Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jsem zoufalá. Otěhotněla jsem velmi nečekaně přes HA…najednu stranu mam strašnou radost, ale bude mi 19, budu maturovat, bydlím s rodiči a prarodiči…no, zkratka jsem mlaďoučká! ![]()
Já si mimi chci strašně nechat, mamka to sice vzala moc dobře, ale očekává, že pomažu na potrat, tatka mi rekl, ze je to moje rozhodnutí a že mě podpoří ať bude jakékoliv. Přítel chce, ale bojí se, že nevyjdeme s penězi. On sice vydělává, ale taky je u rodičů…ti to ještě nevědí…u nich to je komplikované, mají složitou finanční situaci, takže spíš on živí je.
Já se bojím, že už bych pak mimčo mít nemohla, trpím na záněty močového měchýře.
Tak…snad jsem napsala vše podstatné, tak prosím raďte. ![]()
Radím si dítě nechat. Tak mladá zas nejseš, přítel taky chce, rodiče tě podporují. Už je asi jen málo věcí, které bys k tomu ještě mohla chtít.
A ani nezníš tak strašně zklamaně a zničeně, že by potrat převážil možné psychické (nebo, jak píšeš, fyzické) problémy po něm.
Rozhodni se s přítelem, je to i jeho dítě.
Těžko radit, musíte si sednout s přítelem a probrat to, kolik dáte dohromady peněz, zda by si nemohl najít práci natrvalo, aby vás uživil, ty budeš mít rodičák, potom se poptat na přídavky, ale u vás asi ne, když bydlíte s rodiči. A v nejhorším případě se poradit i s rodiči, co by radili a jak by to řešili-ne aby oni to vyřešili za vás, ale poradili. Konečné rozhodnutí bude na tobě a příteli-vaše dítě-vaše starost. Přeju, co nejlepší rozhodnutí nejen pro vás, ale hlavně pro to malé. ![]()
Na potrat bych nešla, ale to co by dělal tady kdokoliv z nás, to ti asi moc nepomůže ![]()
Myslim, ze jedina moznost jak z potratu psychicky nezblbnout, je byt pro nej pevne rozhodnuta od prvniho okamziku. pokud pochybujes, tak to znamena, ze jsi vlatsne pro to si dite nechat, akorat se bojis okolnosti.
19 neni tak malo, kdysi bezny vek na prvni dite ![]()
Neporadim Ti, ale držím palce a věřím, že se rozhodnes správně
jinak gratuluji ![]()
Já osobně bych v 19-ti letech nešla, znám spoustu holek co měli mimča ještě dříve, ale vždycky bych se řídila svým pocitem, jestli Ty a přítel si to přejete. Na „tchýni a tchána“ bych asi moc nedala, protože nikdy nevíš co Tě v životě potká. Vždycky se to dá nějak finančně zvládnout, my měli relativně hodně peněz a teď jsme se ocitli v situaci že máme nemocenskou a rodičák. No hrůza, ale žijem a bude líp
a ze svoji zkušenosti musím říct, že malé miminko stojí daleko míň než to velké ![]()
Ono není tolik případů kdy po potratu už dítě nemůže žena mít. Mnohdy mezi potratem a opětovným snažením tyto ženy mívají i desetiletí braní HA. Což je mnohem větší problém pro budoucí početí.
S tím že jsi mladá. Jsou i 16 leté prvotřídní maminky. Tohle rozhodnutí je na tobě. Ale také se muže stát že s mimčem a přítelem budete mít u rodičů jeden pokoj než se postavíte na vlastní nohy.
@nimitka nechod na potrat..určitě ne.Jsi mladá, já měla první dítě v 18 leteh a je to to nejkrásnější co může být..nedělej to, později bys toho litovala určitě.
![]()
Já bych na potrat nešla. Víš, budete pak rodina ty+přítel a to malé a to, že živí rodinu je sice hezké, ale pak budeš jeho rodina ty takže v první řadě musí zaopatřit vás… Vždycky to jde nějak udělat tak holt dítko nebude mít značkové věci a tak. Se 6000 kč vyjdeš na mimčo uplně krásně, když budeš šetřivá tak ti i něco zbyde..
Je mi 21 a mám ročního chlapečka a zase moc mladá si nepřijdu…
Jednou nám sem pošleš foto mimuška a uvidíš jak budeš ráda..
Tady nemužou neznámí lidi radit. To je jen VAŠE rozodnutí. Nebo se vážně rozhodneš podle toho co ti my řekneme? Já radím napotrat nechodit
@Iv85 píše:
Já osobně bych v 19-ti letech nešla, znám spoustu holek co měli mimča ještě dříve, ale vždycky bych se řídila svým pocitem, jestli Ty a přítel si to přejete. Na „tchýni a tchána“ bych asi moc nedala, protože nikdy nevíš co Tě v životě potká. Vždycky se to dá nějak finančně zvládnout, my měli relativně hodně peněz a teď jsme se ocitli v situaci že máme nemocenskou a rodičák. No hrůza, ale žijem a bude lípa ze svoji zkušenosti musím říct, že malé miminko stojí daleko míň než to velké
Přesně tak, znám dvě hoky, kteři otěhotnily neplánovaně, dítě si nechali vzít a litovali, jelikož nikdy jindy už dítě nemohli mít, nechci tě strašit, ty sama musíš vědět zda miminko chceš, ale je vidět, že chceš, tak to opravdu nedělej, nějako to vyřešíte, ty budeš brát rodičák, můžete bydlet u rodičů a určitě to zvládnete i tatka tě podporuje, sedněte si všichni a popovídejte si. ![]()