Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdá se mi to nebo se to tu pořád točí kolem financí? Ano je hezké mít peníze, ale kdybych se pořád jen ohlížela, že nemám na dítě dostatečné finanční prostředky a stále jen na něco čekala a šetřila, může se stát, že až ty finance budu mít, tak mi nějak v tom shonu ujede vlak a žádné dítě mít nebudu. Na dítě bude pozdě…
Dítě chceš, bydlet s ním máš kde, podporu máš alespoň u jednoho z rodičů jasnou - finance moc nejsou to je jasné, ale jakmile začneš pracovat a přítel taky tak budou takže do budocna to bude s financema lepší než teď. Budeš dostávat rodičák - cca 4000 měsíčně tuším a to na miminko do školkovného věku stačí v pohodě. Já při miminku dodělávám VŠ - takže když se chce všechno jde. Podle mě není co řešit - snad jen jak se bude jmenovat!
@LUCIPERKA-ddub Já to vnímám podobně jako ty. Nelíbí se mi to, ale v dnešní době je ta finanční soudnost v určité míře potřeba.
Ale i tak by se zajištěnější neměli tak povyšovat a dělat chytré - v ČR stačí podepsat jednu běžnou smlouvu a i bez zadlužování kvůli nové televizi je možné být za chvíli neoprávněně zničen exekutory…
Zkrátka to chce aspoň nějaké perspektivy, jít tomu naproti. Ale když už to dítě v tom břiše je, proč ho zabíjet? Pokud mám kolem sebe někoho, kdo práci má, vždycky se dá nějak uskromnit. Lepší než pak platit statisíce za umělé oplodnění. Z mého pohledu.
Tady se teď řeší přesně to, co jsem měla na mysli. Každý má tu představu o životě zcela jinou, já se s názorem @Lively také nemůžu ztotožnit, mám jiný. Samozřejmě to neznamená, že by můj nebp její názor byl lepší, každá si žije svůj život dle představ a tak to má být. Každý argument bych mohla ze svého pohledu vyvrátit. Život je o prioritách a ty má každý někde jinde.
Někdo to bere, jako růžové brýle (zakladatelčiny představy) a někdo jako každodenní realitu-jen sama zakladatelka si musí zodpovědět zda to zvládnou po finanční stránce. Ano první dítě je velmi náročné, ale především na psychiku-v dnešní době i ta výbava se dá pořídit za pakatel, když se to bere s rozumem.
A poslední věc, anouznávám je tu spousta žen, které otěhotněly přes antikoncepci, každá si musí sama zodpovědět zda braly poctivě a zda skutečně selhala antikoncepce nebo ona dotyčná sama ve své spolehlivosti, ale zkuste neurážet všechny šmahem, protože věřte nebo ne existují i takové, kterým antikoncepce skutečně selhala a argumentovat tím, že ji měla žena změnit. Vy když používáte antikoncepci, tak víte dopředu, že selže a plánujete i její změnu, aby k selhání nedošlo, to je poněkud úsměvné. ![]()
@angelsface nezajistí mi to nikdo, proto říkám, že já bych do toho nešla, kdybych např. neměla jistotu, že se mohu vrátit do zaměstnání atd.
A odchod partnera? No přiznejme si, že u takhle maldých kluků je to řpeci jen více pravděpodobnější. zakladatelka má štěstí na tolerantí rodiče, já jí to přeji, ale měla by se připravit na to, že to nebude jednoduchý a ne se pořád spoléhat na ostatní.
@Paradise S tou změnou antikoncepce jsem to myslela spíše tak, že když už jsem párkrát zapomněla, tak sama sobě nemohu věřit a najdu si jiný způsob, je jich hodně a nejsme ve středověku.
A souhlasím s tebou, že si to zakladatelka musí rozhodnout sama, ale tím svým rozhodnutím ovlivní život několika dalším lidem, např. svým rodičům. Jak říkám, má štěstí, že má rodiče tolerantní a nápomocné.
S těmi, co píší, že otěhotněli pře HA, bych byla opatrná. A´t si hrábnou do svědomí a 100 % řeknou, že nevynechali ani jednu pilulku, nebrali žádné léky, které by ji ovlivnily, neměli průjem apod. Většinou bývá chyba při užívání(tím ale netvrdím, že není nějaká možnost s HA otěhotnět. Hlavně když HA pracuje na principu zabránění dozrávání vajíček a ovulace) -pak se otěhotnět nedá.
S tím počtem otěhotněných to nebude tak horké
@markyska82 píše:
S těmi, co píší, že otěhotněli pře HA, bych byla opatrná. A´t si hrábnou do svědomí a 100 % řeknou, že nevynechali ani jednu pilulku, nebrali žádné léky, které by ji ovlivnily, neměli průjem apod. Většinou bývá chyba při užívání(tím ale netvrdím, že není nějaká možnost s HA otěhotnět. Hlavně když HA pracuje na principu zabránění dozrávání vajíček a ovulace) -pak se otěhotnět nedá.
Teda ja nevim, ale já ani @Lively jsme přeci neříkali nic o tom, že by si měla slečna vydělat hromady penez a pak si pořídit prcka, jen poukazujeme na to, ze to není žádná sranda bez fin. zázemí (které jak jsme se tu dozvědeli nakonec mají). Ne každý má podporu a možnosti jako zakladatelka. Já nejsem optimista, bo v téhle době neni nic zadarmo, nikdo vám nic nedá, všechno si musíte složitě zařídit (tedy jsou i vyvolení, kteří toto nikdy nepoznají) Takže počítám, plánuji rozvažuji zodpovědně se rozhoduji a můj život je o to štastnější a spokojenější - tak mi prosím ten názor (o který jsem se chtela podělit se zakladatelkou) nechte, názory typu peníze nejsou důležité - můžou mít lidé, kteří nepoznali jak moc důležité jsou ![]()
Nimitka: I já Tě chci povzbudit, moje ségra otěhotněla zcela neplánovaně v 19 letech přes HA stejně jako Ty. Od začátku však cítila, že si mimčo chce nechat a i přes to, že přítel byl stejně starý, oba v prváku na VŠ, školy nechali, přítel si našel práci a všechno úžasně zvládli! Teď už mají krásnou 2letou holčičku a jsou maximálně šťastní,) A i když to byl pro rodiče nejprve pořádný šok, tak si ségra stála za svým, že na potrat nepůjde a vnučku milují nade vše,) A ségra dokonce zvládla i dálkové studium,) Ale samozřejmě konečné rozhodnutí je jen a jen na Tobě ![]()
@markyska82 píše:
tak jsem si „hrábla“ do svědomí a představ si, že i přesto, že jsem poctivě užívala, byla zcela zdravá, jiné léky nebrala, apod. tak jsem otěhotněla. Uznávám, že je dost těch, kteří nějakou chybu v užívání udělají a třeba si to neuvědomí a otěhotní, ale vy, co tvrdíte jak je to téměř nemožné si zase uvědomte, že existují i takové, které si to „nevymýšlí“.
Ano nikdo netvrdí, že to zakladatelka bude mít jednoduché, ale já zase tvrdím, že při jejich příjmech to není sebevražda, ale zcela normální realita.Jo nemájí našetřeno, ale to spousta jiných, kteří si dítě pořídili plánovaně také ne.My třeba šetříme v průběhu, když jsme měli první, taky jsme neměli nic, ale mysleli jsme na zadní kolečka a šlo to, pomalu, ale šlo. Taky jsem hned po škole šla na mateřskou a práci jsem našla, sice ne nějakou hitparádu, ale uživit se z toho dalo a po půl roce přišla lepší nabídka a ejhle byli to ok, natolik, že jsme si plánovaně pořídili druhé. Samozřejmě, že peníze jsou potřeba, ale každý tu potřebu má prostě jinou. A,co se týče odchodu partnera-to mě manžel teď se dvěma dětma taky může opustit a s 6000Kč rodičáku by se mi taky žilo špatně, ale já jsem prostě ta povaha, že nad tím nepřemýšlím a řeším problém až nastane, prostě každý jsme jiný.
A co kdyby se v takové situaci ocitla vaše osmnáctiletá dcera???
@Anonymní píše:
tak by to asi nebylo úplně nejpříjemnější, ale jsem si jista, že bych ji na potrat neposílala..A jsem zde od toho, abych jí i pomohla, vždyt to přece není taková tragedie ![]()
@Anonymní píše:
Ještě před otěhotněním (rozhodně dřív než v 18) bych jí vysvětlila, co obnáší dítě mít a co může obnášet absolvování potratu. A pokud by nebyla 100% rozhodnutá pro potrat, musela bych ji podpořit.
@markyska82 píše:
Vlastní blbost nebo nedbalost málokdo přizná.