi silná muslimská komunita. U nás je 1,36. Takže v podstatě žádný rozdíl.
Jinak ano, ve vztahu mužů k dětem by to znamenalo značný posun.

Příspěvek upraven 30.11.25 v 15:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3436
30.11.25 15:02

@Venetia Tak zase v 50 většinou nemáš už malé děti a snad aspoň trošku jsi finančně zajištěna a to i v případě rozvodu.
Pokud Tě netrápí nějaké zdravotní problémy třeba.
Sama v 50 je asi situace nič moc, ale tak snad něco máš ne? I kdyby 1+1 někde na sídlišti. To se na hypo dá snad skoro všude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3436
30.11.25 15:17

@Ranni.Vecere Pokud si dítě neděláš s blbem, tak se s ním dá domluvit a na pochopení nepotřebuje příkazy a podmínky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106987
30.11.25 15:23
@Snopy123 píše: Více

mne uz davno 5O neni a mam prd…podnajmy jsou drahé, takže z bezneho platu moc nezbyde…a uz by to ani k ničemu nebylo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
30.11.25 15:42
@bramburkaJ píše: Více

Nesouhlasim s tebou.

Rodicak jsi mela 7500 kdy? Nekdy kolem roku 2007-2010? A platili jste hypotéku 12 tisic.

To je jak kdyby jste dnes splaceli 18 tisic. Takhle levne te dneska hypoteka nevyjde. Počítej spis tak 40+ tisic. Normalni byt. Zadny palác.

Ano, bydleni je prokazatelně dražší. Nejen ve faktickych cislech, ale i pomerove vuci mzdam.

• Citovat
  • Upravit
38
30.11.25 15:50

@andrasteia Dnes platím 10 tis :lol:. Takže pohoda oproti těm 12 tis. A dnes jsou platy úplně jinde, mám více než trojnásobek toho, za co jsem nastupovala po VŠ. Kolem mě nikdo hypotéku 40 tis. nemá. Kolegyně má hypo kolem 10, kupovala byt letos, měla teda i našetreno. Záleží samozřejmě na lokalitě, a jestli byt nebo dům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
30.11.25 16:03

@andrasteia Průměrná hypotéka rok 2011 byla 1,67 mio (my měli vyšší), průměrná mzda 24 tis. Průměrná hypotéka 2025 4 mio, průměrná mzda přes 49 tis. Takže zase tak výrazný rozdíl to není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
30.11.25 16:11
@bramburkaJ píše: Více

Nevim, odkud jsi a kolik se u vás pohybují nemovitosti. Ja vim, za kolik a s jakou splatkou kupovali byt moji rodice nebo moji o 10 let starsi kolegove. A kolik z te splatky byly treba uroky, poměrově vůči splatce jistiny.

Nebudu se s tebou dohadovat, prostě ten pomer se brutálně zmenil. Minimalne ve městech. Nerikam, ze driv to bylo jesnoduche. Jen dnes by si casto lidi to dame bydleni, v jakem ted jsou, nemohli dovolit. Ani s vyšším příjmem.

• Citovat
  • Upravit
9154
30.11.25 16:16

Když někdo neuvažoval o pořízení vlastního bydlení 20-30 let zpět. Tak těžko bude dohánět čas teď před šedesátkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12885
30.11.25 16:17
@Snopy123 píše: Více

Ale my samozřejmě můžeme mít školky otevřené klidně 4 hodiny denně s tím, že jinak by to bylo příliš drahé, náročné pro učitelky a nevím co ještě. A že děti dělali rodiče, tak ať si to holt s prací zařídí jak chtějí. To si samozřejmě můžeme vybrat, takovýto přístup.

Jen je pak trochu natvrdlé se divit, že je těch dětí čím dál míň :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77384
30.11.25 16:34
@starfish_at_night píše: Více

s ničím, co uvádíš, jsem neměla problém

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77384
30.11.25 16:40
@Janli píše: Více

no já si také myslím, že po válce a v 50. letech už ženy nerodily 20-45 let, moje babičky narozené 1929 a 1935 měly každá 2 děti, od otce teda porodila ještě první, které zemřelo 4 měsíce po narození na zápal plic, vdávala se v 5. měsíci a stahovala se, aby nikdo o těhotenství nevěděl, 2 měsíce po svatbě se narodil syn, tedy v 7. měsíci, byl 4 měsíce v inkubátoru, a až jim ho dali domů, zemřel na zápal plic - myslím si o tom své, není ani uveden na náhrobku rodinného hrobu,
druhá babička potratila mezi dvěma porody,
ale žádná z nich nechtěla víc než 2 děti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3436
30.11.25 16:46

@Liberalissima A máš očití, že otevírací doba školek se dobou nějak horší …? Že nemáš lepší a lepší možnosti?
Kdysi třeba nebyly soukromé školky, DS, atd.. a děti se rodily i tak :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin