Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jo a s touhle logikou hlupáka co si myslí že ví nejvíc - kdo nedobere antibiotika, protože už dítěi nic není, tak jen vytáří rezistenci a odolnější bakterie, takže při návratu nemoci mírná antibiotika nebudou zabírat.
@Ou píše:
Co je to za idiotskou myšlenku, nechat bakterie pomnožit co nejvíc, když potřebuješ zamezit rozvoji nemocí - zejména pokud je kvůli něčemu oslabený.Kruvadrát. To jako někdete nějaký poblbaný šarlatán psal o tom, jak jsou skvělé bakteriální záněty? Jak posilují imunitu? A dodal že ji posilují metodou přírodního výběru a že ti s oslabnou imunitou umírají a nebo mají těžké doživotní následky?
A když vám někdo řekne, že máte dítěti vysadit inzulín, protože má cukr jen na mozku, tak to uděláte? Bacha na to - pak si půjdete sednou za zabití dítěte.
Včetně angín věku před antibiotikového.
Tak to jsem vůbec nepochopila.. A nebo spíš jsem byla nepochopena já..
Prostě jí dejte ty antibiotika! i s ohledem na menší dítě. A že jste nesrážela teplotu přes 39? Proč proboha? Vždy srážejte horečku, což je přes 38,5!
Děkuji všem za reakce, i za ty zbytečně útočné. Sice mě napadlo, že bych počkala do zítra, ale už jsem s ATB začala, takže je hodlám dceři dát dobrat celé. Jen jsem chtěla vědět, zda by nebylo dobré si to nechat ověřit výtěrem, když to někteří dr. dělají automaticky. Toť vše.
Těm neútočným děkuji ještě jednou ![]()
@J-K píše:
Děkuji všem za reakce, i za ty zbytečně útočné. Sice mě napadlo, že bych počkala do zítra, ale už jsem s ATB začala, takže je hodlám dceři dát dobrat celé. Jen jsem chtěla vědět, zda by nebylo dobré si to nechat ověřit výtěrem, když to někteří dr. dělají automaticky. Toť vše.
Těm neútočným děkuji ještě jednou
Věřila bych doktorce. Ta tvé dítě prohlédla a viděla jeho krk. Dotaz tohoto typu na internetu fakt nemá smysl.
@anonym779 píše:
Prostě jí dejte ty antibiotika! i s ohledem na menší dítě. A že jste nesrážela teplotu přes 39? Proč proboha? Vždy srážejte horečku, což je přes 38,5!
Proč zase takovýhle komentář? Psala jsem, že ATB jsem dala.
O ne/srážení je tu spousta diskuzí, stejně jako o ne/očkování atd., takže o tom zde diskutovat nehodlám.
@Russet píše:
Věřila bych doktorce. Ta tvé dítě prohlédla a viděla jeho krk. Dotaz tohoto typu na internetu fakt nemá smysl.
Pro mě smysl měl, jinak bych to nedělala, ale díky za názor.
@J-K píše:
Těm neútočným děkuji ještě jednou
Ne - tvoje dcera potřebuje antibiotika hned a podle pokynů lékaře. Cokoliv jiného hrozí zanedbáním a výrazně zvyšuje nebezpečí že to nebude „obyčejná angína“ ale angína z dob před antibiotiky - tedy nemoc, která umí zabít a která umí způsobit závažné komplikace.
A právě streptokoková angína jde poznat podle pohledu.
Pokud si to díky emocím, co odpovědi na tvůj dotaz vyvolali pořádně zapamatuješ, výrazně snížíš riziko, že příště nějakými dalšími experimenty na základě internetových rad dítěti ublížíš.
@J-K píše:
O ne/srážení je tu spousta diskuzí, stejně jako o ne/očkování atd., takže o tom zde diskutovat nehodlám.
Jsem prvomatka. Ale kdyby dítěti vystoupala teplota na 39, srážím diskuze nediskuze. Nerada bych zažila febrilní křeče ![]()
@J-K píše:
Zvažovala jste, jestli atb nejsou chyba. a výše jste uvedla, že nesrážíte teplotu, což ukazuje, že máte sklony nedávat dítěti léky (či jinak srážet teplotu a dítěti ulevit) - což je pro mne nepochopitelné. Určitě svému dítěti léky podejte. Neznám Vás, nevím, zda jste jen „váhavý střelec“ či někdo zcela hloupý, kdo to potřebuje napsat na přímo… nebylo to myšleno zle.
@anonym779 píše:
Protože to je teď IN. Jen další rozmar, který následuje po vlně neočkování. Normální člověk nechápe. ![]()
Zakladatelko, u angíny dítě nutně nemusí vypadat na umření a nemusí ho nijak extrémně bolet v krku. Což ale neznamená, že antibiotika nejsou potřeba. Horečku opravdu srážejte. Třeba odvarem z vrbové kůry, když už nechceš dát paralen. Zvýšená teplota je tělu prospěšná, ale takto vysoká horečka už ho naopak vysiluje.
@Ou reaguješ trošku afektovaně a hystericky, ne? Měla by sis na uklidnění přečíst nějakou knížku.
A k tématu-ne, dost často dr. rozdíl mezi bakt. a herpangínou nepozná ani dr. Hlavně ti starší prostě ATB nasadí, pokud něco v tom krku vidí a neřeší, co to je. Prostě řeknou angína a hotovo. Zažila jsem to už X krát na pohotovosti, dr. chtěla dát Penicilín, že je to jasná angína, matka si vyžádala streptest a CRP a kupodivu oboje negativní. Dítě odešlo bez ATB a za dva dny na kontrole bylo zlepšeno. Takže ani já jako dětská sestra 25 letou praxí bych dítěti bez výtěru nebo streptesu a CRP ATB nasadit nenechala-právě proto, že vím, jak to funguje.
@anonym779 píše:
Zvažovala jste, jestli atb nejsou chyba. a výše jste uvedla, že nesrážíte teplotu, což ukazuje, že máte sklony nedávat dítěti léky (či jinak srážet teplotu a dítěti ulevit) - což je pro mne nepochopitelné. Určitě svému dítěti léky podejte. Neznám Vás, nevím, zda jste jen „váhavý střelec“ či někdo zcela hloupý, kdo to potřebuje napsat na přímo… nebylo to myšleno zle.
hele, já taky teplotu nesrážím-pokud dítě polehává, ale jinak vypadá dobře, na nic si nestěžuje a třeba v pohodě usne, tak léky nedávám. Mám zkušenost, že to vystoupá, pak se zpotí a samo to klesne a díky tomu se z každé nemoci vyhrabou rychle. Když chemicky srazíš teplotu, tak dítěti najednou nic není, obživne, začne lítat, neudržíš ho v posteli, čili tělo, které má odpočívat se tím vyčerpává a je to kontraproduktivní. Samozřejmě-pokud ji něco bolí, je ukníkaná, nemůže spát, tak ten lék dám. Prostě podle stavu dítěte, a ne podle toho, co ukáže teploměr.
Tobě tak svěřit max. nějakého hlodavce
horečka jako kráva kterou necháš dcerku pěkně vychutnat a pak angína, nad kterou budeš x dní špekulovat, jestli dát atb, které předepsal lékař. Zřejmě aby se případné komplikace měly příležitost pěkně rozvinout a zkomplikovat dcerce život. Při troše dobré vůle to dostane i druhé dítě. Myslíš hlavou nebo čím? Tipuju to na to druhé.
@modravlocka píše:
Protože to je teď IN. Jen další rozmar, který následuje po vlně neočkování. Normální člověk nechápe.Zakladatelko, u angíny dítě nutně nemusí vypadat na umření a nemusí ho nijak extrémně bolet v krku. Což ale neznamená, že antibiotika nejsou potřeba. Horečku opravdu srážejte. Třeba odvarem z vrbové kůry, když už nechceš dát paralen. Zvýšená teplota je tělu prospěšná, ale takto vysoká horečka už ho naopak vysiluje.
Toto ještě uvedu na pravou míru - nesrazela jsem antipyretiky. Dceři jsem dávala octové ponožky.
A nepotřebuji být IN. Dceři nesrážím teplotu, protože mívala 2-3× za rok 3-5 dní teploty přes 40, které jsem pravidelně srazela panadolem a nurofenem. Zhruba před rokem a půl jsem se odhodlala vydržet nesrážet (určitě ne na základě místních diskuzí). Horečka trvala přibližně 36 hodin a bylo po ní. Od té doby měla horečku až teď. Nemyslím, že je to náhoda. Ale každý ať svému dítěti dává co uzná za vhodné. Já jsem přesvědčená, že pro moje děti je prospesnejsi nesrážet, ale je to dáno také tím, že jsou při horečce klidné a zejména dcera i dobře spí.