ADHD na VŠ?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20647
7.3.21 10:59

@Cizinka 999 Tak na tu únavu u soustředění existuje medikace. Ne vždy je intelekt vysoký u Adhd. Věřím, že v některých oborech to mohou být úžasní pracovníci, v některých bohužel ne. Ty očekáváš úlevy při studiu a zaměstnání, ale kdo to pak kompenzuje těm ostatním..
Měla jsem kolegyni, která měla nějaké problémy (nevím přesně, jaké, jestli fobie, úzkosti, nemohla se soustředit..), a ta se často najednou sebrala, a že ji není dobře a jde domů. Co vím, tak nikdo pořádně nevěděl, co jí je. Vzhledem k tomu, že tam byl provoz 12 h denně každý den, to pro ostatní kolegy znamenalo, že za ni musí zaskočit oni. Doma malé děti, fakt výborné :(. Takže já si opravdu myslím, že každý má dělat to, na co má. Ať už intelektem nebo studijními schopnostmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
7.3.21 12:01
@truelly píše:
Já očekávám hlavně jiný přístup studentů, tohle chování by si za mých studií nikdo nedovolil. A pokud dovolil, tak dostudoval. Ale je pravda, že dneska se chystá na studium kdejaký de.bil, co by kdysi neměl šanci ani dostat se na maturitní obor.

To máš pravdu. Chtít úlevy v práci kvůli ADHD mi přijde drzost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
7.3.21 12:03
@bramburka81 píše:
@Cizinka 999 Tak na tu únavu u soustředění existuje medikace. Ne vždy je intelekt vysoký u Adhd. Věřím, že v některých oborech to mohou být úžasní pracovníci, v některých bohužel ne. Ty očekáváš úlevy při studiu a zaměstnání, ale kdo to pak kompenzuje těm ostatním..
Měla jsem kolegyni, která měla nějaké problémy (nevím přesně, jaké, jestli fobie, úzkosti, nemohla se soustředit..), a ta se často najednou sebrala, a že ji není dobře a jde domů. Co vím, tak nikdo pořádně nevěděl, co jí je. Vzhledem k tomu, že tam byl provoz 12 h denně každý den, to pro ostatní kolegy znamenalo, že za ni musí zaskočit oni. Doma malé děti, fakt výborné :(. Takže já si opravdu myslím, že každý má dělat to, na co má. Ať už intelektem nebo studijními schopnostmi.

Mně už slovo ADHD leze krkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4844
7.3.21 15:30
@Cizinka 999 píše:
Mne nepřísluší hodnotit onu studentku, neznám ji, ale on vyučující očekávám jiný přístup ke studentum. Nemyslím že ADHD lidi chápou pomaleji, tohle je už o intelektu, je ale zasazena paměť, u ADS (Add), velká únava u soustředění. Jak jsem psala dcera na gymplu normálně usnula

Ja zas na VS ocekavam casto jiny pristup studentu k pedagogum (bez ohledu na „diagnozu“). Obcas ziram, co si dovoli. Ale jak ted vidim, tak je to vychovou a podporou rodicu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Cizinka 999
7.3.21 17:23

@topazio
Tak doufej že 5ve dítě nebo vnoučata to nebudou mít. Má dcera má medikaci, chová se slušně všude,

• Citovat
  • Upravit
1702
7.3.21 23:49

Pro ty studenty s ADHD je to v zahraničí fakt lepší, i kvůli jazyku - třeba na Cambridge je běžné říct/napsat profesorovi „Nazdar Jindro“ a nikdo se nad tím nepozastavuje (v Německu už to je taky podobné, tykání standard), v ČR to bez „vážený pane profesore“ prostě nejde. :)

Jinak, ad úlevy, nevím, z mého pohledu tam úplně nevidím potřebu, testy jsou většinou dělané na dvoj-trojnásobek potřebného času - takže u nás to fakt vypadalo tak, že je hodina na test, topka to odevzdá za 10 min, většina do půl hodiny, trémisti/šprti/dys-lidé holt využijí celý čas a zoufalci ještě dopisují po limitu (u esejí to pochopitelně bylo jinak, tam ty 3 hodiny na sesmolení 5-10 stran využil každý, hlavně kvůli křečím v ruce :lol:, ale nikdo žádný čas navíc nedostal, ale taky to byl obor kde ADHD/dys prostě nemůže uspět, protože je třeba nejen pokud možno bezchybné práce, ale hlavně rychlé zpracování informací).

Prostě se víc cení podat 80% výsledek za 10 min, než 100% za 60 min, jako v životě. :palec:

Při výuce jsem si žádných požadavků od těchto kolegů nevšimla, ale je fakt, že vím jen o jednom spolužákovi, co to měl, žádné velké problémy neměl, ale teda stipendista to taky nebyl, chytrý byl, svědomitý, ale prostě hrozně pomalý, takže v praxi na dvě věci. Takže školu má, ale živí se mimo obor.

Ale chápu, že to pro české pedagogy musí být otravné, protože je to vyčerpávající, trávit čas s pomalejšími studenty. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
425
10.3.21 10:27

Děkuji všem za reakce. Něco se mi třeba bude hodit do budoucna. Teď to zkusím nějak uzavřít.
Se studentkou jsem měla již rozhovor a chápu tedy, že je dost „jiná“ i osobnostně. Vyjadřovala se dost nesouvisle, celkem složitý rozhovor to byl. Již se mi ozval i koordinátor, takže jsme se mohli domluvit na nějakých úlevách typu delší čas u písemky, případně, pokud bude potřeba individuální domácí úkol. Rozhodně jsem tedy minimalizovala dodatečné konzultace k výuce nad rámec toho, co poskytuju ostatním (určitě né po týdnu, první konzultace již proběhla a to bylo dobře, ale dál pokračovat nebudeme). To mi koordinátor také schválil. Žádné „doučování“, kam se to studentka dle mého pocitu snažila nasměrovat se konat nebude.
Mimo jiné jsem se při odkazovaní na SŠ učivo na konci rozhovoru dozvěděla, že mé požadavky jsou nad rámec SŠ, že ona má učňák s maturitou a tam se to nebralo :roll: Jsem ochotna pochopit, že to má složité, ale zároveň její rozhodnutí studovat VŠ (a navíc dosti náročný obor - technika+ekonomie) je jen její rozhodnutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8881
10.3.21 10:40

@beata84 8o 8o :roll: takže jste brali, všechny, co se přihlásili???
No s učňákem s maturitou poletí nejen ze tvého předmětu…to se neboj :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11093
10.3.21 10:54
@truelly píše:
@beata84 8o 8o :roll: takže jste brali, všechny, co se přihlásili???
No s učňákem s maturitou poletí nejen ze tvého předmětu…to se neboj :hug:

Tohle je dle mého zbytečné kopnutí. Jsem taky na VŠ kdy mám ucnak a potom maturitu a je to více jak 20 let. Nemám ADHD, ale taky občas bojuji a co mi chybí urputně doplňuji. Ona je prostě ta holka jiná, ale neznamená to, že to nezvládne. Může jí to dost motivovat a nakopávat. Je to spíš chyba systému školy, pokud se tam dostal někdo, kdo na tohle, vzdělání nemá a potom se zakladatelka musí tímto ještě navíc zaobírat. Ta situace není černobílá. Tvá reakce je dost zlomyslná, jakože poletí i jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
10.3.21 11:13

Mela jsem nekolik spoluzacek, ktere prisly z uplne jinych oboru. Zabraly, makaly, skolu uspesne ukoncily. Ale bylo to na nich. Nelze se vyucujicich dozadovat zohledneni kvuli tomu, ze nekdo prihlasil na vs, na niz neni ze ss patricne pripraveny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8881
10.3.21 12:00
@Trojlístek píše:
Tohle je dle mého zbytečné kopnutí. Jsem taky na VŠ kdy mám ucnak a potom maturitu a je to více jak 20 let. Nemám ADHD, ale taky občas bojuji a co mi chybí urputně doplňuji. Ona je prostě ta holka jiná, ale neznamená to, že to nezvládne. Může jí to dost motivovat a nakopávat. Je to spíš chyba systému školy, pokud se tam dostal někdo, kdo na tohle, vzdělání nemá a potom se zakladatelka musí tímto ještě navíc zaobírat. Ta situace není černobílá. Tvá reakce je dost zlomyslná, jakože poletí i jinde.

Zlomyslná možná, pravdivá zcela jistě… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4844
10.3.21 13:12

@truelly Proč by nemohla udělat přijímačky, pokud i tam měla úlevy? Nebo třeba na základě známek? Na techniku není těžké se dostat, ale udržet se tam.
Obecně: případů, kdy jde na VŠ někdo z „méně teoretické SŠ“ nění zas tolik, ale neznamená to, že jsou studenti hloupí. Ikdyž zmíněná kombinace horšího základu ze SŠ a zhoršených studijních podmínek kvůli nemoci je teda dost „vražedná“.
@matkabagristy a ano, je zodpovědností studenta, jestli látku ze SŠ dožene. Nelze se na neznalosti vymlouvat a požadovat dovysvětlení SŠ látky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8881
10.3.21 13:19

@Petra Star Na učňák s maturitou dneska lezou typičtí trojkaři ze ZŠ. takoví lidé nemají na vysoké co dělat, beztak i tu maturitu má jen díky úlevám. Ale však ona na to přijde, že na výšce žádné úlevy mít nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.3.21 15:26

@truelly Hele, právě, že ty úlevy tito lidé často mají. Já se ptala kolegů a mám i vlastní zkušenosti. Občas prostě nechci být „ta zlá“ a přimhouřím oči. Aneb „ať si ho vyhodí někdo jiný“. Není to dobře, to uznávám, ale někteří mají fakt nízkou sociální inteligenci a radši se jich prostě nějak zbavíte, než abyste s nimi diskutovali a zjišťovali, jak moc jsou mimo, kolik termínů jim máte dát atd.
Někteří mají studium jako „terapii“ a pobírají invalidní důchod. Stačí jim koukat na Big Bang Theory a hned si myslí, že jsou jiní a proto patří na Fujtafl nebo Matfyz… I takové případy jsou a nějak se to toleruje. I za mého studia jsme takového spolužáka měli. Byl o asi 15 let starší a pořad studoval prvák nebo druhák. Občas měl neapné dotazy, ale jinak nikomu nevadil.

• Citovat
  • Upravit
8881
10.3.21 15:29
@Anonymní píše:
@truelly Hele, právě, že ty úlevy tito lidé často mají. Já se ptala kolegů a mám i vlastní zkušenosti. Občas prostě nechci být „ta zlá“ a přimhouřím oči. Aneb „ať si ho vyhodí někdo jiný“. Není to dobře, to uznávám, ale někteří mají fakt nízkou sociální inteligenci a radši se jich prostě nějak zbavíte, než abyste s nimi diskutovali a zjišťovali, jak moc jsou mimo, kolik termínů jim máte dát atd.
Někteří mají studium jako „terapii“ a pobírají invalidní důchod. Stačí jim koukat na Big Bang Theory a hned si myslí, že jsou jiní a proto patří na Fujtafl nebo Matfyz… I takové případy jsou a nějak se to toleruje. I za mého studia jsme takového spolužáka měli. Byl o asi 15 let starší a pořad studoval prvák nebo druhák. Občas měl neapné dotazy, ale jinak nikomu nevadil.

Hlavně proboha ať takovým nedají titul, nebo si my v praxi už fakt budem myslet, že je vše zadarmo :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí