Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@ynax píše:
Neznám ve svém okolí nikoho, komu by potrat zapříčinil budoucí neplodnost, ale to si musíš rozhodnout sama.
Být tebou, tak to neřeším na serveru, kde jsou skoro samé mámy s dětmi, protože ti většinou řeknou, potrat ne, to zvládneš, zvládla jsem to já, moje kamarádka… Ale… musíte si sednout s partnerem a zjistit - kde byste bydleli, kolik peněz byste dali dohromady, kolik by vás stálo bydlení a provoz domácnosti, jak dlouho budeš ještě studovat - pokud letos končíš, bylo by to OK, pokud ale máš ještě rok, tak je otázka - dovolí ti na vaší škole individuální studium? Pomůže ti tvoje nebo jeho máma s miminem,a abys mohla chodit do školy, učit se a odmaturovat? Např. kdybych byla na místě tvých rodičů, byla bych naprosto proti tomu abys skončila se studiem s tím, že si ho začas doděláš. A až si tohle všechno ujasníte, můžete se rozhodnout, co dál.
no tak já ano, ale nevím, zda na sále nedošlo k jějaké chybě
@nimitka píše:
Ahoj holky, jsem zoufalá. Otěhotněla jsem velmi nečekaně přes HA…najednu stranu mam strašnou radost, ale bude mi 19, budu maturovat, bydlím s rodiči a prarodiči…no, zkratka jsem mlaďoučká!
Já si mimi chci strašně nechat, mamka to sice vzala moc dobře, ale očekává, že pomažu na potrat, tatka mi rekl, ze je to moje rozhodnutí a že mě podpoří ať bude jakékoliv. Přítel chce, ale bojí se, že nevyjdeme s penězi. On sice vydělává, ale taky je u rodičů…ti to ještě nevědí…u nich to je komplikované, mají složitou finanční situaci, takže spíš on živí je.
Já se bojím, že už bych pak mimčo mít nemohla, trpím na záněty močového měchýře.
Tak…snad jsem napsala vše podstatné, tak prosím raďte.
Nemůžu ti radit, co máš udělat. Je to tvůj život, tvoje rozhodnutí, tvoje dítě, tvoje svědomí.
Ale pokud bych byla já ve stejné situaci, nešla bych. ![]()
Věřím, že se rozhodneš správně a necháš promluvit srdce. ![]()
Nešla bych. První jsem měla v 17ti a nelituji, ač začátky nebyli růžový.
Prober s přítelem, kolik peněz dáte dohromady, proberte bydlení. proč on živí rodiče? výbavička tolik nestojí, maturu bys stihnouit měla ne? spíš u vás asi půjde o zázemí a peníze, ty píšeš že mimi chceš, on taky.
já bych v 19ti nešla, to není až tak nízký věk ![]()
Tak ten močový měchýř me stresoval trošku vždy, četla jsem, že to způsobuje neplodnost. Dalším plusem je to, že kromě drahých plen mám vše (kočárek, postýlku, oblečení…) ![]()
Přitel je takový, že chvilku jde jen o peníze, pak není připravený…chjo, ale jaký chlap je někdy připravený.
Na potrat bych v zivote nesla…Ne prici se mi toto proste!!! Prvni ditko jsme pocali kdyz mi bylo 22 a syn se narodil v mych 23 letech.
Mimi jsem chtela uz drive ale smula na partnery..Tak jsem si pockala..
Nikdy bych na potrat nesla, mlada jsi i nejsi uz. Ditko by jsi klidne mohla mit uz, vse se da resit,…
Ale je to na VAS!!Hodne stesti. ![]()
Udelej to co citíš! pises ze by jsi miminko chtela tak to prober s pritelem a nechte si ho ![]()
To ze jsi mlada bych vubec neresila je to vlaste lepsi!!predstav si kdyby ti bylo 40 jak moji tete a teprve cekala mimi je to hruza na stare kolela..vypada pomalu jak babicka a ne jak mamka
ja jsem cekala miminko take v 19 a ve 20 se mala narodila a to jsme ji planovaly. Obavy jsou jasne ty jsem mela taky to snad vsichni. Verim ze se rozhodnes spravne at to bude jak chce preji hodne sily do rozhodovani ![]()
V tomhle se radit NEDÁ. Potrat je jen tvoje rozhodnutí a veškeré následky, ať se rozhodneš tak, či onak, budeš nést ty.
Já bych na potrat v 19ti šla, pokud bych si nebyla na 99% jistá, že v případě odchodu partneru zvládnu uživit dítě sama, bez pomoci rodičů.
Každopádně pokud by s Tebou partner zůstal, tak finance si myslím, že nemáte špatné. Těch 20 tisíc mít budete. Ale v žádném případě si neberte hypotéku.
@Drakelous No vypadá to, že na miminu nemá HA možná ani 50% ochranu
![]()
@ynax píše:Úplně souhlasím. Navíc by hypotéku ani nedali. Teda pokud nebydlí v Mostě a nebudou kupovat vybydlený 3+1 vedel Chánova za 299 000.
s tímhle platem a tvým rodičákem je hypotéka sebevražda
@berry4 mě právě přijde, že je toho poslední dobou tolik, že to není možné…
nějaký pokus vlády o zvýšení porodnosti?
ale to je jen tak mimo ![]()
Příspěvek upraven 26.01.14 v 19:41
Příspěvek upraven 26.01.14 v 19:43