Adopce dítěte od příbuzného

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11037
26.1.18 11:20
@Hadumi píše:
@bejbyn ale když by se dal do RL manžel zakladatelky, tak by si dítě mohl vzít hned domů, ne? Jak jinak by to bylo? matka by nechala dítě v porodnici, hned by se kontaktoval ospod a předběžkem by se dalo dítě do péče zakladatelky?

Domů si ho můžou vzít z porodnice i takto, když tam nebude žádný otec v RL, se souhlasem matky a OSPODu, se kterým musí matka toto vyjednat už před porodem. Zapsáním manžela zakladatelky by si jen uškodili, jak by toto vysvětlili u soudu, že to byla nevěra? Oni musí vystupovat jako seriózní zájemci o adopci. U náhradního mateřství je to něco jiného, tam je otec zapsaný v RL skutečným bio otcem a adoptuje pouze jeho manželka a tím se také argumentuje u soudu, že zde jiná možnost není, když právně je matkou NM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13837
26.1.18 11:23

@bejbyn myslíš tím přímou adopci? To, že si dítě předají jen na základě ústní domluvy? Pokud ale na dítě nemají „papír“ od soudu, tak zakladatelka přeci nemůže jít na rodičovskou a ani čerpat rodičák, ne??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3753
26.1.18 11:36
@Anonymní píše:
@Ema1984 Opět říkám, že zatím jen zjišťuji informace, samozřejmě bychom to se sestřenicí museli podrobně probrat. Určitě počítám s tím, že by dítě vědělo kdo jsou jeho rodiče.

mám zkušenost - vemte sestřenici a otce toho dítěte a jděte společně (ještě tvým manželem) na váš OSPOD, resp. si tam domluvte schůzku s příslušnou pracovnicí, která se zabývá adopcí a tem řekněte o co Vám jde - s tzv. přímou adopcí by mezi příbuznými neměl být problém

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3753
26.1.18 11:38

@Hadumi přímá adopce je legální způsob adopce dítěte v ČR, jako jakákoli jiná adopce probíhá také přes soudy a vše je oficiální, jediný rozdíl je v tom, že klasická adopce je anonymní a přímá adopce je adopce konkrétního dítěte, které půjde konkrétnímu páru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11037
26.1.18 11:52
@Hadumi píše:
@bejbyn myslíš tím přímou adopci? To, že si dítě předají jen na základě ústní domluvy? Pokud ale na dítě nemají „papír“ od soudu, tak zakladatelka přeci nemůže jít na rodičovskou a ani čerpat rodičák, ne??

Ano, přímá adopce, psala jsem o ní na předchozí stránce. A nebylo by to ústní domluvou, ale na základě předběžného opatření ze soudu. Šlo by to i písemným souhlasem matky, ale to nemá takovou váhu např u pediatra a jiných institucí, která budou s dítětem navštěvovat.
Rodičák dostanou až po soudu o předadopční péči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13837
26.1.18 12:46

@bejbyn tak to jo, to chápu, na mě to dělalo dojem, že tím myslíš, že se jen tak domluví mezi sebou a to mi bylo divný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11037
26.1.18 14:18
@Hadumi píše:
@bejbyn tak to jo, to chápu, na mě to dělalo dojem, že tím myslíš, že se jen tak domluví mezi sebou a to mi bylo divný.

Ne to ne, mají povinnost to nahlásit OSPOD, že přebírají dítě, které mají v úmyslu adoptovat.Ale nejlepší je to vše tam domluvit ještě před porodem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
95
1.2.18 21:36

Myslím, že adopce u příbuzných nejde, ale jde pěstounská péče, popř. péče třetí osoby. Rozhodně nenechávat zapsat do RL, maminka si to rozmyslí a vy budete platit alíky jak mourovatý, než to soudně vyřešíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí