ADHD na VŠ?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44228
5.3.21 22:39

@beata84 Pokud má SVP, měla by to řešit přes centrum podpory studentů se SVP, má úplně každá veřejná univerzita. Většinou se to řeší už při podání přihlášky na VŠ.
Studuji čtvrtým rokem speciální pedagogiku a nám říkají snad na každé přednášce, že cílem této podpory není ulehčit studium, ale pouze zpřístupnit a ty, kteří na to nemají z hlediska duševního onemocnění, to semele. Studium je náročné hlavně psychicky a v případě nás dalkařů nutné skloubit s běžným životem a prací. Ale ani pro studenta denního studia to nebude jednoduché. Oni mají ještě víc systematizovane studium a přesně dané termíny pro splnění. Mám za ty čtyři roky celkem solidní kontakty i z řad denních studentů a se studenty s ADHD nebo PAS jsem se nesetkala :nevim: Běžné a pro nás ostatní velmi poučné je vidět studenty se sluchovym nebo zrakovým postižením. Když byl ještě svět normální, tak byl tlumočník znakového jazyka skoro na každé přednášce a zkoušce, stejně tak je fakulta označena i nápisy v Braillově písmu.

Příslušnou studentku odkaž na centrum podpory studentů. Tyto služby fungují, i když všichni pracují z domu. Musí doložit potřebné dokumenty a teprve potom tím může operovat a uplatňovat nároky.

Ty formality bych jí odpustila. Pokud je v prváku na denním studiu hned po maturitě, tak neměla šanci poznat akademickou etiku a vzhledem k věku k tomu nebude osobnostně zralá, aby jí to došlo samo, protože pravděpodobně zatím žádnou komunikaci na úrovni nevedla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
5.3.21 22:51
@cecetka píše:
@beata84 Asi budu ukamenovana, ale kdo nezvlada studium na VS bez vyhod a bez vyjimek, nema tam co delat :nevim:
Vyjimkou jsou studenti s fyzickym postizenim, treba nedoslychavi nebo nevidomi. Tam ten individualni pristup je nezbytny :think:

Souhlas. Nám bylo teda řečeno, že tady ty to většinou semele. Náročnost studia vyvolá snadno úzkosti, panicke ataky, sociální fobie. Někoho zachrání ten jeden bezplatný rok navíc, může si svým způsobem rozložit ročník(stejné právo má i běžný student), ale taky musí nasbírat určitý počet kreditů za semestr u denních a akademický rok u dalkařů. Toto jim není odpuštěno.

Zpřístupnění studia studentům z kategorií, které uvadíš je fajn. Je to obohacujicí a tito lidé vědí, jak se mají chovat, nikomu nevadí. Už na intru na střední jsem bydlela s neslysicimi studenty(oni byli na jiném oddělení, ale potkávali jsme se v jídelně, společných prostorách, volnočasových aktivitách). Jezdili na učiliště pro neslyšící, takže žádná bezhlava inkluze. Z mého pohledu si dost vážili toho, že mohou studovat. Přijde mi to daleko víc smysluplné než inkluze v nižších stupních, která se často mění ve snahu integrovat kohokoliv kamkoliv :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2358
5.3.21 23:17
@Anonymní píše:
Já mám ADHD v dospělosti a měla jsem ho i na VŠ. Beru léky a budu je asi brát celoživotně. Já jsem teda nepochopila na co se ptáš, ale potkat bych tě jako pedagoga na VŠ nechtěla. Žádné výhody jsem neměla ani nechtěla. Dokončit školu mi pomohla hlavně terapie a empatie, pochopení a víra ve mě mojí terapeutky. Jen blízcí vědí, co m někdy stojí běžné životní úkony. V období zhoršení ani nevyjdu z bytu a logicky pak mám PN jako kdyby mě doma poutala angína. Moc nechápu, co tě na ADHD tak dráždí.

No tak dráždí ji to, že studentka jí píše, jakoby spolu pásly krávy. Jestli žádá nějaké speciální přístupy, jsou na to oficiální formuláře, dokládá se lékařská zpráva a samozřejmě se o tom informuje vyučující. Ne, že jí studentka jen tak vmete, že na přednášku se jí dívat nechce, ale chce individuálně vše znovu vysvětlit. To je vyjadřování hodné tak prvního stupně ZŠ. K vyššímu vzdělání patří i schopnost se nějak chovat a vyjadřovat. To je snad automatické, ne? 8o Ať má klidně deset poruch, ale jestli chce studovat, tak se stejnými podmínkami, jako ostatní nebo tedy s oficiálním a zdvořilým přístupem, ne „hej počkej, já mám adhd“. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22904
5.3.21 23:24

Sama mam dite s ADHD a SPP a mam na to takovy nazor, ze podpora ano, ale jen ze zacatku - MS, ZS. A pak na to bud ma i bez pomoci a nebo ne. Bohuzel ma znevyhodneni, tak bude muset makat vic nez ostatni, aby vystudoval a kdyz ne, tak bude mit treba ucnak. Proste to tak je. Me treba nesla vubec anglictina, tak jsem musela drit 3krat tolik nez ostatni. Mozna se to zda drsne, ale to by fakt kazdy mohl chtit nejake vyhody a pak by ta uroven studia byla hodne spatna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
5.3.21 23:36

Tak náš syn s ADHD na výšce byl…ale žádné ulevy nevyžadoval a ani neměl. Jen u maturity měl více času…Jinak ADHD není o pomalejším chápání-tyhle „děti“ mají právě IQ nadprůměrné…snad jen o poruchu pozornosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
5.3.21 23:41
@Anonymní píše:
Já mám ADHD v dospělosti a měla jsem ho i na VŠ. Beru léky a budu je asi brát celoživotně. Já jsem teda nepochopila na co se ptáš, ale potkat bych tě jako pedagoga na VŠ nechtěla. Žádné výhody jsem neměla ani nechtěla. Dokončit školu mi pomohla hlavně terapie a empatie, pochopení a víra ve mě mojí terapeutky. Jen blízcí vědí, co m někdy stojí běžné životní úkony. V období zhoršení ani nevyjdu z bytu a logicky pak mám PN jako kdyby mě doma poutala angína. Moc nechápu, co tě na ADHD tak dráždí.

Jak nevyjdete ani z bytu??? To je ale jiná porucha, než ADHD, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.3.21 00:21

Já mám pocit, ze neumí komunikovat VŠ přístupem. To se bohužel neměla kde a kdy naučit, respektive to zjistit. Mně je přes 40 let, dálkově studuji VŠ v této době a rozhodně to nikoho nezajímá co řeším, každý chce to své. Co chtějí po 25 lete, chtějí i po mně jako 40 lete, s jinou paměti, dětmi, prací, péčí o domácnost. 25 leta sedí doma a nic neřeší. V životě by mě nenapadlo řešit výjimku. Nevím jestli mi rozumíš co tím chci říct.

Poradila bych se na patřičných místech a chápu, že tě to zaskočilo. Taky můžeš být ta první „zlá“, která ji ukáže své místo na akademické půdě. Nám to dali pocítit i jako dalkařům hned v prváku v zimním semestru. Prudili mladí, přesně jak píšeš a odnesli to i stáří. Asi víc debilně jsem se necítila a to jsem nic neprovedla. Já souhlasim, že na obdobné úlevy by nemělo být na VŠ místo a pokud, tak bys o tom měla vědět. Ovšem by ti taky někdo měl poradit co s tím, abys neměla průšvih. Profesora by asi nikdo neřešil, ale tebe si myslím by někdo rád řešil. Například rodiče té studentky, že bys mohla mít nepříjemnosti.

Každopádně, dala bys mi prosím radu, pokud je to možné? Mně se totiž zase nelíbí jak komunikují někteří doktoři, či magistri, co vzdělávají nás. Obyčejne jsou z jiné fakulty, ekonomické, jazykové, atd.. Chovají se jak hovada. Neučí nás, pouze hodí doporučenou literaturu, jakože informace bez vysvětlení a výuky, žádný didaktický proces se nekoná, z přednášky, že nebude se ani neomluví a když potřebuješ konzultaci, tak ti narovinu řeknou, že nemají čas, že mají, své studenty. V okamžiku, kdy se jedna studentka ozvala, byla zasypána výčitkami a o průběhu zkoušky vůči ní se ani nebavim. Takže… co s tím? A mohla bych pokračovat dál a dál, někteří opravdu nejsou ochotni k ničemu. Takže… taky to s vámi nemáme úplně snadné a věř nebo ne, cokoliv se náznakem pokusilo řešit, končilo totálním vyhlazenim u zkoušky jako hrozba. Já nikomu nic zlého nepřeji, ale ani VŠ učitelé se nechovají tak, jak by měli… a řeknu ti, tento akademický rok se docela urodilo. Absolutně žádna zpětná vazba ani k seminární práci. Datum zkoušky zapíší bez domluvy. Atd atd…Vůbec nejsem spokojená, není v to v pořádku a cítím se věčně pod tlakem vydírání. Budete to řešit? Ok, těš se na zkoušku.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.3.21 01:20
@lipoooo píše:
Jak nevyjdete ani z bytu??? To je ale jiná porucha, než ADHD, ne?

Není to jiná porucha. Třeba v případě, že se mění poměr délky denního světla mívám období, kdy přestabu spát, nesoustředěnost se zhorší tak, že hrozí fatálnější chyby, nedokážu filtrovat vnější impulsy a z toho bytu nakonec nevyjdu, protože se vyčerpám pouhou přípravou na odchod z bytu. Ostatně ani obvykle neodejdu na poprvé, vždycky se vracím minimálně jednou. No a pak je to samozřejmě obrovský vnitřní neklid a pak následují výkyvy nálad z vyčerpání. Speciálně ženy a dívky jsou špatně diagnostikovány většinou právě jako bipolární porucha atd. ovšem stabilizují se až po ADHD medikaci, které ovlivňuje chemii mozku jinak nez antidepresiva přes serotonin. Emoční nestabilita je jedno z diagnostických kritérií. Já jsem naopak při studiu měla výhodu IQ vysoko v nadprůměru, zvýšené kreativity a senzitivity, jen je potřeba to umět vytěžit, takže mě zas přijdou přes čáru a sociálně nepřizpůsobivé zakladatelčiny řeči o schizofrenicích pod medikací, já jsem zase ADHD pod medikací a co? Nijak mě to neomezuje.

• Citovat
  • Upravit
44228
6.3.21 06:21
@lipoooo píše:
Jak nevyjdete ani z bytu??? To je ale jiná porucha, než ADHD, ne?

I s ADHD v dospělosti se mohou pojit deprese a sociální fobie. Málokdo má jednu izolovanou poruchu, ale kombinaci více, které se nabalují v náročnějším období života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
6.3.21 06:52
@Anonymní píše:
Já mám pocit, ze neumí komunikovat VŠ přístupem. To se bohužel neměla kde a kdy naučit, respektive to zjistit. Mně je přes 40 let, dálkově studuji VŠ v této době a rozhodně to nikoho nezajímá co řeším, každý chce to své. Co chtějí po 25 lete, chtějí i po mně jako 40 lete, s jinou paměti, dětmi, prací, péčí o domácnost. 25 leta sedí doma a nic neřeší. V životě by mě nenapadlo řešit výjimku. Nevím jestli mi rozumíš co tím chci říct.

Poradila bych se na patřičných místech a chápu, že tě to zaskočilo. Taky můžeš být ta první „zlá“, která ji ukáže své místo na akademické půdě. Nám to dali pocítit i jako dalkařům hned v prváku v zimním semestru. Prudili mladí, přesně jak píšeš a odnesli to i stáří. Asi víc debilně jsem se necítila a to jsem nic neprovedla. Já souhlasim, že na obdobné úlevy by nemělo být na VŠ místo a pokud, tak bys o tom měla vědět. Ovšem by ti taky někdo měl poradit co s tím, abys neměla průšvih. Profesora by asi nikdo neřešil, ale tebe si myslím by někdo rád řešil. Například rodiče té studentky, že bys mohla mít nepříjemnosti.

Každopádně, dala bys mi prosím radu, pokud je to možné? Mně se totiž zase nelíbí jak komunikují někteří doktoři, či magistri, co vzdělávají nás. Obyčejne jsou z jiné fakulty, ekonomické, jazykové, atd.. Chovají se jak hovada. Neučí nás, pouze hodí doporučenou literaturu, jakože informace bez vysvětlení a výuky, žádný didaktický proces se nekoná, z přednášky, že nebude se ani neomluví a když potřebuješ konzultaci, tak ti narovinu řeknou, že nemají čas, že mají, své studenty. V okamžiku, kdy se jedna studentka ozvala, byla zasypána výčitkami a o průběhu zkoušky vůči ní se ani nebavim. Takže… co s tím? A mohla bych pokračovat dál a dál, někteří opravdu nejsou ochotni k ničemu. Takže… taky to s vámi nemáme úplně snadné a věř nebo ne, cokoliv se náznakem pokusilo řešit, končilo totálním vyhlazenim u zkoušky jako hrozba. Já nikomu nic zlého nepřeji, ale ani VŠ učitelé se nechovají tak, jak by měli… a řeknu ti, tento akademický rok se docela urodilo. Absolutně žádna zpětná vazba ani k seminární práci. Datum zkoušky zapíší bez domluvy. Atd atd…Vůbec nejsem spokojená, není v to v pořádku a cítím se věčně pod tlakem vydírání. Budete to řešit? Ok, těš se na zkoušku.

Ty se musíš smířit s tím, že senzititivní fáze vývoje pro snadné učení je na konci puberty a v rané adolescenci, ne ve 40 letech. My jsme na toto téma zavedli řeč s jedním docentem, vsichni, kdo učí dospělé studenty, musí mít zkoušku z andragogiky. To ale neznamená, že se osekají výstupy a skripta tak, že to bude jednoduché pro dospělého s jinou pamětí, dětmi a prací. Je v pořádku, že není. U nás vypadne během studia skoro třetina studentů a další procento neudělá státnice napoprvé, někdo vůbec. Ten diplom by měl být zárukou, že fakulta vychovala odborníka, který v praxi obstojí a až nastoupí do oboru, neudělá univerzitě ostudu. Oni vědí, že většina z nás v oboru nějakým způsobem pracuje a že studujeme proto, že se chceme posunout. Že v akademii věd sedět nebudeme. To ale neznamená, že budou požadovat jen bazální znalosti.

Třeba konkrétně naše speciální pedagogika je masakr. Protože je to obor rozvinutý v univerzitním městě i v sousedním městě. Každý, kdo chce, v oboru práci najde, většinou už během studia i v dospělosti. Pojímají to tak, že se za nás nechtějí stydět. V lednu bylo od bakalářských státnic vyhozeno 6 lidí z konkrétního oboru.

Nemůžeš operovat s tím že máš 40 let, děti, práci. Buď to zvládneš nebo ne a o tom to je. Co vím konkrétně u nás, máme více zpristupnených studijních opor než denní, ti musí více hledat v knihách, protože občas nás někdo kontaktuje, jestli nemáme nějaká skripta k určitému tématu. Máme více předepsané praxe než oni. Oni mají predepsana cvičení přímo s profesory. Ten styl výuky je jiný. My behem jedné nebo dvou přednášek musíme zvládnout učivo celého semestru. Někdy na nějaké téma taky nedojde, ale součástí zkoušky je.

V komunikaci s doktory, docenty a profesory mám jinou zkušenost. Od začátku, i bez bakalářského titulu, nás brali jako kolegy, což by podle mě vůbec nemuseli :nevim: Na osobní konzultace navíc myslím nárok nemáme, ale pokud někoho nějaké téma zaujalo, neodmítli prodloužit přednášku, případně si o tom napsat v mailu, odkázali na další zdroje. My si nemůžeme volit časy přednášek(správně se jim říká u nás konzultace, je to tak ve vyhláškach), zároveň je ale nemáme povinné. Kdo nemůže přijít, má stejné podmínky k uzavření předmětu jako ten, kdo tam byl. No ale přesto někteří po kontaktování, když jsem dopředu věděla, že nemůžu přijít, nabízeli účast s jinou studijní skupinou, i s denními. Někteří poskytují osobní konzultace po neúspěšných pokusech o zkoušku.

Přeji hodně úspěchů, ať to zvládneš. Jednoduché to není. Výjimku můžeš žádat jen pokud máš nějaké speciální potřeby co se týče zdravotního, smysloveho nebo tělesného omezení, ale ne na fyziologické změny v organismu. Pokud máš dítě do 3 let, můžeš žádat uznání doby rodičovství. Ale i tam jsou úlevy po dobu standartni mateřské dovolené(i když není a je rodicak). Zbytek té doby je výhoda k bezplatnému prodloužení studia.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
6.3.21 07:29

@beata84 Mám ADHD a dělám už druhou VŠ. První jsem zvládla v pohodě, teď to snad taky dopadne. Nikdy by mě nenapadlo chtít nějaké úlevy. ADHD neznamená snížený intelekt. Já mám k tomu dyskalkulii, ale dělám obor, kde moc matematiky není. Mám problémy udržet déle pozornost, pořád něco musím dělat, někam pospíchat, plánuju, snažím se na vše pečlivě připravit, ale ženu to asi do extrémů a pak panikařím, že nestíhám, nezvládám. ADHD mám diagnostikované v dospělosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
425
6.3.21 08:57
@Anonymní píše:

Pokud jsi neměla a nechtěla vyhody, tak bych si tě asi ani nevšimla, tak asi není důvod se mě bát potkat. Zarazilo mě na dotyčné to, že mě nikdo z fakulty nekontaktoval, že by studentka měla speciální požadavky a ona na mě v pálila, že se nemohla kvůli ADHD plně účastnit a že ji mám poskytnou konzultaci. Hned po první přednášce. A jěště takový slovník a vyjadřování… Chápu, že s distanční výkukou mají problém se „aklimatizovat“ a nikdo jim nežekl, jak se píše slušný e-mail, ale výrazy jako „chtělo se mi spát“? nebo „bez konzultace budu rozhozená celý semetr“? Navíc (to už jsem nepsala), když slušně napíšu, že pred přednáškou nemám čas, ať si napřed prostudujue záznam z přednášky, tak mi do hodiny přistál e-mail, jestli náhodou nemám čas teď hned :D
Tak mi jde o to, jestli budu moc hrubá, když budu její diagnózu v podsatě ingonorovat a chovat se k ní jako k ostatním. Mám určitou volnost v tom, jak se zachovám. Nemá (asi) „papír“, takže nemusím nic, ale můžu být schovívavější, když budu chtít…

Dle mého soudu dosud žila v přesvědčení, že se s diagnózou proškrábe kamkoli a může se chovat jako buran. Ale třeba se pletu. Nepopírám, že s ADHD nelze studovat a nikomu neházím klacky pod nohy, to jsme se nepochopopily.

Předchozí studenti, co měli speciální plán a asitenta, který za ně toto oznamoval, měli třeba nějaký typ autismu nebo vázné psychické problémy, s ADHD mám nula zkušeností a pořádně aní nevím, kde to má nějakou hranici od roztržitosti, se kterou sama bojuju. Popravdě to nění můj obor a nejsem povinna tyto znalosti mít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.3.21 09:39

Ano, přesně to si myslím. Ty úlevy už na základnách jsou děsné. K nám jednou do devítky přišlo děvče s vyznamenáním, které ale například angličtinu jelo z učebnic pro páté třídy, matematika taky katastrofa, ale sebevědomí až do nebes, že půjde studovat střední zdravotnickou školu s maturitou 8o Zkrátím to. U nás jedničky neměla, byla na čtyřkách, vztekala se kvůli tomu a šla na učňák na masérku. I když pochybuji, že i toto dokončila. 8)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.3.21 09:40
@Pears206 píše:
Ty se musíš smířit s tím, že senzititivní fáze vývoje pro snadné učení je na konci puberty a v rané adolescenci, ne ve 40 letech. My jsme na toto téma zavedli řeč s jedním docentem, vsichni, kdo učí dospělé studenty, musí mít zkoušku z andragogiky. To ale neznamená, že se osekají výstupy a skripta tak, že to bude jednoduché pro dospělého s jinou pamětí, dětmi a prací. Je v pořádku, že není. U nás vypadne během studia skoro třetina studentů a další procento neudělá státnice napoprvé, někdo vůbec. Ten diplom by měl být zárukou, že fakulta vychovala odborníka, který v praxi obstojí a až nastoupí do oboru, neudělá univerzitě ostudu. Oni vědí, že většina z nás v oboru nějakým způsobem pracuje a že studujeme proto, že se chceme posunout. Že v akademii věd sedět nebudeme. To ale neznamená, že budou požadovat jen bazální znalosti.

Třeba konkrétně naše speciální pedagogika je masakr. Protože je to obor rozvinutý v univerzitním městě i v sousedním městě. Každý, kdo chce, v oboru práci najde, většinou už během studia i v dospělosti. Pojímají to tak, že se za nás nechtějí stydět. V lednu bylo od bakalářských státnic vyhozeno 6 lidí z konkrétního oboru.

Nemůžeš operovat s tím že máš 40 let, děti, práci. Buď to zvládneš nebo ne a o tom to je. Co vím konkrétně u nás, máme více zpristupnených studijních opor než denní, ti musí více hledat v knihách, protože občas nás někdo kontaktuje, jestli nemáme nějaká skripta k určitému tématu. Máme více předepsané praxe než oni. Oni mají predepsana cvičení přímo s profesory. Ten styl výuky je jiný. My behem jedné nebo dvou přednášek musíme zvládnout učivo celého semestru. Někdy na nějaké téma taky nedojde, ale součástí zkoušky je.

V komunikaci s doktory, docenty a profesory mám jinou zkušenost. Od začátku, i bez bakalářského titulu, nás brali jako kolegy, což by podle mě vůbec nemuseli :nevim: Na osobní konzultace navíc myslím nárok nemáme, ale pokud někoho nějaké téma zaujalo, neodmítli prodloužit přednášku, případně si o tom napsat v mailu, odkázali na další zdroje. My si nemůžeme volit časy přednášek(správně se jim říká u nás konzultace, je to tak ve vyhláškach), zároveň je ale nemáme povinné. Kdo nemůže přijít, má stejné podmínky k uzavření předmětu jako ten, kdo tam byl. No ale přesto někteří po kontaktování, když jsem dopředu věděla, že nemůžu přijít, nabízeli účast s jinou studijní skupinou, i s denními. Někteří poskytují osobní konzultace po neúspěšných pokusech o zkoušku.

Přeji hodně úspěchů, ať to zvládneš. Jednoduché to není. Výjimku můžeš žádat jen pokud máš nějaké speciální potřeby co se týče zdravotního, smysloveho nebo tělesného omezení, ale ne na fyziologické změny v organismu. Pokud máš dítě do 3 let, můžeš žádat uznání doby rodičovství. Ale i tam jsou úlevy po dobu standartni mateřské dovolené(i když není a je rodicak). Zbytek té doby je výhoda k bezplatnému prodloužení studia.

Ty jsi mi, ale špatně rozuměla. Já to napsala, že neočekávám ústupky a ani by mě nenapadlo je chtít. S první polovinou tedy souhlasím.

Co mi vadí je přístup z jiných fakult. Vlastní učitelé nás tak neberou. Vlna arogance a nadřazenosti přichází z nehumanitnich oborů. Jako je veřejná správa, ekonomika třeba. Jakože souhlasis s tím, že se připojí pozdě nebo vůbec? Já tedy očekávám, že se připojí všichni a bude výklad. Pokud se něco nestihne, tak se sdělí literatura a okruh u zkoušky. Popřípadě se nabídne konzultace. O to mi jde. Jakože je v pořádku, ze nedají ke konzultaci termín zkoušky? Ale mi jsme schopní se dohodnou. Nicméně pokud jaksi oni ji hodí na konec zkouškového a mezi tím nereagují na žádný dotaz, tak to necítím jako rovné možnosti. Takže se klidně stalo, že se dělaly 4 zkoušky ve dvou po sobě jdoucích dnech, pátek, sobota. Nemyslím, že je to nutné. Dá se to dělat i jinak a o to mi jde.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.3.21 10:01
@beata84 píše:
Pokud jsi neměla a nechtěla vyhody, tak bych si tě asi ani nevšimla, tak asi není důvod se mě bát potkat. Zarazilo mě na dotyčné to, že mě nikdo z fakulty nekontaktoval, že by studentka měla speciální požadavky a ona na mě v pálila, že se nemohla kvůli ADHD plně účastnit a že ji mám poskytnou konzultaci. Hned po první přednášce. A jěště takový slovník a vyjadřování… Chápu, že s distanční výkukou mají problém se „aklimatizovat“ a nikdo jim nežekl, jak se píše slušný e-mail, ale výrazy jako „chtělo se mi spát“? nebo „bez konzultace budu rozhozená celý semetr“? Navíc (to už jsem nepsala), když slušně napíšu, že pred přednáškou nemám čas, ať si napřed prostudujue záznam z přednášky, tak mi do hodiny přistál e-mail, jestli náhodou nemám čas teď hned :D
Tak mi jde o to, jestli budu moc hrubá, když budu její diagnózu v podsatě ingonorovat a chovat se k ní jako k ostatním. Mám určitou volnost v tom, jak se zachovám. Nemá (asi) „papír“, takže nemusím nic, ale můžu být schovívavější, když budu chtít…

Dle mého soudu dosud žila v přesvědčení, že se s diagnózou proškrábe kamkoli a může se chovat jako buran. Ale třeba se pletu. Nepopírám, že s ADHD nelze studovat a nikomu neházím klacky pod nohy, to jsme se nepochopopily.

Předchozí studenti, co měli speciální plán a asitenta, který za ně toto oznamoval, měli třeba nějaký typ autismu nebo vázné psychické problémy, s ADHD mám nula zkušeností a pořádně aní nevím, kde to má nějakou hranici od roztržitosti, se kterou sama bojuju. Popravdě to nění můj obor a nejsem povinna tyto znalosti mít.

Zas jako na druhou stranu, že se jí chtělo spát… Tobě se ten důvod může zdát jako blbost a drzost, ale pro ní v tom nic jiného není. A že se ozvala téměř v zápětí? To mi taky nepřijde divné. Taky mě burcuje tlak. Pod tlakem dokážu někdy úplně jinak uvažovat. Někdy mě ochromí a někdy nakopne. Mohla to cítit zrovna tak. Já se jí nezastávám, taky mě ten způsob udivuje, ale stejně jako ty nemám zkušenosti. Takže budeš muset dostudovat.

Co se mi líbí o dost méně je přesně to, co píšeš i ty. Když budu chtít můžu být vstřícná, když nebudu chtít, tak nebudu a ještě jí to osolím, ať si holka nezvyka. A to je přesně ten přístup o vůli. A že ta zlo vůle na fakultách převažuje je tedy skutečně dáno tím čeho jsem se obávala nejvíce a to jsi mi skutečně potvrdila. Že je to o jednotlivcích a jejich aktuální náladě :(

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex