Angličtina krok za krokem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3936
17.12.20 19:05

Já angličtinu učím a myslím si, že je nezbytné zkombinovat dvě věci :

1. systém, gramatika, pravidelnost - nejsnazší se mi jeví chodit na kurz, případně mít svého lektora. Asi je možné i koupit si učebnici pro samouky a učit se sama, ale to chce teda železnou vůli.
  1. zábava - najdi si něco, co ráda děláš, a dělej to v angličtině. Můžeš se dívat na filmy (s aj titulky), číst knihy nebo poslouchat audioknihy (a hledat si slovíčka, aspoň částečně, zas aby tě to neotravilo), hrát hry (ideálně takové, kde je hodně textu, treba RPG, ideálně si zas hledat slovíčka), poslouchat a překládat si písničky (na youtibe hledej xxx with lyrics)…

Určitě je třeba věnovat tomu hodně času, neexistují žádné zázračné metody :nevim: Ale když tě to bude bavit, tak to bude hezky strávený čas :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2721
17.12.20 19:31

Jestli mas ucitele, tak si ho nech na nejakou soustavnou praci, gramatiku a tak. A jinak presne, jak ti holky radi, ponor se do toho jazyka formou, kterou mas rada. Anglictiny je vsude plno, o to je to snadnejsi (nez treba mongolstina:).
Bavi te emimino, najdi si neco podobneho v anglictine. Hromada prispevku od beznych lidi a jejich zkusenosti je na Quora. Neni nic jednodussiho, nez si zadat cokoli, co me zajima, do Googlu stylem I am fat. Help. a zkusit se zacist do nejakeho clanku. Casopisy online, eknihy, cokoli na YouTube, ale na me funguje brat jenom to, co me bavi i normalne, i kdyby to mel byt Harry Potter nebo mesicnik o vareni. Pak to do te hlavy leze, ani nevis jak, a bez drilu.
Na mluveni pomaha i samomluva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
malosa
17.12.20 22:31

Souhlasím, že je důležité dělat to, co člověka baví, a dělat to pravidelně. Nejlépe denně. Za sebe obecně doporučuju víc poslouchat a číst než drilovat gramatiku. Základy jsou samozřejmě důležité, ale na co je člověku předpřítomný čas (i bez něj mu rodilý mluvčí bez problému rozumí), když není schopný si vybavit slovíčka spojená s letošní dovolenou. České učebnice jsou bohužel dost orientované právě na gramatiku a aktivní používání nepodporují.

Z tipů by se mohlo hodit:

• zjednodušená četba v angličtině, která je v každé knihovně, často je součástí i CD
  • BBC má celou stránku věnovanou učení angličtiny, mají to rozřazené podle náročnosti, jsou tam quizzy a třeba i příběhy pro děti (k audiu je vždy k dispozici transcript-přepis - celá stránka se dá přeložit do češtiny jedním klikem v Chromu pomocí Google Translate) https://www.bbc.co.uk/…ningenglish/
  • teď nedávno jsem náhodou při prozkoumávání mého telefonu zjistila, že můj Google asistent umožňuje vyfotit jakýkoliv tex v tištěné knížce, který umí přeložit a číst nahlas, totéž jde udělat s pomocí Google Translate přímo na internetu. Čte to sice robot, ale výslovnost je fajn a je to pořád lepší než výslovnost některých českých učitelů na Youtube.
  • no a pak ty seriály, na Youtube jsou dostupná doporučení, které jsou dobré pro začátečníky

A k tomu Duolingu - osobně nedoporučuju. Strávila jsem na něm několik měsíců s němčinou (můj třetí cizí jazyk). Je to pasivní překlad z jednoho jazyka do druhého. Zkoušela jsem i angličtinu, která mi nedělá problém, abych tu apku pochopila. Občas by bylo možné větu přeložit i jinak, ale z podstaty fungování toho programu člověk udělá překlep ve slovíčkách a Duolingo mu ukáže úplně jinou větu, přitom na to mohl jít v principu člověk správně. Umí jinou variantu uznat, ale při chybě ji nemusí ukázat jako správné řešení. Začátečníka to mate. U vyšších levelů už pak zcela chybí lepší vysvětlení gramatiky nebo větší variabilita zapojení slovíček ve větě, takže je to velmi pasivní učení. Jde na tom strávit spoustu času, ale nevede to k aktivnímu používání nebo ke zlepšení ve čtení. Osobně si myslím, že je lepší se učit přes rozsáhlejší texty a poslechy a naučit se smířit s tím, že člověk na začátku nebude pamatovat každé slovíčko, ale bude rozumět nahrubo příběhu. Postupně se ta slovní zásoba nakupí právě díky tomu, že ji uvidí člověk v rozdílném kontextu. Jen je potřeba začínat s něčím, co odpovídá úrovni, aby to nezahltilo a neodrazovalo.

Držím palce a přeji hlavně vytrvalost. I bez super talentu se to dá naučit, jen to trvá a o to větší výdrž je třeba.

• Citovat
  • Upravit
27.5.21 21:58
@Angie87 píše:
Kubova english. Jakub Caslava, fakt borec uci zabavnou formou. Ma i instagram

Ano, Instagram je plný nových slovníků, doporučuji také Anglictinakazdyden, koupila jsem si od nich i diář se slovíčky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
15.4.22 08:08

Nevím jestli nejdu s křížkem po funuse ale třeba by mohlo pomoci alespoň jiným. Já řešila stejný problém a teď mi nejvíce pomohl program který je zdarma dostupný na stránce help for english. Tam je přesně krok za krok dané studium. Doporučuji mrknout. https://www.helpforenglish.cz/…y-mapa-kurzu
:mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6363
8.5.24 09:16

Chci si vylepšit angličtinu - obecně se dorozumím (dovolené apod.), pravidelně si dopisuji s cizinci, filmy poslouchám s titulky. A to je vše. Pro využití v práci to zkrátka není. :nevim:
Teď na mě všude mrká toto. Máte někdo zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
718
8.5.24 10:09

@Hořec Blbost, za 5 dní se nemůžeš najednou naučit jazyk na slušné úrovni, když jsi doteď pokulhávala a už vůbec tě za 5 dní nenaučí odstranit psychický blok- to vše je totiž běh na mnohem delší trať. Reálně to nejde, je to vyhození peněz z okna, jeden velký marketing, stejně jako „naučte se angličtinu za 30 dní“, stejný princip a stejný lákadlo, aby sis jen koupila jejich kurz.

Nešla bych do toho - předpokládám, že nic závratně nového ti neřeknou, 99 procent si najdeš sama na netu a na YT zadarmo

• Viz „přesný postup, jak přestat překládat abyste se uměli rychle vyjádřit a pohotově zareagovat“ = když zadaš jak přemýšlet v angličtině /how to think in English, vyjede ti spousta videí a článků s tipy a triky :nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6363
8.5.24 10:40

@Sunnysmile19, děkuji. Myslím si něco podobného. Nečekala bych, že budu za pět dní byla jako rodilý mluvčí. 8) Spíš že by mi to pomohlo se odrazit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze