Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Pokud má na diagnozu nějaký oficiální papír, měla by spolupracovat s podpůrným centrem univerzity, na které pracuješ (na MUNI je to Theresia). Měla jsem dva spolužáky, kteří měli nějakou dys a měli na testy a zkoušky z písma a jazyka (studovala jsem asijský jazyk) asi o 25 % více času než zbytek.
Můj švagr má ADHD a VŠ vystudoval. Já během VŠ onemocněla těžkými depresemi a insomnií a taky jsem vystudovala. My jsme byli malý obor (navíc už jsem byla ve vyšším ročníku a byla jsem velmi dobrá studentka), takže moji vyučující neměli problém mi vyjít vstříct, když jsem byla v nemocnici.
A propos, má vaše univerzita nějaký manuál, jak psát na akademické půdě emaily? Nám to třeba na nějaké úvodní hodině pro celou fakultu řekli, protože jak jinak to mají ty čerství maturanti, kteří možná ani pořádně s nikým po mailu dosud nekomunikovali, vědět?
@Wani Tak sice možná maturanti znalostí nemají, na druhou stranu napsat slušný email umí i můj 13 letý syn, pokud mu o něco jde
.
@bramburka81 píše:
@Wani Tak sice možná maturanti znalostí nemají, na druhou stranu napsat slušný email umí i můj 13 letý syn, pokud mu o něco jde.
Ano, slusny napsat muze. Ale akademicky je jeste neco jineho.
Na VŠ bych žádné úlevy pro ADHD neuznávala. VŠ není pro každého a kdo učivo nezvládá, nepatří tam…
@Cizinka 999 Tak možná nějaké svobodné povolání nebo státní úředník, jinak se snad musíš soustředit všude, ne. V tom zdravotnictví je to bohužel fatální.
Nějaké úlevy typu delší čas bych asi dokázala pochopit nebo v případě dys poruch mírné úpravy taky, ale musí to mít hranice…
@Wani píše:
Ano, slusny napsat muze. Ale akademicky je jeste neco jineho.
Jasně. Tady šlo o to, že nenapsala ani slušný
. Zakladatelka psala, že si nepotrpí na správné oslovení apod., ale psát „chtělo se mi spát“ není úplně vhodné.
@maja45 píše:
Na VŠ bych žádné úlevy pro ADHD neuznávala. VŠ není pro každého a kdo učivo nezvládá, nepatří tam…
Také bych nedala žádné úlevy.
A také ne v zaměstnání kvůli tomu, že má někdo ADHD. Mně už to přijde jako drzost.
Ale ona ta studentka přímo napsala, že má ADHS a chápe pomaleji, a proto potřebuje konzultaci. Proto @Petra Star asi zmínila.
Teď je to složité, studenti se skoro nevidí, přednášky online, je to jiné. Ale zase to má výhody. Používáme MS Teams a tam je v každé třídě Chat, takže když studenti něco nepochopí, pošlou tam dotaz a buď jim odpoví spolužák nebo po čase já. Takže to je docela dobré.
Jinak je zajímavé, jak se spoustě lidí vybavily nějaké nepříjemné vzpomínky na studium, naschvály atd. Ale já jsem nepsala, že dělám naschvály. A je přirozené, že pokud po mně studenti chtějí něco navíc, tak by o to měli požádat normálním způsobem. Ani těm drzým ale nedělám naschvály, jen jim prostě nebudu věnovat víc času, než musím.
Ze svého studia nemám snad žádné negativní zkušenosti s pedagogy, ani ohledně nevhodně vypsaných termínů zkoušek a osobně je vypisuju přiměřeně, žádný negativní ohlas nemám, studenti celkem hojně hodnotí výuku v anonymní anketě.
A pak původní dotaz nebyl na extra čas u testů, to klidně dám, pokud vyhodnotím, že je to potřeba. Zarazilo mě, jak automaticky dotyčná žádá o extra konzultační videohovor po jedné přednášce. Na tu se klidně může v záznamu podívat 10 x a pak poslat konkrétní dotaz, co nechápe. Ne, že budu vysvětlovat znova všechno, nebo vlastně ani nevím, co nepochopila. A když to chce po té lehounké úvodní, co bude chtít pak, že?
@bramburka81 dík. Ani nevím, co to ten „akademinký“ e-mail je. Myslím tedy ve smyslu komunikace učitel - student. Naše fakulta je v tomto poměrně uvolněná, takže samožejmě stačí jakékoli slušné oslovení a pak formulovat dotaz. Když se někde objeví „prosím“ nebo „děkuji“, tak je to značka ideál ![]()
@Cizinka 999 No, tak ale pripad tve dcery neni to same, co se tu popisovalo. To byl pravdepodobne (tezko asi soudit z par vet) ADHD + nedostatecny intelekt. Pokud dotycny(a) studium zvlada, necht si studuje. Ale pokud potrebuje X hodin dalsich konzultaci, nebot neco nechape, a nepomuzou mu treba spoluzaci, tak ma proste smulu. Hranice nekde byt byt musi. Nekdo se narodi s ADHD nekdo s nizkym intelektem. Oba s tim musi bojovat po svem, ale ani jeden si nemuzou narokovat pravo na vysokoskolske vzdelani, ikdyz ho oba svoji drinou (a spravnou volbou oboru) mohou dosahnout.
Otec mého dítěte má ADHD s převahou impulzivity a dvě VŠ. Problémy s učením nebyly, ale s chováním a disciplínou je má dodnes. Na VŠ měl vždycky individuál, ale pro něj byla nejhorší základka, to málem skončil ve zvláštní škole. Dcera to zdědila po něm. Oba se chovají leckdy sociálně nepřiléhavě (asi jako studentka zmiňovaná) a jsou označováni za drzé, voprásklé atd. Třeba dcera dostala ještě před distančkou poznámku : „Anna ve vyučování opakovaně jí a nedbá mého napomínání, odmlouvá“. No situace byla taková, že dostala hlad při hodině= impuls a začala svačit jablko, učitelka ji vynadala, ona to sbalila do batohu, za chvíli na to úplně zapomněla, protože má co dělat se soustředit a počítala, dostala hlad znova, tak vytáhla jogurt a učitelka už na ní křičela, že to dělá snad schválně. Leckdy to vypadá jako provokace, no a slečna jí řekla „hlad je hlad, to neznáte paní učitelko“ a bylo vymalováno. Její otec se vymýšlením blbin, ko. kotin a překračováním hranic velmi dobře živí, takže uvidíme, co nás čeká. Takže já si dovedu představit i variantu, že studentka byla drzá, ale i že byla impulzivní, co dříve píše než myslí, znám to od dcery. Je pak velmi zaskočená reakcemi okolí a nechápe proč se na ni autority zlobí. Jsou učitelky, které dceru upřímně nesnáší a pak jsou učitelky a učitelé, kteří jí milují, oceňují její originalitu, kreativitu a studijní výsledky. Málokdy něco mezitím a to už jde od školky.
@topazio píše:
A také ne v zaměstnání kvůli tomu, že má někdo ADHD. Mně už to přijde jako drzost.
Víte kulový o Afhd jinak by jste tohle nemohly napsat, ale nevědomost meomlouva
@topazio píše:Víte kulový o Afhd jinak by jste tohle nemohly napsat, ale nevědomost meomlouva
@Cizinka 999 píše:
Víte kulový o Afhd jinak by jste tohle nemohly napsat, ale nevědomost meomlouva
Pardon ADHS
@Petra Star píše:
@Cizinka 999 No, tak ale pripad tve dcery neni to same, co se tu popisovalo. To byl pravdepodobne (tezko asi soudit z par vet) ADHD + nedostatecny intelekt. Pokud dotycny(a) studium zvlada, necht si studuje. Ale pokud potrebuje X hodin dalsich konzultaci, nebot neco nechape, a nepomuzou mu treba spoluzaci, tak ma proste smulu. Hranice nekde byt byt musi. Nekdo se narodi s ADHD nekdo s nizkym intelektem. Oba s tim musi bojovat po svem, ale ani jeden si nemuzou narokovat pravo na vysokoskolske vzdelani, ikdyz ho oba svoji drinou (a spravnou volbou oboru) mohou dosahnout.
Mne nepřísluší hodnotit onu studentku, neznám ji, ale on vyučující očekávám jiný přístup ke studentum. Nemyslím že ADHD lidi chápou pomaleji, tohle je už o intelektu, je ale zasazena paměť, u ADS (Add), velká únava u soustředění. Jak jsem psala dcera na gymplu normálně usnula
@Cizinka 999 píše:
Mne nepřísluší hodnotit onu studentku, neznám ji, ale on vyučující očekávám jiný přístup ke studentum. Nemyslím že ADHD lidi chápou pomaleji, tohle je už o intelektu, je ale zasazena paměť, u ADS (Add), velká únava u soustředění. Jak jsem psala dcera na gymplu normálně usnula
Já očekávám hlavně jiný přístup studentů, tohle chování by si za mých studií nikdo nedovolil. A pokud dovolil, tak dostudoval. Ale je pravda, že dneska se chystá na studium kdejaký de.bil, co by kdysi neměl šanci ani dostat se na maturitní obor.