Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, zda-li jste některá brala AD asentru v těhotenství ( v i v prvním trimestru?). A zda bylo miminko úplně v pořádku.
Ahoj, já beru Asentru a Neurol, ale až od 2. trimestru. Jak psychiatr, tak porodník mě ujistili, že Asentra je bezpečná a dává se běžně po celou dobu těhotenství. Já jí budu mít minimální dávku i při kojení. Miminko je zatím v naprostém pořádku
Ja ad neberu
3 roky, sama jsem je visadila, ale rikala jsem si ze uvim co v tehu a treba se vratim k tomu. zatim porad ok.ale treba kdyz jdu na zubni bych uvitala neco na tu fobii, jednorazove..ten neurol se tedy muze? i v tehu?
@Andy27 Neurol se může, pokud převažuje riziko pro oba na rizikem pro dítě. Mně tedy oba lékaři tvrdí, že se dává taky běžně a že nevadí. V prvním trimestru se myslím nedává. Já ho beru od pátého měsíce
Ahoj, já beru Asentru asi měsíc, 1 tabletu po obědě. Vůbec si nedovedu představit, že bych ji teďkom měla vysadit a existovat bez ní. Než jsem ji začala brát tak jsem měla strašné strachy a nebyla jsem schopná samostatně fungovat. Teďkom je mi fajn. Minulý týden jsem zjistila, že jsem těhotná. Moje gynekoložka mi řekla striktně, že ji musím vysadit. Já ale čekám co mi na to řekne moje psychiatrička, ke které jdu za dva týdny. Nerada bych nějak ublížila mimču, ale taky vím, že bez ní to nezvládnu. A na různých diskuzích se názory různí. Nemáte s tím někdo zkušenost?
Ahoj,
brala jsem u prvního dítěte.. včetně ještě léku na spaní a cosi..
Jak jsem zjistila, že jsem těhotná /3tt/ volala jsem a na spaní jsem vysadili hned i ty druhé, nechali Asentru ale jen čtvrtku a to po dobu asi týdne, dvou?, kdy jsem k psychiaričce došla a vysadily jsme..
Zda byly následky? Nevím.. nějaké pobyty v nemocnici byly, nemoce taky, ale jak určit, co byla příčina, nevím..
A dala ti psychiatrička nějakou náhradu nebo jsi to zvládla bez antidepresiv. Já se totiž obávám, že bez nich to u mě nepůjde. Samozřejmě stát se může kdykoliv cokoliv bez ohledu jestli něco bereš nebo ne. Jenom si tak říkám, že feťačky a alkoholičky mají většinou zdravé děti. Tím se teda utěšuju.
A můžu se zeptat, proč jsi vůbec AD brala? Jaký jsi měla problém?
Ahoj,
brala jsem ji v prvnim trimestru, pak jsme postupne vysazovaly. Moje gynekolozka tvrdila, ze to neni nutne, ze rozhodne miminku nevadi. Nicmene ja jsem chtela zkusit fungovat bez leku. No dopadlo to tak, ze treti den po porodu mi v porodnici museli zastavit laktaci, protoze muj stav velmi zhorsila, a nasadit Asentru zpatky, rozjela se mi silna poporodni deprese. Takze doporucuji dukladne vse probrat s psychiatrem, at se v tom pak neplacas. Drzim palce!
Já právě doufám, že mi ji nechá nebo napíše něco jiného. Podle mě by na mimčo měl mnohem horší vliv stres a moje psychika, než když si jednou denně dám jednu tabletku, a to mám tu slabší 50mg. Stejně když si člověk představí jaký vzduch dýchá, co všechno obsahuje strava a voda, tak se to vyrovná. To bych musela žít někde v Alpách na bio farmě, aby všechno bylo tak zdravé jak by měla matka a dítě mít.
Presne tak. Navic Asentra se doporucuje nevysazovat driv nez po pul roce lecby, takze si myslim, ze Vam ji snad necha. Rozhodne se nenechte ukolebat, ze to zvladnete bez leku, kdyz se na to sama necitite. I za cenu zmeny lekare. Mnohem lepsi je klidna a spokojena maminka, nez se nervovat bez prasku. Syn je zdrave a spokojene batole, zadny vliv to na nem nezanechalo. Hlavne si pak pohlidejte, aby Vas brzy po porodu pozvala na kontrolu. Nikdy bych neverila, jak s clovekem zamava sestinedeli. Kdybyste potrebovala, klidne mi napiste SZ.
V pondělí jsem objednaná k jinému gynekologovi, tak se o tom pobavím i s ním. A snad nebude tak radikální jako moje předchozí gynekoložka. Aspoň budu mít možnost porovnat. Potom uvidím co na to psychiatrička a pokud se k tomu bude stavět taky skepticky, tak se objednám ještě k jiné, abych znala více názorů. Ale stejně mě více zajímají zkušenosti opravdových žen.